USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

“Diş apsesi deyip geçmeyin“

Diş apsesinde mutlaka bir diş hekimine gidilerek tıbbi bir müdahale alınması gerektiğini, çünkü bir diş hekimi tarafından tedavi edilmediği takdirde bu iltihabın derin dokulara ilerleyerek çevre dokulara ve çene kemiğine doğru yayılacağını belirten, Dt. Altuntaş: "ihmal edilen apseli diş, diş kaybının yanı sıra kişinin kan tablosundaki değerlerin değişmesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistemik rahatsızlıklara; kalp- damarda, karaciğerlerde ve böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına da yol açabilir" dedi.

“Diş apsesi deyip geçmeyin“
12-05-2017 16:05
Google News

İSTANBUL

Hospitadent Diş Hastanesi'nden Dt. Çağrı Altuntaş, apseli dişten üreyen ve tüm vücuda hızlıca yayılan bakterilerin, bağışıklık sistemini zayıflatarak genel vucut sağlığını etkileyebileceğini, bunun da birçok hastalığa neden olabileceğini vurguladı.

Diş apsesine ilişkin yazılı açıklama yapan Altuntaş, diş kaynaklı apselerin, kötü ağız ve diş bakımı, diş eti hastalıkları ve ilerlemiş çürük sebebiyle oluşabileceğini belirtti.

Apsenin ilk olarak ağızda oluşan şişlik, kızarıklık ve kimi zaman da çok şiddetli ağrı ile kendini gösterdiğine işaret eden Altuntaş, şunları kaydetti:

"Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine giderek tıbbi bir müdahale alınmalıdır. Çünkü bir diş hekimi tarafından tedavi edilmediği takdirde bu iltihap derin dokulara ilerleyerek çevre dokulara ve çene kemiğine doğru yayılır. Bu durum şiddetli ağrı ile birlikte yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur ve çene altı lenf bezlerinin büyümesine ve halsizliğe neden olur.

Bununla birlikte ihmal edilen apseli diş, diş kaybının yanı sıra kişinin kan tablosundaki değerlerin değişmesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistemik rahatsızlıklara; kalp- damarda, karaciğerlerde ve böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına da yol açabilir."

APSELİ DİŞE HEKİM MÜDAHALE ETMELİ...

Apse tedavisinde dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus olduğuna dikkati çeken Altuntaş, şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi; apseli dişe kişinin kendisinin değil, hekimin müdahale etmesidir. Çünkü diş hekimi iltihap oluşturan etkeni tespit ettikten sonra gerekli müdahaleyi yapacaktır. Kişinin apseli dişe yanlış müdahalesi (apseyi patlatması) aleyhine sonuçlar vermekle birlikte, ileri zamanlarda iltihabın tekrar nüksetmesine neden olacaktır.

İkinci önemli husus ise kişinin kulaktan dolma bilgilerle yaptığı ilaç tedavisidir. Kişinin miktarını ve dozajını bilmeden ve hekime danışmadan yapacağı ilaç tedavisi kişiye sadece zarar getirecektir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde düzenlenen reçete dikkate alınmalıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ