USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

"Desteklenen bilim insanı sayısı 17 kat arttı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “TÜBİTAK BİDEP kapsamında 2003 yılında desteklenen bilim insanı sayımız bin 527’ydi. 2014 yılında ise bu rakam dikkatinizi çekiyorum tam 17 kat artışla 26 bin 778’e çıktı” dedi. Bakan...

"Desteklenen bilim insanı sayısı 17 kat arttı"
13-12-2015 15:43
Google News

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “TÜBİTAK BİDEP kapsamında 2003 yılında desteklenen bilim insanı sayımız bin 527’ydi. 2014 yılında ise bu rakam dikkatinizi çekiyorum tam 17 kat artışla 26 bin 778’e çıktı” dedi.

Bakan Işık, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 48. Genel Kurulu’na katıldı. Gren Park Otel’de düzenlenen genel kurula Bakan Işık’ın yanı sıra TÜBA üyeleri katıldı. Bakan Işık, burada yaptığı konuşmada bilim insanlığının belki de dünyadaki en zor, en zahmetli uğraşlardan birisi olduğunu söyleyerek, “Bilim ve akademi hayatı gerçekten de birçok fedakarlığı, adanmışlığı ve çoğu zaman insanüstü bir gayreti gerektiriyor. Fuat Sezgin hocamız, Almanya’da ünlü şarkiyatçı Helmutt Ritter’in yanında akademik hayatını sürdürürken şöyle bir hadise yaşıyor. Hocası Fuat Sezgin’e günde kaç saat çalıştığını soruyor. Fuat hoca günde 12 saat çalıştığını söyleyince hocası buna büyük bir tepki gösteriyor ve bu tempoyla bilim insanı olunamayacağını söylüyor” dedi.

“BÖYLE GENİŞ BİR HAVUZA SAHİP BİR ÜLKENİN ÇOK DAHA FAZLA BİLİM İNSANI VE AKADEMİSYEN YETİŞTİRMESİ GEREKİR”

Bakan Işık, bilim insanlığının yaşam biçimi olduğunu belirterek, “Bizim ülke olarak bilime ilgi duyan, bilime gönül veren, kendini öğrenmeye, araştırmaya adayan insanların sayısını muhakkak artırmamız gerekiyor. Daha çocukluktan itibaren insanımıza bilimin, öğrenmenin nasıl büyük bir tutku olduğunu hissettirmemiz icap ediyor. Bu açıdan anne babalara, öğretmenlerimize çok büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade etmek isterim. ‘İcat çıkarma’ diyerek uyardığımız, ‘her şeyi merak etme, her şeyi sorma’ diye kızdığımız, bir şeyleri karıştırmasından rahatsız olduğumuz çocukları bilim sevgisine sahip bireyler olarak yetiştirmemiz ne derece mümkün olabilir? Unutmayalım ki ülke olarak bizim en büyük avantajımız, en büyük kaynağımız genç, büyük ve dinamik nüfusumuzdur. Böyle geniş bir havuza sahip bir ülkenin çok daha fazla bilim insanı ve akademisyen yetiştirmesi gerekir. Bugün Türkiye, ekonomik anlamda geçmişle kıyas dahi edilemeyecek geniş imkanlara sahiptir. Devletimizin, reel sektörün, üniversitelerin bilime, Ar-Ge’ye ayırdığı kaynak her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi.

Bakan Işık şunları kaydetti:
“2002’de 76 olan üniversite sayımız, bugün 193’e ulaştı. Bugün öğretim üyesi sayımız, 2002’deki rakamın iki katını geçmiş durumda. 2014 yılında, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1 seviyesini geride bıraktı. Biz bu oranı daha da artıracağız, öğrencilerimize, bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza yönelik desteklerimizi daha da geliştireceğiz. Ancak unutmayalım ki bütün meseleler insanda düğümlenir, her şey insanla değer kazanır. Maddi anlamda en iyi tesislere, imkanlara, laboratuvarlara, üniversite binalarına da sahip olsanız, esas mesele insan kaynağınızın niteliğidir. Toplum olarak bilime uygun bir ekosistem, bilim yapmaya elverişli bir atmosfer inşa etmemiz, maddi imkanların hepsinden çok daha önemlidir. İşte o ekosistemi oluşturmak için siyasi, ekonomik ve sosyal istikrar, özgür bir ortam, bilime olan samimi bir ilgi ve destek gerekmektedir. Toplum olarak hangi alanda olursa olsun karşılaştığımız problemlere bilimsel bir perspektifle çözüm aranmalıdır.”

DESTEKLENEN BİLİM İNSANI SAYISI 17 KAT ARTTI

Bakan Işık, yurt içinde ve yurt dışında MEB ve YÖK’ün de katılımıyla çok değişik burs programları, öğrenci ve öğretim görevlisi değişim programları yürüttüklerini kaydederek, “Bilim insanlarına yönelik desteklerimizin nereden nereye geldiğini göstermek için sadece şu veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum. TÜBİTAK BİDEP kapsamında 2003 yılında desteklenen bilim insanı sayımız bin 527’ydi. 2014 yılında ise bu rakam dikkatinizi çekiyorum tam 17 kat artışla 26 bin 778’e çıktı. Hem bilimsel yayınlara ivme kazandırmak hem de akademisyenleri daha fazla desteklemek için önemli bir adım daha attık. Uluslararası bilimsel yayın yapan akademisyenlerimize makale başına verdiğimiz destek miktarını yüzde 50 arttırdık” dedi.

TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar ise, Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Türkiye’ye bağlılığı konusunda gençlere örnek olacağını ifade ederek, TÜBA çalışmaları hakkında bilgi verdi. Acar, Türkiye Bilimler Akademisi ödüllerinin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde verileceğini sözlerine ekledi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ