İzmir’de Down Sendromlu Ömer Serhat Orgun (28), garsonluk mesleğinde 7 yılı geride bıraktı. Karşıyaka Belediyesi’ne ait Bilge Çınarlar Yaşam Kulübü’nde 55 yaş üstü üyelere çay ve kahve servisi yapan Orgun, “En iyi garson benim” diyor.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde bir başarı hikayesi de İzmir’den geldi. 28 yaşındaki Down Sendromlu Ömer Serhat Orgun, önüne çıkan engelleri aşarak garsonluk mesleğinde 7. yılını geride bıraktı. Yaklaşık iki yıldır Karşıyaka Belediyesi’ne ait Bilge Çınarlar Yaşam Kulübü’nde 55 yaş üstü üyelere çay ve kahve servisi yapan Orgun, kulübün eli ayağı oldu. Kendisine verilen her işi beceriyle yerine getiren Orgun, 412 üyesi bulunan kulübe aktif olarak gelen 200 üyeyle yakından ilgileniyor. Her gün beyaz gömleğini giyip ve kravatını takarak mesleğine saygıyla bağlanan Orgun, hem birim yöneticileri hem de kulüp üyelerinin kısa sürede göz bebeği oldu. Çay ve kahve servisini ustalıkla yapan Orgun, “Çay ve kahve yapıyorum. Sonra kirlenenleri makinede yıkıyorum. En iyi garson benim” dedi.
“BURASI OLMADAN YAPAMAZ”
Oğlu Ömer Serhat Orgun’u anlatan Günay Orgun, “Ömer Serhat çay ve kahve servisinin dışında ona ne söylenirse yapmaya çalışıyor. Zaten bu bir hastalık değil sadece bir kromozom fazlalığımız var. Eğitildiklerinde, ilgilenildiklerinde her şeyin hakkından gelebilirler. Sevgiyle her şeyin üstünden geliyoruz. Burası onun için olmazsa olmaz. Geçen hasta oldu ve bir hafta çalışamadı ‘anneciğim iş yerime bakıp geleyim’ dedi. Burası olmadan yapamaz. Her sabah giyinip, tıraşını olup buraya gelmesi bile onun bir özgüveni. Gönüllerin en iyi garsonu benim oğlum” dedi.
“ÇOCUĞUM YAPAMAZ DEMEYİN”
Oğlunu topluma kazandırdıkları için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Orgun, Down Sendromlu çocuklara sahip ailelere de şöyle seslendi: “Bu tarif edilemeyecek bir şey. Bütün çocuklarımıza bu imkanlar tanınsın. Down Sendromunun bir hastalık olmadığı bilinsin. Çevremde Down Sendromlu ailelerin hepsine söylüyorum. Özgüvenlerini verin. Yapabileceği işleri yaptırın. ‘Çocuğum yapamaz’ demeyin. Yapsın ki topluma kazandırılsın.”
“BİZİM İÇİN HİÇBİR ENGELİ YOK”
Bilge Çınarlar Yaşam Kulübü’nde birim sorumlusu olan Derya Çetinkaya ise iş hayatındaki Ömer Serhat’ı şu sözlerle anlattı: “Ömer ile diyaloğumuz çok iyi. Üyelerimizle arası çok iyi. Güvenilir, sempatik biri. Zeybek oynamayı çok sever. Üyelerle zeybek oynar. Buranın birim sorumlusu olarak benim tercih edebileceğim personellerden biri. Ömer’den vazgeçmek istemem. Ömer’i çok seviyorum. Her dediğimizi iki etmeden yapan sağlam personellerden biri. Bizim için hiçbir engeli yok. Alim ayağım. ‘Ömer’ diye seslendiğimizde hemen görevini yerine getirir.
(İHA)