ANKARA
Bilim adamları, Bronz Çağı’dan kalma iskeletler üzerinde yaptıkları DNA incelemeleriyle erken dönem Yunan uygarlıklarının kökenlerine dair yeni bulgulara ulaştı.
Almanyadaki Max Planck Enstitüsünden genetikçi David Reich önderliğindeki, Türk ve Yunan arkeologların destek verdiği araştırma ekibi Bronz Çağ'ından kalma iskeletlerden aldıkları DNA örnekleri üzerine yaptıları çalışmada antik Minos ve Miken uygarlıklarının etnik ve coğrafi kökenlerine dair yeni bilgiler elde etti.
Araştırmacılar çalışma için, 10'u Minos, 4'ü Miken, 3'ü güneybatı Anadolu ve biri Mikenlilerin işgalinden sonraki Girit Adası ve bir de neolitik dönem Yunanistan'ından olmak üzere, Ege ve çevresinde bulunmuş toplam 19 iskelet kalıntısını inceledi. Kalıntılardan alınan DNA örnekleri, dünyanın başka bölgelerde bulunan 332 antik iskelet buluntusu ile günümüzde yaşayan 2'si Giritli 2 bin 614 insandan alınan DNA örnekleriyle karşılaştırıldı.
Yapılan incelemede, M.Ö 3100-1050 yılları arasında Girit adasında yaşamış olan Minos medeniyeti ile M.Ö 1600-1100 yılları arasında tüm Yunanistan’a yayılmış olan Miken kültürünün genetik özelliklerinin yüzde 62 ila 86’sının yaklaşık 7 bin yıl önce, Neolitik dönemde, Anadolu’dan Avrupa’ya tarımı getiren Hint-Avrupa kökenli halklara dayandığı ortaya çıktı.
Ancak Avrupa ve Yunanistan’ın ilk çiftçilerinden farklı olarak, Bronz Çağı Yunan uygarlıklarının aynı zamanda, 9 ila yüzde 17’sinin kökeninin Kafkas Dağları ve İran’a dayandığı tahmin ediliyor.
Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com