Dolmabahçe Sarayı önündeki polis kulübesine silahlı saldırı düzenleyen şahsın yargılanmasına başlandı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık Fırat Özçelik (37) ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada olay günü Dolmabahçe Sarayı önündeki kulübede görevli müşteki M.T.’nin talimatla başka bir ilde ifadesinin alındığı belirtildi. M.T. ifadesinde olay günü karşı taraftan bir şahsın kendisine doğru geldiği anlatarak bu şahsın kendisine soru soracağını düşünerek dinlenme odasının kapısına doğru yöneldiğini belirttiği ifade edildi. M.T.’nin, “Şahıs hızlı hızlı koşaraktan dinlenme odasının içerisine el bombası attı. El bombasının sadece fünyesi patladı. Bana bir şey olmadı. Şahıs Kabataş istikametine doğru koşmaya başladı. Ben de kendisini takip ederek dur ihtarında bulundum. İhtarıma uymayıp, bana 3 adımlık mesafeden ateş etti. Bu esnada kendimi yana doğru çektim. Sonra takibe devam ettim. Şahsı yine ateş etmeye çalıştı fakat silahı tutukluk yaptığı için ateş edemedi. Şahsın arkasında da Rus yapımı namlulu bir silah vardı. Takibin devamında şahsı yüzüstü yere yatırdım. Sağ orta parmağım kırıldı. Üzerinde el bombaları, fişekler, bir miktar para ve bir not vardı. Notun üzerinde ‘Berkin Elvan’ın katillerini bize verin yoksa saraylarınızda dahi rahat bırakmayız’ yazıyordu. Şikayetçiyim davaya katılmak istiyorum” dediği öğrenildi.
SANIĞIN TİŞÖRTÜ DİKKAT ÇEKTİ
Kimlik tespitinin ardından Sanık Özçelik, 44 sayfalık yazılı savunmasını okudu. Yaklaşık 1 buçuk saat yazılı savunmasını okuyan sanık Özçelik’in tişörtü dikkat çekti. Saldırganın tişörtünün ön kısmında Berkin Elvan’ın resmi yer aldı.
Saldırganın tişörtünün sırt kısmında ise, İstanbul Adliyesinde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden teröristler Bahtiyar Doğruyol ve Şafak Yayla ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne düzenlediği silahlı saldırıda öldürülen Elif Sultan Kalsen’i işaret eden “Selam olsun Şafak, Bahtiyar, Elif’e” yazısı yer aldığı görüldü.
“OLAYIN VEHAMETİ YOK”
Örgüt propagandası içeren savunmasını okuyan Özçelik’in ardından avukatı söz aldı. Avukat Özgür Yılmaz, müvekkilinin eyleminin anayasal düzenin değiştirilmesi olarak kabul edilememesi gerektiğini öne sürdü. Avukat Yılmaz, “Bilirkişi raporunu inceledik. Olay yeri görüntüleri eksiktir. Emniyette farklı görüntüler var ise bunların tümünün gönderilmesini istiyoruz. Biz de hukuk sürece göre işler. Her silahlı eylem anayasal düzenin değiştirilmesi olarak değerlendirilmemelidir. Tek başına yapılan eylemle de anayasal düzen değiştirilemez. Müvekkilin adam öldürme kastı yoktur. Olayın vehameti de yoktur” dedi.
YAZILI SAVUNMASI BAŞSAVCILIĞA GÖNDERİLECEK
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi, suçun vasfı ve kaçma şüphesini göz önüne alarak sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Olaya ilişkin tüm görüntülerin kolluktan istenilmesine ve gerektiğinde yeniden bilirkişi raporu aldırılmasına karar verdi. Sanığın duruşmada mahkemede sunduğu 44 sayfalık savunmanın bir suretinin, savunma hakkı ve sınırlarını aşacak şekilde herhangi bir beyanın olup olmadığı hususunda değerlendirilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sarayı önündeki nöbet kulübesine 1 Ocak 2015’de, uzun namlulu silah ve el bombası ile saldırı düzenlenmiş, eylemi gerçekleştiren Fırat Özçelik yakalanmıştı. Özçelik, hakkında başlatılan soruşturmada "silahlı saldırıda bulunmak", "örgüt üyeliği" ve "patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından tutuklandı.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Büro Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Özçelik’in “DHKP-C terör örgütü adına anayasal düzeni cebir ve şiddet yolu ile değiştirmeye teşebbüs”, “tasarlayarak kamu görevlisine yönelik kasten öldürmeye teşebbüs” “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak”, ve “ruhsatsız vahim nitelikte ateşli silahları taşımak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 34 yıldan 60 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.
(İHA)