İSTANBUL
Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu Dünya Melek Yatırım Forumu'nun açılışında konuşan Baybars Altuntaş, forumun 54 ülkeden 400'den fazla melek yatırımcı, melek yatırım ağı yöneticileri, iş adamları, karar mercileri, akademisyenler, uluslararası derneklerin başkanları ve borsa uzmanlarını İstanbul'da ağırladığını kaydetti.
21. yüzyılda girişimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin finansal kaynaklara ulaşmak olduğunu vurgulayan Altuntaş, forum kapsamında melek yatırımcıların ileri dönemki yatırımlarının finansmana ulaşmasının kolaylaştırılmasını masaya yatıracakları ifade etti.
Altuntaş, pazarın büyüklüğünün yanı sıra yatırımlarının verimliliğini de arttırmak için melek yatırımcıların yatırım kapasitesinin artırılması gerektiğinin altını çizerek, "Geçen yıl 320 bin melek yatırımcı Avrupa'da 6,7 milyar avro, Amerika'da ise 26 milyar dolarlık yatırım yaptı, önümüzdeki yıllarda dünyada toplam yatırım tutarının ise 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor." diye konuştu.
Gelecek yıllar için gelişimci finansal plan yaratabilirse kısa zamanda daha daha fazla iş olanağı sağlanabileceğini dile getiren Altuntaş, şunları söyledi:
"Melek yatırımların finansmana ulaşmasında yeni yolların yaratılması için bir araya geldik. Melek yatırımcılar için 50 milyar dolarlık pazar, önümüzdeki 5 ile 7 yıl arasında, 150 milyar dolarlık bir kazanım öngörüyor. Erken dönem hisse senedi piyasalarının çoğunun bugün G20 ülkeleri arasında olduğunu biliyoruz. Bu nedenle G20 yönetimleriyle yapılacak iş birliği melek yatırımcıların karşılaşacağı zorluklar açısından çok büyük önem taşıyor. Dünya Melek Yatırım Forumu kurumsal girişimlerin melek yatırımları artırmasında önemli rol oynuyor."
Altuntaş, kurumsal girişimlerin inovasyon yaratmada izlediği yolları sıralayarak, söz konusu girişimlerin araştırma ve geliştirme faaliyetleri için bütçe ayırdığını, inovasyon odaklı ekipler oluşturduklarını ve bu şekilde çalışanlarını inovasyon yaratan girişimcilere dönüştürdüklerini anlattı.
Dünya Melek Yatırım Forumu'nun aynı zamanda yeni bir yol sunduğunu belirten Altuntaş, "Şirketler çalışanlarını girişimci yapmak için vakit ve enerji harcamak yerine neden girişimcileri şirket dışından getirmesin diyoruz. Bu girişimciler sadece bilgilerini değil aynı zamanda kendi iletişim ağlarını ve danışmanlıklarını getirecektir. Böylelikle kısa zamanda daha iyi inovasyonlara ulaşacaktır." ifadelerini kullandı.
Doany: Türkiye cazip bir girişimcilik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor
Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany de Türkiye’nin girişimcilik açısından büyük bir potansiyel taşıdığını vurgulayarak, “Girişimlere sağlanan destek, ülke ekonomilerinin gelişmesinde önemli rol oynuyor.” dedi.
Kurumların melek yatırımcılar ve girişimcilerle yapacakları iş birliklerinin yerel ekonomiler ve küresel piyasalarda olumlu etki yaratacağını ifade eden Doany, "Melek yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar, yenilikçi fikirlere yaptıkları yatırım ve sağladıkları desteklerle yeni iş alanlarının doğmasında ve bu alanlarda yaratılan ek istihdamla birlikte ülke ekonomisinin gelişiminde önemli rol oynuyorlar. Hükümetin girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına attığı adımlar ve sağladığı vergi teşvikleri neticesinde Türkiye, cazip bir girişimcilik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor." diye konuştu.
Doany, kurumların girişimcilerle yaptıkları iş birliklerinin, onlara müşterilerinin her geçen gün daha da farklılaşan ihtiyaçlarına en yenilikçi ürün ve hizmetlerle cevap verebilme gücünü sunduğunu ve girişimcilere de iş fikirlerini kurumsal bir gücü arkalarına alarak hayata geçirebilme imkanı sağladığını ifade etti.
Kurumsal yatırımcıların, girişim sermayesi fonlarına kıyasla daha hızlı ve daha esnek olduğunu dile getiren Doany, "Melek yatırım ağları ve kurumsal yatırımcılar, girişimcilerin yenilikçi fikirlerini hayata geçirilebilmeleri için ihtiyaç duydukları sermaye ve bilgi birikimine, sermaye sahiplerinin de yatırım yapmak için cazip iş fikirlerine ulaşmaları açısından ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip. Kendi kişisel tecrübemden yola çıkarak kurumsal yatırımcılara en önemli tavsiyem açık fikirli olmaları ve daha az bildikleri alanlara yatırım yaparak yeni bakış açılarıyla büyümeye odaklanmalarıdır." dedi.
Global melek yatırım politikaları şekillenecek
Londra Borsası'nın ana sponsorluğunu üstlendiği Dünya Melek Yatırım Forumu, dünyada 50 milyar dolar işlem hacmiyle girişimcilere fon sağlayan melek yatırımcıların önde gelenlerini bir araya getirdi.
Çeşitli ülkelerden 100’ün üzerinde konuşmacının yer aldığı ve 2 gün sürecek forumda, kurumsal yatırım sermayesiyle melek yatırımcıların başlangıç aşamasından itibaren nasıl daha fazla buluşturulabileceği tartışılıyor.
21. yüzyılın global melek yatırım politikalarının şekilleneceği forumda, Dünya Melek Yatırım Forumu Akademisi tarafından girişimciler, melek yatırımcılar, melek yatırım ağı yöneticileri ve mentorlar için 4 ayrı eğitim programı da düzenlenecek.
Muhabir: Dilara Zengin,Tuba Şahin
dikGAZETE.com