USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Dündar ve Gül'e AYM tahliye verdi, Mahkeme 'Yurtdışı Yasağı' getirdi

Dündar ve Gül'e AYM tahliye verdi, Mahkeme 'Yurtdışı Yasağı' getirdi
26-02-2016 04:48
Google News

”Silahlı terör örgütüne yardım” , “devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “siyasal ve askeri casusluk” iddiası, özetle "Vatana ihanet"le yargılanan ve MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin soruşturmada tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül 92 gün sonra şaşırtıcı bir kararla tahliye edildi. Mahkeme iki isim hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

"Paralel İhanet Çetesi" olarak adlandırılan ve Milli İistihbarat Teşkilatı'na yapılmaya çalışılan kumpasın bir parçası olduğu ortaya çıkan MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül 26 Kasım 2015’te ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine gelmişti. Başsavcıvekili İrfan Fidan’a ifade veren iki isim sevk edildikleri nöbetçi mahkemece silahlı terör örgütüne yardım” , “devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “siyasal ve askeri casusluk” suçlarından tutuklanmıştı.

İDDİANAMEDE 2 KEZ MÜEBBET VE 30’AR YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Dündar ve Gül’ün “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama, Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni Ortadan Kaldırmaya Veya Görevlerini Yapmasını Kısmen yada Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmaksızın Bilerek İsteyerek Yardım Etme” suçlarından 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1’er kez müebbet ve 20’şer yıldan 30’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDULAR

Gazeteciliği alet ederek kendi ülkesinin istihbarat bilgilerini faş eden, tutuklu bulundukları süre içersinde de dışarıdaki eşleri tarafından yurt dışında çalmadık kapı bırakılmayan "iki gazeteci"nin yerel mahkemeye yaptığı çok sayıda tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesine başvurulmuştu. Dündar ve Gül’ün talebini acilen değerlendirmeye alan yüksek mahkeme dün akşam saatlerinde iki gazetecinin tutuklanmasında ‘hak ihlali’ var dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN "HAK İHLALİ" BAŞVURUSU İKİ YILDIR BEKLETİLİYOR

92 gündür tutuklu bulunan ve dışarıdaki eşleri tarafında yurt dışında da girişimlerde bulunduğu ifade edilen Dündar ve Gül için "Hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hak İhlali" başvurusunu iki yıldır beklettiği tahliye kararı ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Mustafa Varank tarafından "Twitter" aracılığı ile hatırlatıldı.


Varank, mesajında şunları kaydetti: "Kayıtlara geçsin: Anayasa mahkemesi,  Cumhurbaşkanımızın yaptığı hak ihlali başvurusunu tam 2 yıldır bekletiyor..."

SAVCI: ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI DOĞRULTUSUNDA TAHLİYE!..

Önünde onlarca dosya bulunan Yüksek mahkemenin, müebbetlik suçlamalarla yargılanan iki sanık için aldığı tartışılan karar doğrultusunda tutuklu iki şahsın avukatları İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.

Avukatların başvurusuna ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı, bu iki kişinin tahliye edilmesini talep etti. Savcı mütalaasında, “Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun 25 Şubat tarihli bireysel başvuru nolu kararıyla dosyadaki tutuklamanın hukuki olmadığına oy birliği ile karar verildiği, bu karar da bağlayıcı nitelikte olduğundan karar gereği olarak sanıkların ayrı ayrı tahliyelerine karar verilmesi talep olunur” ifadelerine yer verdi.

TAHŞİYECİLERE KUMPAS DURUŞMASI BİTTİ TAHLİYE KARARI ÇIKTI

Başvuru sırasında Tahşiyeciler grubuna kumpas kurulduğu iddiasıyla açılan davayı gören mahkeme heyeti bu davanın bitmesinin ve oradaki şahısların tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından, AYM tarafından verilen tahliye talebini işleme aldı. Silivri Cezaevindeki tutuklu bulunan sanıklar Dündar ve Gül’ü tahliye eden mahkeme kararında iki ismin ”silahlı terör örgütüne yardım” , “devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “siyasal ve askeri casusluk” suçlarından dava açıldığı hatırlattı.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI BAĞLAYICI NİTELİKTE

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme, yargı organları, idare makamları, gerçek ve tüzel kişiler yönünden bağlayıcı niteliğinin belirtilmiş olduğu kaydedilen tahliye kararında, şöyle denildi:

“Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun sanıkların kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin bireysel başvurulara dair vermiş olduğu 25 Şubat tarihli kararında, güvence altına alınmış olan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerini ihlal edildiğine, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir suretinin mahkememize gönderilmesine karar verilmiş olması karşısında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bağlayıcı nitelikteki maddesi gözetilerek sanıklarla ilgili ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasının sağlanması bakımından sanıkların İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğinin tutuklama müzekkerelerine konu suçlardan ayrı ayrı tahliyelerine karar verilmiştir.”

TEDBİR OLARAK YURT DIŞINA ÇIKIŞLARI YASAKLANDI

AYM KARARI karşısında (”silahlı terör örgütüne yardım” , “devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “siyasal ve askeri casusluk” ile suçlanmış olsalar ve bu sebepten tutuklu olsalar bile verilen kararın bağlayıcı olması sebebiyle) Mahkeme, sanıkların başka suçtan tutuklu ve hükümlü değillerse Ceza ve İnfaz Kurumu’ndan derhal salıverilmelerine, bu amaçla halen tutuklu bulundukları Ceza İnfaz Kurumu’na gecikmeksizin müzekkere yazılmasına hükmetti. 

Mahkeme öte yandan, Dündar ve Gül’ün kovuşturma evresinde aksi bir yönde karar verilinceye değin yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verdi.


dikGAZETE.COM

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ