2010 yılından itibaren DOKA tarafından turizm sektöründen imalat sanayine, Ar-Ge faaliyetlerinden eğitim faaliyetlerine kadar birçok alanda toplam bütçesi 200 milyon TL’den fazla olan bini aşkın projeye destek verildiğini kaydeden Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, “Bunun yanında, finansmanı hibe yöntemiyle Ajansımız tarafından karşılanan ve toplam bütçesi 20 milyon TL'yi bulan, uygulama aşamasındaki Ordu Fındık & Çikolata Park ve Trabzon Biyo-İnovasyon Merkezi projeleri ile hazırlık aşamasındaki Rize Çay Park ve Gümüşhane Organik Tarım Enstitüsü projeleri de bölgemize kazandırılmıştır” dedi.
Proje odaklı kalkınma yaklaşımını benimseyen DOKA tarafından AB fonları ile yürütülecek olan 8,5 milyon Avro bütçeli Gümüşhane İŞGEM Projesi ile 3,5 milyon Avro bütçeli Hazır Giyim İmalatına Yönelik Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Projesi geliştirildiğini ifade eden Kaldırım, “9,5 milyon Avro bütçeli ‘Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları Milli Parkının BROP kapsamında Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Projesi’ ise IPA 1’de kabul edilmiş olmasına rağmen süreçlerin yetişmemesi nedeniyle IPA II’ye yeniden sunulacaktır” ifadelerini kullandı.
Trabzon’a düzenlenen 138 charter ve direkt seferleriyle toplam 21 bin turist geldi 2016 yılında Arap ülkelerinin sosyal medya fenomenlerine tanıtım organizasyonu gerçekleştirildiğini belirten Kaldırım, tanıtma fonuna Doğu Karadeniz’in Körfez Ülkelerinde tanıtımı için proje başvurusu yapıldığını ve özellikle Arap turistler için sosyal medyada Heavenly DOKA platformu oluşturulduğunu vurguladı. DOKA’nın gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri sonucunda DOKA’nın faaliyetlerine başladığı 2010 yılında Doğu Karadeniz’e gelen yabancı turist sayısının 30 binden yıllık ortalama yüzde 75 artış ile 2015 yılında 350 bin kişiye ulaştığını söyleyen Kaldırım, “Bölge ayrıca Körfez Bölgesi turistleri tarafından en çok tercih edilen destinasyon (İstanbul hariç) haline gelmiş durumdadır. Geçen yıl, bölgemizde bine yakın konutun körfez ülkeleri vatandaşlarınca satın alınmış olması bunun en önemli göstergelerinden biridir. DOKA tarafından, turizm sektörünün gelişimi için ulaşım imkanları ve erişilebilirliğin en önemli unsur olduğunun bilinciyle, körfez ülkelerinden charter ve tarifeli seferlerin başlaması için büyük bir çaba gösterilmiştir. Bu çabalar sayesinde; 2015 yılında Suudi Arabistan’dan (Riyad, Kasım, Cidde, Medine) Trabzon’a düzenlenen toplam 138 charter ve direkt seferlerle toplam 21 bin turist gelmiştir. 2015 yılının Temmuz ayında Kuveyt-Trabzon, 2016 yılının Mart ayında ise Riyad-Trabzon Cidde-Trabzon tarifeli uçak seferleri başlamıştır. Ayrıca 2016 yılında Suudi Arabistan’ın sekiz farklı şehrinden Trabzon’a, 400’den fazla charter seferi düzenlenmesi planlanmaktadır” şeklinde konuştu.
950 milyon değerinde 146 turizm yatırımı hayata geçti
Artan turist sayısı artışının bir sonucu olarak konaklama tesisi ihtiyacını karşılamak amacıyla DOKA ve diğer kuruluşlar tarafından verilen destekler sayesinde de bölgedeki konaklama kapasitesinin büyük ölçüde arttığını kaydeden Kaldırım, “Marka oteller bölgemizde yer almaya başlamıştır. Turizm aynı zamanda Körfez ülkelerinden bölgemize yönelik değişik sektörlerden de ciddi yatırımcı ilgisi ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yatırımların da hayata geçmesi bölgemize önemli bir katma değer sağlayacaktır. Son 5 yılda yapılan turizm yatırımlarına baktığımızda sadece konaklama alanında yapılan 950 milyon değerinde 146 turizm yatırımı hayata geçmiştir” diye konuştu.
Turizmin geliştirilmesi için üç hedef
DOKA olarak bölgedeki turizmin geliştirilmesi için üç temel hedef üzerine yoğunlaştıklarını belirten Kaldırım, “2 milyon Arap turist, turizm sezonunun 12 aya yayılması, turizmin bölge geneline yaygınlaştırılması. Bu hedefler doğrultusunda kış turizmi başta olmak üzere, kültür turizmi, sağlık turizmi, eko turizm, macera turizmi gibi alanları geliştirmenin ve öne çıkan destinasyonların sayısının artırılması için çeşitli proje önerileri ortaya çıkarılmakta ve çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Yine bu doğrultuda 2015 yılında Ajans koordinasyonunda Artvin'in Şavşat ilçesinin sakin şehir olarak tescillenmesi sağlanmış, 2016 yılında da Giresun'un Tirebolu ilçesinin de CİTTA SLOW başvuru sürecinin başlatılmasına destek olunmuştur. Verdiği mali desteklerin yanı sıra bölge paydaşlarıyla işbirliği ve turizm alanında bölgenin tanıtımında yaptığı faaliyetler neticesinde bölgeye kazandırılan yatırım tutarı 350 milyon TL'nin, bu yatırımlar sayesinde oluşturulan istihdam da 3 binin üzerine çıkmıştır. Bununla birlikte yatırım destek ofislerimizin yapmış olduğu yönlendirmeler neticesinde belirli sektörlerde firmaların kümelenerek rekabet güçlerini artırması da sağlanmıştır” dedi.
dikGAZETE.com