USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

“Diş çürüğü, romatizma, ülser, böbrek ve karaciğer sorunlarına ve kansere bile sebep olabilir“

Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Kurtoğlu: "İhmal edilen küçük bir çürük kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına hatta kansere bile neden olabilir" dedi

“Diş çürüğü, romatizma, ülser, böbrek ve karaciğer sorunlarına ve kansere bile sebep olabilir“
25-05-2017 12:59
Google News

İSTANBUL

Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu, ihmal edilen küçük bir çürüğün kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına, hatta kansere bile neden olabildiğini bildirdi.

Hospitadent'ten yapılan açıklamaya göre Kurtoğlu, sağlıklı dişlere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Güzel ve sağlıklı dişlerin, estetik avantajlarının yanı sıra genel vücut sağlığına da olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, ihmal edilen küçük bir çürüğün kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına, hatta kansere bile neden olabildiğini kaydetti.

Kurtoğlu, ağız ve diş sağlığının öneminin farkındalığında olan ülkelerde diş hekimine 6 ayda bir gitme zorunluluğu varken, Türkiye'de böyle bir zorunluluk olmamakla birlikte 2 yılda bir diş hekimine gidildiğini dile getirdi.

Ağız ve diş sağlığı açısından dengeli beslenme önemli...

İleride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların önüne geçebilmek için ağız ve diş bakımını düzenli yapmak, koruyucu ve önleyici tedavileri yaptırmanın önemli olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, ağız ve diş bakımında sağlıklı dişlere sahip olmak için 10 altın kuralı şöyle sıraladı:

"Sabah ve akşam dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargaraları ile dişlerin detaylı tam temizliğini yapmak. Diş ipi çok yaygın olmamakla beraber diş temizliğini tamamlayan işlemdir. Dişler ne kadar iyi fırçalansa da ara yüzler ve protezlerin altı diş ipi yardımıyla temizlenir. Yapılan istatistiklere göre plağın ağızdan uzaklaştırılmasında diş fırçalamanın etkisi yüzde 66 iken, plağın ağızdan uzaklaştırılmasında diş ipinin rolü yüzde 34 olmaktadır. Günde 1 defa mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.

Dengeli beslenme ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Beslenmede ilk prensip vücut için gerekli her türlü protein, vitamin, mineral ve karbonhidrat gibi tam besinlerin dengeli bir şekilde alınmasıdır. Bu dengeyi bozacak her türlü alışkanlık genel sağlığımızı nasıl olumsuz etkiliyor ise diş sağlığımızı da olumsuz etkileyecektir. Fındık ve ceviz gibi sert besinler dişlerle kırılmamalıdır. Havuç, elma gibi lifli ve çok sert besinleri yemek bir nevi diş fırçası görevi üstlenerek, dişleri temizler ve güçlendirir. Şeker, çikolata, lokum gibi gıdalardan sonra dişlerin özellikle fırçalanması veya bol su ile çalkalanması gerekmektedir. Özellikle çocukluk çağında dişlerin çıkması ile birlikte azı dişlere fissür örtücü uygulanması çürükleri önlemektedir. Şekersiz sakız çiğnemek dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Asitli içecekler yerine doğal meyve suları veya maden suları tercih edilmelidir. Düzenli diş hekimine giderek, belirli aralıklar ile panoramik röntgen çektirerek çürük kontrolü yapılmalıdır. Flor uygulaması ile dişleri güçlendirmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ