USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Demiryolu işçilerinin zorlu kış mesaisi

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çalışan TCDD görevlileri, demiryolu ulaşımının Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan "kutup soğukları"ndan etkilenmemesi ve "kara tren"in gecikmeden istasyona varması için çalışıyor. - Anadolu Ajansı

Demiryolu işçilerinin zorlu kış mesaisi
14-01-2017 15:07
Google News

KARS - Cüneyt Çelik-Hüseyin Demirci

Erzurum-Kars Demiryolu'nda, 217 kilometrelik mesafede yılın 5 ayı kar ve buzla mücadele eden demiryolu işçileri, yolcuların gidecekleri yere daha rahat ve zamanında ulaşması için yoğun çaba sarf ediyor.

Demiryolu işçileri, sabahın erken saatlerinde sırtladıkları küreklerle istasyonda bulunan demiryolu hattına inerek kar temizleme çalışmasına başlıyor.

Ulaşımın aksamaması için fedakarca çalışma içerisine giren işçiler, sabah saat 09.00'da Doğu Ekspresi yola çıkmadan önce ray ve tünelleri inceleyerek, gerekli yerlerde çalışma yapıyor.

Tünellerde soğuk havanın sıfırın altında 35-40 dereceye düşmesi nedeniyle yaklaşık 5 metreye ulaşan buz kütlelerini kırmak için iş makineleri ve kazmaları omuzlayan işçiler, merdiven yardımıyla ulaştıkları buz sarkıtlarını kırarak, trenin tünelden sorunsuz geçmesini sağlıyor.

Kar yağışı ve tipiye aldırış etmeden demiryolundaki tünellerde oluşan buzları kırıp, raylarda biriken karı temizleyen işçiler, kırdıkları büyük buz kütlelerini de vagonlara yükleyerek tünel dışına taşıyor.

Sarıkamış-Top Dağı istasyonları arasındaki 2 bin 270 metre rakımlı, uzunluğu 2 bin 70 metre olan Aşıt Tüneli'ndeki buz kırma çalışmalarını zor şartlarda ve soğuk havada yapan 10 kişilik buz ve kar ekibi, molada içtikleri sıcak çay ile ısınıyor.

"Şimdi teknolojiyle birlikte tüm imkanlar sağlandı"

Demiryollarında uzun yıllar bu görevi yürüten işçilerden Hikmet Yılmaz, trenlerin emniyetli şekilde ulaşım yapabilmesi için yoğun kar yağışı ve soğuk havaya aldırış etmeden görev yaptıklarını anlattı.

Kar yağışının ardından yolların kapanmaması için çalışma yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Yollarımızın devamlı açık olması, trenlerin güvenli gidip gelmesi ve yolcularımızın rahat bir seyahat yapmaları için gerekleri önlemlerin alınması gerekiyor. Bunun için önceki yıllarda işçilerimiz kendi elleriyle yolları açıyorlardı, şimdi teknolojiyle birlikte tüm imkanlar sağlandı daha çabuk yollar açılıyor." dedi.

Demiryolu işçileri, mesai bitiminde konaklama evlerinde dinlenip çaylarını yudumladıktan sonra, tekrar geldikleri vagonetle türküler eşliğinde geri dönüyor.

Muhabir: Cüneyt Çelik

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ