ANKARA
Dicle Elektrik "Verimli Tarım Hikayeleri"nin bu ayki konuğu Mardin'de çiftçilik yapan ve kendisine ait 700 dönüm arazide daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekimi yaparak sulamaya bağlı elektrik maliyetini yüzde 70 düşüren Halil Karahan oldu.
Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu'nun hububat merkezi Mardin'in Kızıltepe ilçesi geniş tarım arazileri ve verimli toprağıyla öne çıkıyor.
Ancak, sulama ihtiyacının çok fazla olması ve bölgede giderek artan kuraklık çiftçilerin sulama ihtiyacını karşılamak için daha fazla elektrik maliyetine katlanmasına neden oluyor. Ayrıca gübre, tohum, ilaç ve mazot gibi girdiler de ürün çeşidine göre farklılık gösteriyor.
Bu durum çiftçileri ürün seçiminde daha bilinçli davranmaya yöneltirken, bölgede örnek bir uygulama Çağıl köyünde çiftçilik yapan Halil Karahan tarafından hayata geçirildi. Ziraat mühendisliği eğitimi olan Halil Karahan, bölgede alışılagelen geleneksel tarım dışında alternatif ürünlere yöneldi.
Karahan, kendisine ait yaklaşık 700 dönüm arazide yetiştirme kolaylığı ve ekonomik getirisi nedeniyle bu sezon ilk kez çörek otu ekimini denedi. Karahan sulama ihtiyacının büyük oranda azalması nedeniyle elektrik faturasını yüzde 70 azalttı. Ayrıca yeni üründe gübre ve tohum masrafı da yüzde 60 düştü.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Karahan, çörek otu üretiminin hem iklim koşullarına uygun olması hem de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı tıbbi aromatik bitkilere olan talebin artmasından dolayı çok karlı hale geldiğini ifade etti.
Çörek otu gibi tıbbi aromatik bitkilerin fiyatının yurt dışı piyasasına ve döviz kuruna bağlı olarak arttığını belirten Karahan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu bitkiye son iki yılda salgının etkisiyle yurt dışından büyük bir talep var. Ekimi çok avantajlı çünkü doğal yağışlardan istifade edebilen bir bitki. Örneğin karşılaştırma yapmak gerekirse buğdayda sezonda iki veya üç kez sulama ihtiyacı varken, bu bitkiye kuraklık olmadığı sürece hiç su verilmese de olur. Kurak geçen bir yılda dönümden 80-150 kilogram verim alınırken, ilave sulama yapılması durumunda ise verim dönüm başına 200 kilograma kadar çıkabiliyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com