ANKARA (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye ve Afrika arasındaki iliÅŸkilerle ilgili "Uzun süreli ve verimli iliÅŸkiler için saÄŸlam bir zemin inÅŸa edilmesine yardımcı olacak, karşılıklı fayda temelinde bir ortaklık geliÅŸtirilmesi arayışındayız. Tarih, geçmiÅŸteki sömürgeci güçlerin aksine bizim yanımızdadır. En önemli artılarımızın başında insani iliÅŸkiler gelmektedir." ifadelerini kullandı.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Afrika Günü dolayısıyla Daily Sabah gazetesi için "Kalıcı Ortaklığın EÅŸiÄŸinde Türkiye ve Afrika" baÅŸlıklı bir makale kaleme aldı.
Afrika'da muazzam bir deÄŸiÅŸim yaÅŸandığına iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, olumlu yöndeki bu deÄŸiÅŸimin, yoÄŸun çalışma, direnç ve azimle yoksulluk sayfasını çevirmeye kararlı genci ve yaÅŸlısı da dahil olmak üzere Afrikalı toplumların tüm katmanları tarafından teÅŸvik edildiÄŸine dikkati çekti.
Afrika’nın geleceÄŸinin ümit verici olduÄŸuna inanmak için pek çok sebebin bulunduÄŸunu belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, kıtadaki olumlu ivmenin azalan jeopolitik riskler, sürdürülebilir istikrar, ekonomik büyüme, geniÅŸleyen ticaret, refah seviyesinin artması ve daha iyi yaÅŸam koÅŸullarının yansımasında görülebileceÄŸini bildirdi.
"Uzun süreli iliÅŸkiler için güçlü siyasi kararlılık"Afrika ile iÅŸ birliÄŸi yapma konusundaki siyasi iradenin kesinliÄŸine dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, bu kararlılığın Afrika’ya büyük önem atfeden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yoÄŸun ilgisinde akis bulduÄŸunun altını çizdi.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın yalnızca Afrika ülkelerine ziyaretlerde bulunmak ve Afrikalı liderleri Türkiye’de ağırlamakla yetinmediÄŸini, iÅŸ çevrelerini, üniversiteleri, sivil toplum kuruluÅŸlarını (STK), araÅŸtırma merkezlerini ve halkları da aralarındaki iliÅŸkileri karşılıklı olarak güçlendirme yönünde teÅŸvik ettiÄŸini ve tüm konuların açık ve samimi bir ÅŸekilde ele alınabilmesini teminen, karşılıklı güven, itimat ve ortak fayda oluÅŸturulmasını saÄŸladığını ifade etti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın geçen 10 yılda, önce baÅŸbakanlık ve sonra cumhurbaÅŸkanlığı dönemine denk gelen sürede 23 Afrika ülkesine 30’dan fazla ziyarette bulunduÄŸunu anımsatan ÇavuÅŸoÄŸlu, bu sayının Afrikalı olmayan bir lider için rekor olduÄŸunu belirtti.
Türkiye'nin geçen yıl birçok Afrika devlet baÅŸkanını ağırlamaya devam ettiÄŸini hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Etiyopya, Gine, Sierra Leone ve Somali devlet baÅŸkanlarının da yılın ilk yarısında Türkiye’ye yaptıkları ziyaretler, gerek ülkemizde gerek ülke dışında Afrika politikamızın görünürlüÄŸüne katkı saÄŸlamıştır." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin kıtadaki diplomatik varlığının giderek arttığına iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, 39 Türk BüyükelçiliÄŸinin kıtanın farklı ülkelerinde faaliyetlerine devam ettiÄŸini vurguladı.
Aynı ÅŸekilde Ankara’daki Afrika büyükelçilikleri sayısında da önemli bir artış olduÄŸunu kaydeden Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, son olarak Tanzanya BüyükelçiliÄŸinin açılmasıyla toplam sayının 33’e yükseldiÄŸini aktardı.
"Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler: Ortaklık Politikamızın sloganı"Türkiye'nin ortaklık politikasının samimi bir öz ile açık bir yönelime sahip olduÄŸunu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, bunun yalnızca dikkat çekme amacı güden bir dış politika aracı olarak görülmemesi gerektiÄŸini bildirdi.
Afrika ile iÅŸ birliÄŸi konusunda Türkiye'nin mutlak kararlılığını kapsayan bu anlayışın, Türkiye'nin aynı zamanda iki yönlü etkileÅŸim yaratma isteÄŸini de yansıttığını ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bu baÄŸlamda, Afrika Ortaklık Politikamızın düsturu 'Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler' ilkesidir. Bu çerçevede, Afrikalı ortaklarımızla iÅŸ birliÄŸimizde Afrika sahiplenmesini teÅŸvik etmek üzere her türlü çabayı sarf etmekteyiz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın Afrika’nın geleceÄŸi açısından kaçınılmaz olduÄŸunun altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bu kritik deÄŸiÅŸim döneminde, kıta ile tecrübe paylaşımı ve kazananlar ve kaybedenlerle sonuçlanan sıfır toplamlı bir oyun yerine 'kazan-kazan' senaryosu temelinde bir ekonomik iÅŸ birliÄŸi modelinin geliÅŸtirilmesi açısından, Türkiye’nin en uygun ülke olduÄŸunu düÅŸünüyorum." görüÅŸünü paylaÅŸtı.
Afrika’daki toplam Türk yatırımlarının 6 milyar dolar eÅŸiÄŸini aÅŸtığına dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, bu yatırımların, ihtiyaç duyulan istihdam yaratımı ve altyapı oluÅŸumuna katkıda bulunduÄŸuna, yerel ekonomileri desteklediÄŸine ve Afrika’dan üçüncü ülkelere nihai ürün ihracatını artırdığına vurgu yaptı.
Türkiye'nin Afrika kıtası ile ticaretinde de hızlı bir artış kaydedildiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ticaret hacminin 2016'da 2003'e kıyasla 4 katlık bir artışla 16,8 milyar dolara ulaÅŸtığını bildirdi.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk ve Afrikalı iÅŸ adamlarını bir araya getiren forumlarla ticaret ve tarım gibi alanlarda bakan düzeyinde toplantılar düzenleyerek Afrika BirliÄŸinin ekonomik kalkınma planı niteliÄŸindeki “2063 Gündemi”nin uygulanmasına da katkı saÄŸlamaya çalıştıklarını ifade etti.
"Afrika’ya insani ve kalkınma yardımında en ön sırada olmak"DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Afrika'daki insani konularla ilgili tutumuna iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye, Afrika’daki insani krizlerin üstesinden gelme çabalarına da aktif destek vermektedir. 2011 yılından bu yana Somali’ye yönelik uzun soluklu angajmanımız bu bakımdan çok iyi bir örnektir. DoÄŸal ya da insan kaynaklı afetlerin gözlerimizin önünde yüz binlerce insanın yaÅŸamını mahvetmesine ve gelecek nesillerin hayatlarını tehlikeye atmasına karşı, bekle ve gör anlayışıyla hareket edemeyeceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Son dönemde DoÄŸu Afrika’da yaÅŸanan kuraklık felaketini örnek alalım. Mart ayının başında, Türk Kızılayı 'Ä°nsanlığın Umudu Ol' isimli bir ulusal yardım kampanyası baÅŸlattı. Kampanyanın ilk adımı olarak, Türk Kızılayı ve Türkiye Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı (TÄ°KA) ihtiyaç duyulan insani yardım malzemesini Somali’ye ulaÅŸtırmaya baÅŸlamıştır. Bununla birlikte kuraklık ve açlık kısır döngüsünü kırarak, soruna kalıcı çözüm bulunması elzemdir. Bu nedenle, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) Zirve Dönem BaÅŸkanı olarak, Ä°Ä°T tarafından DoÄŸu Afrika’da kuraklıktan etkilenen ülkelerde sürdürülebilir projeler hayata geçirilmesini hedefleyen bir giriÅŸime öncülük ediyoruz."
"FETÖ Afrika ülkeleri ve liderleri için de tehdit"Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da 249 vatandaşının vahÅŸice öldürüldüÄŸü, 2000’den fazla masum sivilin yaralandığı Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe giriÅŸiminin hedefi olduÄŸunu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Demokrasimize ve temel özgürlüklerimize kasteden bu giriÅŸimin ardından Türkiye ile sergiledikleri destek ve dayanışma için Afrikalı dostlarımıza teÅŸekkür etmek istiyorum. FETÖ Afrika’daki mevcut ağıyla yalnızca Türkiye için deÄŸil, Afrika ülkeleri ve bu ülkelerin liderleri için de tehdit oluÅŸturmaktadır. Halihazırda, birçok Afrika ülkesi hızlı ve doÄŸru bir ÅŸekilde FETÖ’ye karşı harekete geçerek, FETÖ iltisaklı okulları kapatmış veya Türk Maarif Vakfına devretmiÅŸ, FETÖ iltisaklı örgütleri de yasaklamıştır. Tüm Afrikalı dostlarımızı aynı tavrı almaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Afrika ile iÅŸ birliÄŸi vizyonunun eÅŸitlik, ÅŸeffaflık ve sürdürülebilirlik temelinde, karşılıklı kazanç politikasına dayandığının altını çizdi.