USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Demir-çelik sanayinde devrim: Çeliğin kalitesini Avrupa standartlarında ölçen mikroskop

Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri demir-çelik sanayinde önemli bir adım attı.

Demir-çelik sanayinde devrim: Çeliğin kalitesini Avrupa standartlarında ölçen mikroskop
04-05-2016 12:23
Google News

Şimdiden ODTÜ, Bilkent ve Başkent gibi üniversitelerde kullanılmaya başlanan otomatik mikroskop hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Durkaya, “Ülkemiz, demir-çelik sanayinde Avrupa ikincisi, dünya sekizincisi ancak milyarlarca dolarlık sanayi hacmine rağmen gereken hiçbir karakterizasyon cihazını üretemiyor. Şimdi bizim ürettiğimiz cihaz özellikle yüksek kaliteli çeliklerin kalitesini ölçmeye yarıyor. 

Bazı standartlar açısından da dünyada ilk defa bir sistem üzerinde birleştirildi. Diyelim ki bir çelik üretimi yaptınız bu çeliğin Avrupa standartlarına göre ne kadar kaliteli olduğunu ölçüyor. Aynı sistem nano teknoloji ve mikro teknoloji araştırmalarda da kullanılabiliyor. Şuan bu sistemin ODTÜ ile Bilkent Üniversitesi’nde satışı yapıldı ve orada Micro Electronic Mechanical Systems araştırmalarında yani yeni nesil mikro fabrika araştırmalarında kullanılıyor” diye konuştu.

“KAN HÜCRELERİNİN HACMİNİ DE ÖLÇEBİLECEK”

OTOMET’in tek başına tamamen otomatik bir sistem olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Durkaya, açıklamalarına şöyle devam etti: “OTOMET tek başına tamamen otomatik bir sistem. Üç eksende otomatik olarak hareket edebiliyor. Aynı sistemin daha normal mikroskoba takılabilen versiyonları var. Esas yaptığı şey saç teliniz kalınlığında bir objenin 3 boyutlu modelini çıkarıyor olması. Aslında mikro boyutta haritalama gibi düşünebilirsiniz. 

Dolayısıyla birçok kullanım alanı var sadece demir-çelik sanayi değil sağlıkta da kullanılabilir. Mesela sigara içtiğiniz zaman kan hücrelerinizde bir sorun varsa kan hücrelerinizin boyu yani hacmi küçülür. Normal mikroskoplarla baktığınızda sadece çapını görebilirsiniz bu da sizi araştırmalarda ve patolojik incelemelerde sınırlar. Bu tip sistemlerle 3 boyutlu ölçtüğünüz zaman bir kan hücresinde sorun olup olmadığını daha iyi ölçme şansınız var. Yani bütün bunlar hastaneye gidip kan testi yaptırdığınızda daha iyi sonuçlar alacağınız ve dolayısıyla insan canının daha az riske atılacağı anlamına geliyor.”

OTOMET’in kullanıldığı yerler hakkında da bilgi veren Durkaya, “Şuan Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde denenmeye başlandı. Acıbadem’de de denenecek. Bunun yanında sütle ilgili ve kanser hücreleri ile ilgili araştırmalar var. Bizim burada yaptığımız şey bu araştırmaları direk kullanmaya başlamak ve ürüne dönüştürmek” dedi. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ