DOĞU GUTA/ANKARA - ADHAM KAKO
Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da yaşayan 8 yaşındaki Ravan, 8 kilograma kadar düştü. Yetersiz beslenme ve ilaç bulamadığı için bir deri bir kemik kalan küçük kız, beyin felcinden siroza birçok hastalıkla mücadele ediyor.
Esed rejimi ve destekçilerinin 5 yıldır ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesinde, yaklaşık 400 bin sivil yoksulluk, açlık ve zor şartlar altında yaşıyor.
Yeterince uzman doktorun olmadığı Doğu Guta'da, açlık ve ilaç yetmezliğinden yüzlerce çocuk ölümle karşı karşıya.
Doğu Guta'nın Mida beldesinde yaşam mücadelesi veren 8 yaşında ve sadece 8 kilogram ağırlığındaki Ravan, yürüyemez ve konuşamaz duruma geldi.
AA muhabirine kızının durumunu anlatan baba Muhammed Ömer Nasır, kızının 4 yıl önce rahatsızlandığını, zamanla sağlık durumunun daha da kötüleştiğini söyledi.
Nasır, "Kızım 8 yaşında, sadece 8 kilo. Gıdasız, ilaçsız bırakan ablukada beyin felci, böbrek yetmezliği, sinir rahatsızlığı, akut kanama ve sirozla savaşıyor. Kızımı acilen uzman doktorların görmesi gerekiyor." dedi.
Doğu Guta'da kızına bakacak uzman doktorların olmadığını söyleyen Nasır, "Uzman doktor bulunsa bile ilaç bulmak imkansız. Yeterli gıda alabilmesi lazım." diye konuştu.
"Bir an önce buradan çıkartılmalı"Nasır, abluka şartlarından ötürü Ravan'ın iyileşmesinin zor olduğunu vurgulayarak, "Kızımın bir an önce buradan çıkartılması lazım. Abluka altındayız. Ama ilaç bulmamız lazım. İlaç yok. Olsa da çok pahalı." şeklinde konuştu.
Doğu Guta'da durumun özellikle son 2 yıldır çok kötü olduğunu belirten Nasır, "Kızımın iyileşmesi için Doğu Guta'nın dışına çıkartılarak bir çocuk hastanesinde tedavi edilmesi lazım. Çok hastalığı var. Uzman doktora ihtiyacı var. En önemlisi ilaç lazım." ifadelerini kullandı.
"Artık sadece sütle besleniyor"Nasır, bir yıl önce kızının durumunun daha iyi olduğunu hatırlayarak, "Bir yıl önce ona gıda temin edebiliyordum. Eskiden işim vardı. Çalıştığımla ona yemek alabilirdim. Ama şimdi her zaman iş yok. Kızımın hurma, elma gibi meyvelere ihtiyacı var. Şimdi bunlar çok pahalı ve buralarda bulunmuyor artık." ifadelerini kullandı.
Çaresiz baba, "Artık sadece sütle besleniyor. O da bir gün var bir gün yok. Hiçbir şey yiyemiyor. Her 20-25 günde bir, burnuna gıda borusu takıp onu besliyoruz." dedi.
Doğu Guta'ya Nisan 2017'ye kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve aracı tüccarlar vasıtasıyla kısıtlı gıda girişi sağlanabiliyordu.
Son 8 aydır, rejim ve destekçisi yabancı terörist grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com