Nesli tükenmekte olan türler listesinde bulunan arılar, dünyamız ekosistemi için önemli bir rol oynamaktadır. Bu tehlike Albert Einstein'ın "Arılar yeryüzünden yok olursa insanların 4 yıl ömrü kalır" teorisini akıllara getirmektedir.
Dünyada bulunan en büyük 6 meteor taşıBazen uzayda başıboş dolaşan uzay kayaları, Dünya'nın çekim etkisine kapılır ve bizleri ziyarete...
Bilim adamları arıları kurtarmanın yollarını arıyor
Bilim adamları arıları kurtarmanın yanı sıra soylarının tükenmesi durumunda bitkilerin tozlaşmasını sağlayacak yeni yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Georgia’da Savannah Sanat ve Tasarım Üniversitesi endüstriyel tasarımcısı Anna Haldewang, yapay olarak tozlaşmayı sağlamak için akıllı bir cihazla kontrol edilen Plan Bee isimli bir drone tasarladı.
Bir çiçeğe benzeyen son prototip, 50 farklı tasarım varyasyonundan sonra oluşturuldu. Dış tarafı plastik, iç kısmı köpük olan Plan Bee'nin güncel versiyonu bir yumruk büyüklüğünde ve sarı-siyah şeritleriyle arı görünümünü taklit ediyor. Drone’un gövdesinde bulunan altı kısmın, altında poleni emen çukurlar bulunmaktadır. (Tıpkı elektrikli süpürge gibi) Poleni alan drone, başka bir çiçeğe giderek üstteki havalandırma delikleri ile havayı iter ve böylece çiçeğe polen bırakır. Böylelikle yapay çapraz tozlaşma gerçekleşir. Çiçeklerin yerinin tespiti için drone’un altındaki kamerada çiçekleri algılamak için mor ötesi ışık kullanılmaktadır.
Yabani bitkilerin yaklaşık yüzde 90'ı üreme için polen arılarına bağımlı iken eğrelti otları ve yosunlar gibi diğer bitkiler sporlara bağımlıdır. Bu nedenle bitkilerin üreme sürecinde, arıların tozlaşmadaki rolü kritiktir. Projenin asıl amacı arıların yerini almak değil, tam aksine böcek ilacı ve kimyasalların kullanımı ile arı popülasyonunun azaldığı konusunda farkındalık yaratmaktır. Ayrıca bu drone bitkileri tozlaştırmak dışında, tozlaşma sürecini öğretmek gibi eğitim amaçlı olarak da kullanılabilir.
Haldewang, arı drone tasarımı için şimdiden bir patent dosyaladı ve önümüzdeki iki yıl içinde bir ürün olarak geliştirmeyi umuyor. Artık doğal arıları korumak yerine, onların yerini dolduracak yeni tasarımlara başlamış durumdayız.
:: Arıların neslinin tükenmesi durumunda sizce drone'lar boşluğu doldurabilir mi?
SDN - ShiftDelete.Net
Kaynak: SHIFTDELETE.NET
dikGAZETE.com