USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: İman öyle bir şeydir ki bütün sınırları ortadan kaldırıyor

Ayasofya'da düzenlenen "Kadir Gecesi Özel Programı"na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, konuşmasında tüm İslam aleminin Kadir Gecesi'ni tebrik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: İman öyle bir şeydir ki bütün sınırları ortadan kaldırıyor
22-06-2017 11:44
Google News

Ä°STANBUL (AA) - TRT Diyanet kanalı tarafından Ayasofya'da düzenlenen "Kadir Gecesi Özel Programı"na katılan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, konuÅŸmasında tüm Ä°slam aleminin Kadir Gecesi'ni tebrik etti.

Görmez, "Allah, Ä°slam aleminin kadrini yüceltsin, Kadir Gecesi'ni izzete varış secdelerine dönüÅŸtürmeyi nasip etsin. Kadir Gecesi'ni idrak ettiÄŸimiz bir gecede, Camii Kebir'imiz, ulu mabedimiz Ayasofya'da Allah'ın ayetlerini konuÅŸmayı lütfettiÄŸi için Allah'a sonsuz hamdolsun." ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim bütün insanlığın kaderini deÄŸiÅŸtirdiÄŸi için Kadir Gecesi'nin aynı zamanda bir kader gecesi olduÄŸunu belirten Görmez, bu gecenin onur, ÅŸeref, itibar demek olduÄŸunu anlattı.

Ä°man kardeÅŸliÄŸi

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Görmez, Müslümanların hem iman bağı ile birbirine baÄŸlandığını hem de aynı topraktan yaratıldığını söyledi.

Son 200 yılda bilhassa sömürgeler, istibdat rejimleri gibi pek çok sebeplerden dolayı bu coÄŸrafyanın paramparça olduÄŸuna dikkati çeken Görmez, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°man öyle bir ÅŸeydir ki bütün sınırları ortadan kaldırıyor. Ä°man kardeÅŸliÄŸi kan kardeÅŸliÄŸinden çok daha yücedir. 'Gönül coÄŸrafyası' kavramı bunu kastediyor. Kalpler arasında imanın kurduÄŸu o büyük irtibatın oluÅŸturduÄŸu dünyadır gönül coÄŸrafyası. 'La Ä°lahe Ä°llallah Muhammedun Resulullah' diyen, Rabbe secde eden her müminin olduÄŸu her yeri biz gönül coÄŸrafyası olarak görüyoruz. Bu Kadir Gecesi'nin bize kazandırdığı izzettir, itibardır."

Görmez, "Kadir Gecesi'nin kadrini bilseydik insanlık farklı noktada olurdu." diyerek, "Yaratılış Kitabı, hidayetin rehberi, var oluÅŸumuzun gayesini bize öÄŸreten, hakkı, adaleti, tevhidi, Rabbimizi öÄŸreten o muhteÅŸem Kitap doÄŸru anlaşılsa ve yaÅŸansa bugün onurunu, izzetini, itibarını kaybeden insanlığın kadri yücelir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Peygambersiz bir Kitaba yönelmek, bu yüzyılın başındaki bir fitnedir"

Vahiyle ilgili ilahi kanunun, vahyin her insana doÄŸrudan bildirilmesi ÅŸeklinde olmadığına deÄŸinen Görmez, Allah'ın insanlara vahyini bildirme yollarının sonsuz olduÄŸundan bahsetti.

Allah'ın istemesi halinde insanların sabah kalktığında yastığının altında kendisine yazılı olarak gelmiÅŸ sayfalar bulabileceÄŸine iÅŸaret eden Görmez, ÅŸöyle devam etti:

"Kitap ile Peygamberin arasını ayırmak, Peygambersiz bir Kitaba yönelmek, bu yüzyılın başında bir fitne olarak Ä°slam coÄŸrafyasına girmiÅŸ bir düÅŸüncedir. Peygambersiz bir Kitap sadece insanların elinde kendi heva ve arzularına uygun olarak yorumladıkları bir teoriler manzumesine dönüÅŸür."

"Bana Kur'an yeter" söylemi

Görmez, "(Bana Kur'an yeter) söylemi Kur'an'ın kendisine aykırıdır. O Kur'an Peygambere vahyedilmiÅŸtir. Peygamberle birlikte gelmesi onun yaÅŸanan bir hayata dönüÅŸtürülmesi içindir. Kitabın tatbiki konusunda biz Peygambere muhtacız. Zaman zaman Türkiye'de de bu tartışmaları görebiliyoruz. Belki bu kardeÅŸlerimizle bir ilim ve hikmet atmosferinde bir araya gelerek, bu yüzyılın başında coÄŸrafyamıza fitne olarak sokuÅŸturulan, Kitapla sünnetin arasını ayıran bu yanlış düÅŸüncelerin bu topraklarda asla kök salmaması için çaba göstermeliyiz." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Hadid Suresi

Görmez, Hadid Suresi ile ilgili ÅŸunları ifade etti:

"Bu ayet bize ÅŸunu söylüyor, 'Ey müminler eÄŸer siz Kitabı bırakırsanız, adaleti güç belirler. Güç mizanı bozar. Kitabı bırakırsanız adaleti kaybedersiniz. Siz eÄŸer mizanı bırakırsanız o takdirde Kitap demire dönüÅŸebilir, güce dönüÅŸebilir, güç Kitaba yön vermeye baÅŸlar. EÄŸer siz gücü terk ederseniz Kitap teorilere dönüÅŸür tatbik edemezsiniz o Kitabı.' Ä°slam aleminde bu sorunu görüyoruz. Bugün DEAÅž benzeri terör örgütlerinin elinde Kitap demire dönüÅŸerek kardeÅŸler arasında savaÅŸa ve kıtale yol açmaya baÅŸladı. Kitap, kainat ve insan. Bu üç kitabı birlikte okuyamadığımız zaman biz Kitabı anlayamayız. Kainatın ayetleriyle Kitabın ayetlerini birbirinden ayıramayız."

Muhabir: Hasan Hüseyin KulaoÄŸlu, Muhammed Gencebay Gür

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi