USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

"Devlet bizi değil biz devleti tanımlamalıyız"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Yeni Anayasa konusunda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Devlet bizi değil biz devleti tanımlamalıyız" dedi.Başbakan Ahmet Davutoğlu,...

"Devlet bizi değil biz devleti tanımlamalıyız"
30-12-2015 22:51
Google News
Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Yeni Anayasa konusunda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Devlet bizi değil biz devleti tanımlamalıyız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili görüşmesinin detaylarını katıldığı canlı yayında anlattı.
Davutoğlu, "Bundan sonra da her başbakan görev aldığında kendi perspektifini muhalefet liderlerini anlatmalı. Gerilimlerin düşmesini işlerin hızlı yürümesini sağlar. Liderlerin görüşmesi ülkelerin menfaatinedir. Her şeyden önce verilen mesaj açıktır. Sayın Kılıçdaroğlu gayet misafirperverdi. Hepimiz bu ülkenin iyiliği için çalışıyoruz. Çok faydalı bir görüşme oldu. Bir geleneği başlatması bakımından önemli. Ben zihnimdeki konuları kendileriyle paylaşttım. Ümit ederim önümüzdeki 4 yıl içinde bu anlayış devam eder. Ben 380 milletvekiline de sahip olmuş olsaydım. Ben bu görüşmeyi yine yapardım. Yeni anayasa için en geniş mutabakat sağlanmalı. Farklılıklarımız var mesele sadece anayasa meselesi değildi" dedi.

ANAYASANIN RUHU ÖNEMLİ
Anayasanın ruhunun önemli olduğunu belirten Davutoğlu, "Vatandaş devlet ilişkisini tanımlar. Her anayasa ile ilgili genel kanaatimi de paylaştım. Kişiselleştirmeyelim. 40 yıl sonra dahi yaşayabilir bir anayasa yapalım. Esasta anlaşmak önemli bu anayasa değişmeli. Bu anayasa değişmeli. Bir anayasa revizyonu değil. 12 Eylül anayasası devleti esas alıyor. Öyle bir anayasa yazalım ki. İnsanı esas alsın. Devleti biz insanlar vatandaşlar olarak biz yönetiriz. Devleti biz tanımlayacağız. Az öz ve net bir anayasa. Gücün tekelleşmediği. Yargı da da güç tekelleşmeyecek. Devlet bizi değil biz devleti tanımlamalıyız. Bizde parlamenter sistem hiç uygulanamadı. Tabuları kenara koyalım. Doğru sistemi tartışalım. Nerede anlaştığımıza bakalım. Türkiye için hangi sistem doğruysa siz de biz de teklifimizi koyalım. Paylaşalım. Anayasa uzlaşma komisyonu kaldığı yerden çalışmalarını süreli olarak geri kalan çalışmayı sürdürsün. Ve çalışmasını bize anlatsın. Konjonktürel bir tartışma yapmamak gerekir. Bizde tüm anayasal tepkisel anayasal olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

ELİNİ TAŞIN ALTINA HERKES KOYMALI
Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Bizim için önce doğru olan bütün partilerin mutabakat metniyle meclise veya halkın önüne gitmeliyiz. Başkanlık sistemi diktatörlüğe yol açar anlayışı doğru değil. Üniter devletlerde de başkanlık sistemi olabilir. Tartışma Cumhurbaşkanı üzerinden yapılmamalı. Örneğin Başkanlık kararnamesi denetim dışı değildir. Hiç bir gücün bütünüyle bütün erkleri elinde toplamaması. Evrensel demokratik değerlere yakın bir sistem olmalı. Gücün tek elde toplandığı önyargısıyla konuşamayız. Başkanlık sistemi doğru uygulandığında erkler ayrılığına daha uygun" ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ