Kayseri Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Murat Apaydın, halk arasında ‘astım başlangıcı’ diye bilinen, ‘hava yolu aşırı duyarlılığı’ hastalığına dair açıklamalarda bulundu. Söz konusu hastalığın, astımın en ilkel ve basit hali olduğunu belirten Uzman Doktor Murat Apaydın, özellikle çevresel solunabilen alerjenlere maruziyetin hastalığı tetiklediğini vurguladı.
TAMAMEN TEDAVİ EDİLMİYOR, KONTROL ALTINA ALINIYOR
Hastalığın genetik olduğuna da dikkat çeken Uzman Doktor Murat Apaydın, “Dolayısıyla bu durumu tamamen tedavi edip ortadan kaldırma gibi bir şansımız yok. Ama tamamen kontrol altına alınabilir. O nedenle kişilerin kontrol altına almakla ilgili bir takım önlemler alması gerekiyor. Öncelikle ortamda solunan alerjenler var ise bunlara maruziyeti kesmek gerekiyor” diye konuştu.
YÜN VE PAMUK EŞYALAR MAYTLARIN EVİ
Hastalığın belirtilerini, kuru öksürük, şiddetli krizler haline gelebilen öksürük, gece uykudan uyandırabilen öksürük, renksiz, saydam, eser miktarda balgam, hırıltı, hışırtı, gözlerde yaşarma, geniz akıntısı, genizde kaşıntı şikayetleri şeklinde sıralayan Apaydın, hastalığı tetikleyici etmenlerle alakalı şunları söyledi: “Mevsimsel ve mesleki maruziyetler alerjen solunumunun artmasına neden oluyor. Mesleki ortamında, iş gereği toz, koku ya da uçucu madde gibi kimyasallar bulunanlar daha fazla risk altında. Ancak evimizde de riski oluşturan bir takım etmenler var. Örneğin, tercih ettiğimiz tekstil ürünlerinin organik kısımlarında, yani yün, pamuk gibi kısımlarında, ‘mayt*’ diye adlandırdığımız mikroorganizmaların üremesi ve dışkılarının kuruyup soluduğumuz havaya karışmaları mümkün olabilir. Bu tür durumlarda özellikle gece şikayetleri fazla ise kullandığımız ev tekstilinin, yorgan, yastık gibi ürünlerin yün ya da pamuk olmamasını, daha çok sentetik elyaf ürünlerini tercih etmeliyiz.”
SİGARA DA ALERJİ NEDENİ OLABİLİR
Bunların yanı sıra sigaranın da alerjik etki oluşturduğunu belirten Uzman Doktor Murat Apaydın, “Sigara içenlerde öksürük, balgam, hapşırık gibi şikayetler var ise bu durumda sigara içen herkesin bunları yaşadığını düşünebiliyorlar. Halbuki bu belirtileri yaşayan insanların sigara dumanı ve onun içindeki kimyasallara karşı alerjileri var ve bundan dolayı bu tür şikayetleri yaşıyorlar.” dedi. Uzman Doktor Murat Apaydın, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen hastalığın, önce alerjen etkenlerden uzak durmak, sonra da basit ve yan etkisi olmayan ilaçlarla tedavi edilebileceğini sözlerine ekledi.
*MAYT NEDİR?
Akar olarak da adlandırılan maytlar, kenelerle birlikte acarina alttürünün büyük çoğunluğunu oluşturan eklem bacaklı canlılardır. İnsan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenir. İnsan vücudunda milyarlarca mayt yaşamaktadır. En çok halı, koltuk, yatak ve tüylü veya kirli ortamlarda bulunur. Nemli bölgelerde yaşayan ve astıma sebebiyet veren maytlar, mikroskop aracılığıyla görülebilir. 1 gr deri parçası 1 milyon maytın beslenmesi için yeterlidir. 5 yıl kullanılan bir yatakta 5 ile 10 milyon akar yaşadığı sanılmaktadır. İnsan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadırlar.
dikGAZETE.com