USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

'Dedesinin evi'ni Türkiye'ye satıyor

Balıkesir'de marangozluk yapan Koca, çocukluğunda gittiği köyde gördüğü dedesinin evi ve benzeri yapılardan esinlenerek yaptığı "Dedemin Evi" adlı oyuncağı yurdun dört bir yanına gönderiyor.

'Dedesinin evi'ni Türkiye'ye satıyor
02-11-2016 16:17
Google News

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde marangozluk yapan Suat Koca, çocukluğunda gittiği köyde gördüğü dedesinin evi ve benzeri yapılardan esinlenerek yaptığı "Dedemin Evi" adlı oyuncağı yurdun dört bir yanına gönderiyor.

Orman ürünleri bakımından zengin olan Dursunbey'de yaklaşık 20 yıldır marangozluk yapan 36 yaşındaki Koca, dedesinin evi başta olmak üzere köyündeki yapılandan esinlenerek "Dedemin Evi" ismini verdiği ahşap maket oyuncak geliştirdi. Çocuklar, 92 parçadan oluşan ve 11 farklı bulunan oyuncak ile hem çeşit çeşit köy evleri inşa ediyor hem de becerilerini geliştiriyor.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahta veya çamurdan oyuncaklarla büyüdüğünü ancak artık çocukların genelikle Uzakdoğu'dan gelen plastik oyuncaklarla oynadığını söyledi.

Çocuklara ahşap oyuncaklar sunabilmek için çalışırken yaklaşık 3 yıl önce aklına değişik bir fikir geldiğini belirten Koca, şöyle konuştu:

"Marangoz olduğum için tahta parçalarıyla bir şeyler planladım. Köyümüze gittiğimde gördüğüm büyük tomruklardan yapılan evlerden, dedemden bana kalan ahşap evden çok etkilendim. Şimdilerde birçoğu samanlık veya ahır olarak kullanılan bu evleri günümüz çocuklarının önemli bölümü bilmiyor. Bu evlerden esinlenerek ahşaptan bir oyuncak tasarladım ve adını da 'Dedemin Evi' koydum. Yani köydeki dedemin evine benzer yapıları minyatür hale getirerek 11 farklı zeka oyununa dönüştürdüm. 92 tahta parçası bulunuyor kutu içinde. Tabii çatı ve pencere tek parçadan oluşuyor."

Çam kokulu oyuncaklar

Koca, "Dedemin Evi"nden ayda 3 bin, yılda ise 36 bin civarı ürettiklerini ifade ederek ülkenin dört bir yanına gönderdiği oyuncağın ilgi gördüğünü dile getirdi.

Ürünlerini yurt dışına da göndermeyi hedeflediklerini, bu konuda girişimlerde bulunduğunu vurgulayan Koca, "Bunların paketlenmesi ve zımpara işini bayanlara yaptırıyoruz. Bazıları bu işi evinde otururken yapıyor, atölyeye gelemeden. Şu an 15 kişiye bu şekilde istihdam sağlıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ