USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Deniz kıyısından Termal Kaplıcalarına 'yeşil tünel'de keyifli yolculuk

Kaplıcalarıyla ünlü Yalova'nın Termal ilçesinin ziyaretçileri, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 90 yıl önce diktirdiği çınar ağaçlarından oluşan doğal "yeşil tünel"den geçerek bölgeye ulaşıyor.

Deniz kıyısından Termal Kaplıcalarına 'yeşil tünel'de keyifli yolculuk
19-08-2020 15:07
Google News
Yalova

Dolmabahçe Sarayı önündeki çınarlı yoldan vapurla ayrılarak deniz yolculuğu sonrası aynı yolun Yalova'daki devamı niteliğindeki iskeleden başlayıp Gazipaşa Caddesi'ni takiben kaplıca kapısında son bulan güzergahtaki çınarlar, Atatürk'ün talimatıyla 1930 yılında dikildi.

Uzunluğu 12 bin 350, genişliği 10 metre olan hıyabanda (iki tarafı düzgün ağaçlı yol veya bulvar), "korunması gereken anıt ağaç" statüsünde 2 bin 250 çınar bulunuyor.

Yol güzergahındaki çınarların arası 10 metre ancak sıralama çapraz gelecek şekilde dikildiğinden daha sıkmış gibi görünüyor. Her 5 metrede bir çınar yer alıyor. Çapraz dikimle ağaçların dengeli dallanması sağlandığından, yol yeşil bir tüneli andırıyor.

Turistler ve bölge halkı, Termal'e gelirken Atatürk'ün yadigarı "Çınarlı Hıyaban"da ağaçlar arasında keyifli bir yolculuk yapıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ