Sanayi dünyasına 1967 yılında pompa imalatıyla başlayıp daha sonra vana ve boru bağlama parçalarıyla devam eden Samsun Makine Sanayi A.Ş, 2005 yılından bu yana Türkiye’de düktil boru üreten tek firma olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Samsun’daki tesislerinde yıllık 150 bin ton boru imal eden Samsun Makine Sanayi, Adana’da Organize Sanayi Bölgesi’nde 500 dönümlük bir arazide dev bir yatırıma imza attı.Samsun Makine Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yücel, devasa döküm tesisi için şuana kadar 130 bin dolar yatırım yaptıklarını kaydetti. Tek vardiyada 180 işçi çalıştıracaklarını ancak ileride 3 vardiya tam kapasiteyle çalıştıkları zaman 500 kişiyi istihdam edeceklerini belirten Yücel, birinci fazda 250-300 bin ton arası üretim yapacaklarını ifade etti.
ORTADOĞU PAZARINA EN YAKINI
Dünya genelindeki içme suyu hatlarının yüzde 50’sinden fazlasında düktil boru kullanıldığını ve Türkiye’de bu borunun tek üreticisinin kendileri olduğunu ifade eden Adnan Yücel, bu piyasada ağırlıklı olarak Japonya, ABD ve Fransa’nın üretim yaptığını anlattı. Pastadan Hindistan, Çin, Suudi Arabistan, İran gibi üreticilerin de pay aldığına dikkat çeken Yücel, “Biz de Adana fabrikasında dünya üretiminin yüzde 5’ini sağlar hale geleceğiz. Gelecekteki en büyük yatırım pazarları olarak gözüken Irak, Suriye, Libya gibi pazarlara en yakın fabrika özelliğindeyiz. Lojistik olarak en avantajlı firma durumundayuz. İnşallah bu ülkelere barış geldiğinde bu pazarlarda ihracatımızı artıracağımızı hedefliyoruz. Samsun’daki fabrikada 150 bin ton boru imalatı yapıyoruz Adana’daki fabrikayla bunu yıllık 450 bin tona çıkarmış bulunuyoruz” diye konuştu.
“DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR”
İçme suyu şebekelerinde kullanılan düktil borunun çevreci bir yatırım olduğunun altını çizen Samsun Makine Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yücel, şöyle konuştu:“Çünkü sadece hurdadan üretiliyor bu sayede yerli katkı oranı yüksek. Dışa bağımlılığı azaltıyor. Demir dökümün karbon yapısı nedeniyle korozyona dayanımı fazla. Yüzlerce yıl yeraltında hizmet etmektedir. Ağırlıkla içme suyunda kullanılır. Kaynak koruma gibi ihtiyaçlar gerekmediğinden montaj kolaylığı vardır. Hareketli bağlantısı nedeniyle deprem gibi yer hareketlerine dayanıklıdır. Standartlarda emniyet faktörleri fazla kullanıldığı için kesinlikle trafik yükü, toprak yükü, yer hareketleri gibi olaylardan etkilenmezler. Arızaları çok düşüktür.”Tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 24 Nisan Pazar günü gerçekleşecek.
dikGAZETE.com