Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda, “İyimser olmamız için yeterli sebep var. İki liderin açıkladığı ortak deklarasyon müzakerelerin temelini oluşturuyor. Bu çerçeve üzerinde müzakereler devam ettirilebilir” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile bir araya geldi. Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, görüşmede Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkileri ele aldıklarını belirterek, iki ülke arasındaki işbirliği olanaklarının geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ve sorunlu alanlarda çözüm odaklı yapıcı yaklaşımla ele alınmasına önem verdiklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Türkiye olarak temel hedefimiz Türk ve Yunan halkları birbirlerine daha çok yaklaştırma, ikili ilişkileri pekiştirmek ve Ege’yi dostluk denizi haline getirmek” dedi.
Güven arttırıcı önlemler konusunda ilave adımlar için çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştıklarını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan ile ilişkilerimizi pozitif gündem temelinde ilerletmek istiyoruz. Ortak çabalarımızla yarattığımız işbirliği ve diyalog ortamını ekonomi, ticaret, turizm, ulaştırma, enerji gibi alanlarda görüyoruz. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarma konusunda kararlılığımız devam ediyor. Karşılıklı turist sayısında artış görüyoruz. Yunanistan adalarını ziyaret eden Türk vatandaşı sayısı 1 milyonu aştı. Yunanistan’dan gelen Yunan vatandaşı sayısı 700 bin civarında. Bu sayının daha da artmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
"MUTLULUK DUYUYORUZ"
Kıbrıs konusunda ortak iradenin mevcut olduğunu belirten Çavuşoğlu, “15 Mayıs’ta müzakerelerin tekrardan başlayacak olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak adadaki iki tarafın iki lideri teşvik etme konusunda kararlılığımız var. Adada iki tarafın, 11 Şubat 2014 ortak deklarasyon temelinde iki kurucu devletin oluşturacağı konfederasyon temelinde müzakerelerin devam etmesi ve kalıcı bir çözüme ulaştırılması konusunda her zamankinden daha fazla kararlığımızı da vurguladık” diye konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias ise, kıta sahanlığı konusunda istikşafi görüşmelerin başlaması konusunda mutabık kaldıklarını söyleyerek, Ege’deki sorunların çözülmesine işaret etti. Kocias, “İnanıyoruz ki adada yaşayan toplumların, Kıbrıslı Türkler’in ve Kıbrıslı Rumlar’ın haklarının tesis edilmesi ve güven altına alınması gerekiyor. Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin bağımsız ve hükümran bir ülkesi olsun. Diğer ülkelerle iyi ilişkiler kuran bir ülke olsun” dedi.
Kocias, Yunanistan olarak Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini sözlerine ekledi.
İki bakan daha sonra basın mensuplarını sorularını yanıtladı. Kıbrıs’ta müzakerelerde somut noktaya ulaşılıp ulaşılmadığı sorusuna Çauşoğlu, “İyimser olmamız için yeterli sebep var. İki liderin açıkladığı ortak deklarasyon müzakerelerin temelini oluşturuyor. Bu çerçeve üzerinde müzakereler devam ettirilebilir. Görüşülmemiş konular var. Bu nedenle hem müzakerecilerin hem liderlerin daha sık bir araya gelmesi lazım. Anastasiadis’in müzakere masasına dönmesi kararlığın olduğunu gösteriyor. Türkiye ve Yunanistan tam destek veriyor, uluslararası camia destek veriyor. 2015 iyi bir fırsat. Bunu kaçırmayalım” cevabını verdi.
Kocias ise, Kıbrıs sorununun doğru bir şekilde çözülmesini istediklerini belirterek, “Biz kimsenin bize bir şeyler dayatmasını, müzakerelere baskı yapmasını istemiyoruz. Sayın Akıncı’nın seçilmesi de fırsat. Sayın Akıncı Kıbrıs ruhunu barındıran bir siyasetçi. Kıbrıs’taki müzakerelere nasıl katkıda bulunuruz, o konuları görüştük. Kıbrıs sorununun çözümü bölgedeki birçok sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
TÜRK GEMİSİNE SALDIRI
Bir soru üzerine dün Libya açıklarında Türk gemisine yapılan saldırıyla ilgili son bilgileri de paylaşan Çavuşoğlu, “Gemlik fırkateynini bölgeye gönderdik. Fırkateyn gemiye ulaştı. Gemi Gemlik fırkateyninin kontrolünde Fethiye’ye hareket etti. Saldırıyla ilgili tepkimizi gösterdik. Trablus’taki Ulusal Kongresi ve Libya Ulusal Kurtuluş hükümeti Dışişleri Bakanı bu konudan duyduğu üzüntüyü dile getirdiler ve kınama mesajı yayınladılar” diye konuştu.
Libya’nın içinde bulunduğu durumdan kurtulması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, Libya’nın ulusal bir hükümete ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Kocias, Salas Kisiros’un Yunanistan hapishanelerindeki doluluktan yararlanarak serbest kalacağına ilişkin soru üzerine, “Terörizme karşı düşmanlık beslemekteyim. Terörizmin aldığı her can ile ilgili ayrı ayrı üzülüyorum. Yunanistan’da yürürlüğe girecek yasa ile bir süreç çerçevesinde ortaya çıktı. Bu yasa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde çıkacak. Yasada ciddi önlemler söz konusu. Mahkumun konuyla ilgiyi dilekçe vermesi lazım. Yasa çerçevesinde gerekli koşulları sağlamasına haiz mi ona bakmak lazım. Kendisini mahkum eden mahkemeye dilekçe ile başvurması lazım. Mahkum elektronik kelepçe ile hayatını sürdürecek” şeklinde konuştu.
(İHA)