USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Dersim Kent Müzesi çalışması başladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretinde söz verdiği eski kışla binasının Dersim Kent Müzesi’ne dönüştürülme çalışmalarına başlandı.İhalesi yapılarak yüklenici firmaya yer teslimi yapılan kışla binasında, ikamet eden ailelerin de tahliye edilmesiy

Dersim Kent Müzesi çalışması başladı
09-04-2015 17:47
Google News

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli ziyaretinde söz verdiği eski kışla binasının Dersim Kent Müzesi’ne dönüştürülme çalışmalarına başlandı.
İhalesi yapılarak yüklenici firmaya yer teslimi yapılan kışla binasında, ikamet eden ailelerin de tahliye edilmesiyle restorasyon çalışmalarına başlandı. 630 iş gününde tamamlanması planlanan Dersim Kent Müzesi’nin içinde müzenin yanı sıra sergi salonları, sosyal alanlar, Dersim ve Aleviliğin tarihine ilişkin bilgi ve belgeler yer alacak.
Kısa bir süre önce restorasyon çalışmalarına başlanan Dersim Kent Müzesi’ni gezen Tunceli Valisi Osman Kaymak, ilgili firma yetkililerinden çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
Vali Yardımcısı Olgun Öner, Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Hüseyin Tunç ile restorasyon firması yetkilileriyle çalışmanın yapıldığı alanları gezen Vali Kaymak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kenti ziyareti sırasında Dersim Kent Müzesi’nin gündeme geldiğini belirten Tunceli Valisi Osman Kaymak, "Kendileri de hemen buranın restorasyonu için Kültür Bakanlığı’na talimat verdiler. İhalesi yapıldı. Bu bina onarılacak. İçerisinde neyi sergileyebileceğimiz konusunda gelecek fikirlere açığız. Bu konuda bir bilim kurulu oluşturduk. Dersim Kent Müzesi’nde ne tür faaliyetler olacağı konusunda çalışmalara başlandı" dedi.

"ACILAR ARTIK MUTLULUĞA DÖNSÜN"
Bina içerisinde müze, sergi salonu ve kafeteryaların yer alacağını ifade eden Vali Kaymak, "Biz, buranın yaşayan bir müze olmasını istiyoruz. Klasik müzenin ötesinde kentin cazibe merkezi olacak, kentin kültürüne katkı yapacak bir kültür merkezi gibi çalışsın istiyoruz. Bitmesi halinde bizi tarihle buluşturacak. Geçmişte burada acılar yaşanmış. Bu acılar artık mutluluğa dönsün istiyoruz. İnsanlar geçmişin acılarını değil geleceğin umut ve mutluluğunu konuşup tartışsınlar" diye konuştu.
Alevi inanç merkezlerinin yollarının yapılması ve Alevilik kültürünün yaşatılması için de çalışma yaptıklarını kaydeden Tunceli Valisi Osman Kaymak, "Cemevleri, inanç yerleri ziyaret edilsin. Alevilik kültürü yaşatılsın. Devletin Alevilik kültürünü değiştirmek gibi bir niyeti yok. Biz bu kültürün olduğu gibi yaşanmasını istiyoruz. Özellikle gençler inançsız kalmasın. Özellikle gençler inançsız kalmasın. Bizim en büyük endişemiz gençlerin ateizm bunalımına sürüklenmesi. Aleviliğin yaşatılması için devletimiz her türlü imkanı sağlıyor. Bu sorunları aştıktan sonra artık Dersim’in diğer sorunlarıyla uğraşalım istiyoruz" şeklinde konuştu.
Kışla binasının duvarlarında 1938’in kanlı izlerini görüp hissettiklerini belirten Tunceli Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Hüseyin Tunç ise, "Bu duvarların arkasındaki duvarların da dili vardır. 1938’in kanlı izlerini görmek, hissetmek, atalarımızın yaşadığı acılara kulak vermek bizlere büyük acılar yaşatıyordu. Bu anlamda Dersim Müzesi’nin kullanıma açılması, restore edilmesi son derece önemli ve gerekli bir projedir" dedi.
Açıklamaların ardından Vali Kaymak ve beraberindekiler müze alanından ayrıldı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ