USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Davutoğlu: İhtisas borsası kurulacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gümrük Ticaret Bakanı’na talimat verdiğini ifade ederek, 'İhtisas borsası en kısa sürede kurulacak. Tabi eskiler böyle en kısa süre dediği zaman bu bir yıl mı? Dört yıl mı? Bilinemezdi bir söz verildiğinde. Ama şimdi biz artık haftalık, aylık, 3

Davutoğlu: İhtisas borsası kurulacak
25-02-2016 17:04
Google News

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Borsa İstanbul ve Borsa Konya arasında düzenlenen iş birliği anlaşması ve gong törenine katıldı.

Davutoğlunun yanı sıra törene Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ticaret Borsası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, protokol mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

"TARIM SEKTÖRÜNÜN KALBİ KONYA"

Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün burada tarihi bir adıma şahitlik ediyoruz. Bu salonu 5 yıl önce ilk olarak hizmete açtığımızda bu salonda çok daha hayırlı işlerin yapılabilmesi için temenni de bulunmuştum. Bugün tekrar yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz. Birçok açılardan tarihi bir başlangıç. Öncelikle ekonomimizin geleceği bağlamında önemli. Çünkü dünyada etkili olmak isteyen ülkeler ekonomik bakımdan yerel, ulusal ve uluslararası piyasaları birbirine entegre etmek durumunda. Şehir ekonomilerinin, kent ekonomilerinin, ulusal ekonomiye, ulusal ekonomiyi uluslararası ekonomiye entegre edememiş ülkelerin büyük atılımlar yapması mümkün değil. Bugün burada Konya Borsa ile Borsa İstanbul arasındaki anlaşma bu açıdan tarihi bir adım. Çünkü Borsa İstanbul Londra Borsası ile nasıl doğrudan irtibatlı ve Londra Borsası ile Borsa İstanbul arasındaki anlaşma ve çalışmalara da Londra’da şahit olmuştum. Böylece Konya-İstanbul, Londra–Konya, İstanbul–New York ve diğer piyasalar birbirine entegre haline geliyor. Bu çok önemli. Birbirinden izole edilmiş piyasalarla yerel alanın ulusal alana dönüşemediği, ulusal alan üzerinden uluslararası piyasaya dönüşemediği bir ekonomiyi sürdürebilmek mümkün değil. 

İkincisi, reel sektör ve özellikle de tarımsal ticaret anlamında önemli. Çünkü tarım sektörü stratejik bir sektör. Her sektörü ihmal edebilirsiniz, ihmal etmemek gerekiyor ama etseniz nihayet olumsuz bir sonuç doğurmayabilir. Ama tarım sektörü ihmal edilemez, göz ardı edilemez, ikincil bir alan gibi görülemez. Tarım sektörümüzün de kalbi Konya. Dün 42 tesisin ki toplam 1 milyar 150 milyon Türk Lirası civarında bir değer ifade ediyor. Çoğu tarım ve sulama alanları ile ilgiliydi. Sulama potansiyelini geliştirip tarım sektörümüzü güçlü kılacağız. Ama tarım sektörümüzün güçlü kılınması içinde tarım sektörümüzün finansal piyasalarla ilişkisini doğru kurmak gerekiyor. Eğer finansal piyasalar ile ilişki kurulamazsa biraz önce söylediğim uluslararası piyasalara açılmak mümkün olmaz. 

Ürettiğiniz büyük tarım potansiyeli gerçek anlamda katma değere dönüştürecek araçlardan yoksun olursunuz. Mutlaka finansal araçlar kullanılmak durumunda. Mutlaka reel ekonomi likit piyasalar üzerinden dünya ekonomisi ile entegre edilmek durumunda. Bu açıdan burada bugün attığımız adım tarihi bir adım. Bu salonda ilk elektronik satış salonunu hizmete açtığımızda tarihi bir adım demiştim. Gerçekten sonuçları itibari ile görüyoruz. Büyük bir başarı sağlandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

"İHTİSAS BORSASI EN KISA ZAMANDA KURULACAK"

Konuşma esnasında Gümrük Ticaret Bakanı’na talimat verdiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, "İhtisas borsası en kısa sürede kurulacak. Tabi eskiler böyle en kısa süre dediği zaman bu bir yıl mı? Dört yıl mı? Bilinemezdi bir söz verildiğinde. Ama şimdi biz artık haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık 1 yıllık programlarla söz veriyoruz, senet gibi. Biz onun gereğini yapıyoruz. Dikkat ederseniz son 2 ayda 3 ay içinde gerçekleştirmeyi planladığımız vaatlerin yüzde 75’ini gerçekleştirdik. Gurur duyuyorum. Biz çalıştık mı böyle çalışırız, geceli gündüze kadar çalışırız. Buradan ifade ediyorum ki, en kısa zaman demek bizim için 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl gibi önü açık değil. İnşallah bu yılın ilk yarısında, en geç 3-4 ay içinde gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek. Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız yasal düzenleme sonrasında şimdi bir adım ötesine geçerek TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne, düzenleyici rolüne geçecek. Ve aynen Merkez Bankası’nın piyasalardaki rolü gibi sadece ve sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altında tutacak şekilde işlemde bulunacak.

 Onun dışında fiili depoculuğu tamamen özel sektöre devredeceğiz. Bu tarihi adım, tarımsal ticareti finans piyasalarıyla buluşturan bu tarihi adımın Konya ve İstanbul açısından da önemi var. Konya bir başarı hikayesidir. Bu başarı hikayesini daha ileri taşımak içinde bu anlaşma olağan üstü bir imkan sağlıyor. Bu anlamda Konya’mız son 14 yıl içinde olağanüstü bir kapasite artışı temin etti. 130 milyon Dolar civarındaki ihracatımız 1 milyar 354 milyon Dolara çıktı. 10 mislinden daha fazla. Bu şu demek, ihracatla birlikte dünyaya entegre oluyorsun. Dolayısı ile bununda araçlarını bulmanız lazım. İşte araçlar bunlar. Eminim bu araçların devreye girmesi ile Konya’mızın ihracatı daha da hızla bir yükselişe geçecek. Konya’da 517 ihracatçı vardı, bin 543 ihracatçı firma oldu. 

Bu rakamların ben binleri aşıp 10 binlere ulaşacağını düşünüyorum. Bizim görevimiz sizin önünüzü açmak, bu araçları devreye sokmak. Konya Borsa bu anlamda bir tarihi role de sahip. Çünkü Anadolu’da açılan ilk borsa 1907 yılında ve bin 400 aktif üyesi ile şu anda da önemli bir potansiyeli ifade ediyor. Arkasına güçlü bir ekonomiyi almamış bir borsanın dünya piyasalarında etkin olması mümkün değil. Eğer İstanbul arkasına Anadolu’yu alamazsa Londra Borsası ile girdiği ilişkiler uluslararası alanda belki bir yansıması olur ama Borsa İstanbul’un gerçek yüzünü dünyaya yansıtamaz. Biz İstanbul’un finans merkezi olma irademizi her geçen gün hayata geçiriyoruz. Burada başta buğday sözleşmeleri olmak üzere tahıl ürünleri, fiziki teslimatlı olarak hızlı ve güvenilir bir biçimde özellik kazanacak. Reel ve finansal ekonomi bağlantısı itibari ile. Böylece üretici tüccar reel sektör şirketleri piyasanın muhtemel dalgalanmalarından çok daha az etkilenecek. Yani bu şu demek, risk yönetim süreçlerini daha sağlıklı yürütebileceğiz" diye konuştu.

"BİRİLERİ BİZİ NEGATİF GÜNDEME MAHKUM ETMEK İSTİYOR"

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buradan bütün Türkiye’ye seslenmek istiyorum. Bakınız, bir taraftan terörle mücadele gibi hayati bir mücadele yürütmek durumundayız. Ağır bir sorumluluk taşıyoruz. Şu anda biz burada böylesine büyük bir açılımın izlerini sürerken güvenlik birimlerimiz birçok ilimizde ilçemizde bu ülkenin birliği ve beraberliği için mücadele ediyor. Allah bu uğurda ölen bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Onların yaptıkları büyük fedakarlıklar olmasıydı bugün bütün bu ülke ekonomik faaliyetlerin sürebilmesi mümkün olmazdı. Ama biz bir taraftan bu mücadeleyi sürdürürken diğer taraftan ekonomimizin gerektirdiği adımları da atmaya da kararlıyız. Birileri bizi negatif gündeme mahkum etmek istiyor. Verdikleri resimlerle, sürdürdükleri propagandalarla Türkiye’nin hep negatif bir gündemle terör ile bir takım olumsuz gelişmelerin anılmasını arzu ediyorlar. Dışarıya bu şekilde yansımasını arzu ediyorlar.

 Bu kısır döngüyü mutlaka kırmamız lazım. Terör üzerinden Türkiye’de bir kaos havası oluşturmak, kaos havası oluşturarak teröre destek vermek ve bu suretle de bir müddet sonra güvensizlik sarkacı oluşturmak büyük bir tuzak. Biz bütün bu hamlelerle bu tuzakları da kırıyoruz. Yani şunu bütün dünyaya sesleniyoruz. Türkiye’de bu hayati mücadele sürerken aynı zamanda hayat ve ekonomik aktiviteler normal seyrinde bile değil, çok daha ötesinde büyük bir performansla sürüyor. İnşallah Diyarbakır’ımızda da ticaret borsaları konuşulacak. Mardin’de de Mezopotamya’nın ticaret borsasını bir gün kuracağız. Mardin’in Mezopotamya Ovası’na bakan bu gözleri bir gün bütün o Mezopotamya’nın bütün kaynaklarının Mardin’de değerlendirilmesini sağlayacak.

Harran Ovası Konya Ovası gibi bereketli medeniyet beşiği Harran Ovası, böyle piyasaların konuştuğu ve bunun uluslararasına açıldığı yerler olacak. Kars’ta, Ağrı’da, Kafkasya’ya doru açılan Hazar ile irtibatlandırılan büyük bir ekonomik havza oluşacak. Bizim rüyamız bu. Birileri ülkenin gençlerini dağlarda heba ederken biz o gençleri böylesi salonlarda dünya ekonomisi ile rekabet eden bir ülkenin öncü güçleri haline getirmek istiyoruz. Birileri barikatların arkasında çukurların içinde o gençleri heba ederken biz o gençlerle barikatlar çukurlar değil büyük şehir imarları gerçekleştirmek, o gençlerle yeni ufuklara yürümek istiyoruz. Biz buradan sesleniyoruz aslında. Siz ne yaparsanız yapın, bu topraklar bereketli bir ülkenin toprakları olmaya devam edecek. Siz ne yaparsanız yapın şiddete karşı, teröre karşı bereketi, hikmeti, irfanı seslendireceğiz. 

Siz ne yaparsanız yapın, sizin ağababalarınız bizi piyon gibi kullanarak ne planlar yaparlarsa yapsınlar bu ülkenin Doğusu, Batısı, Kuzeyi, Güneyi aynı büyük istikamete doğru yürüyecek. Bu büyük istikamet bir gün Selçuklu başkentini nasıl İstanbul başkenti ile birleştirmişse, Osmanlı Başkentini İstanbul ile birleştirmişse Mardin’ide bir gün İstanbul Borsası ile birleştirecek. Birçok peygambere mekan olmuş peygamberler şehri Diyarbakır’ı da bir ticaret erbabı olan son peygamberin düsturu doğrultusunda dünya ticaret piyasaları ile birleştirecek. Biz teröre, şiddete teslim olmayacağız. Biz bereketli ufuklara hep birlikte el ele yürüyeceğiz."

“BUGÜN KONYA İÇİN, TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN”

Törenin açılışında konuşan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, “Konya binlerce yıllık tarihi ile farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış batı ile doğu arasında köprü olmuş kadim bir kenttir. Hızla gelişen dünya ticaretinde geleneksel yöntemler yeterli olmamaktadır. Türkiye bulunduğu jeopolitik konum gereği uluslararası tarım ticaretinde bir köprüdür. Bugün Konya için önemli bir gün. Türkiye için önemli bir gün. Son 15 yılda başarımızı tüm dünya gördü. Bu nedenle milli, kararlı duruşuyla, medeniyeti, kültürü, siyaseti ihya eden, ülkemiz adına koyduğu vizyon ile gecesini gündüzüne katan Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Bize yaşatılmaya çalışılan kaos ortamına inat önümüzdeki engelleri aşacağız” dedi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç de, “Hizmete açacağımız ürün çok önemli bir ürün. Londra Borsası’nda bazı ürünlerimiz işlem görmeye başladı. Bazı yabancılar Borsa İstanbul’a ortak olmak istiyor. Neden diye sorduğumuzda Türkiye’nin gelişmesini örnek veriyorlar. Türkiye’nin hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever ise şöyle konuştu:

“Attığımız bu ilk adım iş birliğimizin önümüzdeki günlerde daha da artmasına vesile olacaktır. Günümüz ticaret hayatına, ekonomi ve finansa getireceğimiz yorumlar tüm dünyaya yeni bir vizyon katacaktır.”

“TİCARET BORSAMIZ TARIM ÜRÜN VE TİCARETİNDE DEVRİM YAPIYOR”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu günden bu yana yoğun bir gündemi olduğunu ama sıkışık bir süreçte bile ekonomiyi hiç unutmadığını, ikinci plana atmadığını ifade ederek, “Ben Ankara’da bunun en yakın şahitlerinden biriyim. En zor günlerinizde bile bizimle bir araya geldiniz. İş dünyamızın yanında olduğunu her vesile ile bizlere hissettirdiniz. Bugün de özel sektörün önünü açmak için yine bizimle bir aradasınız. Bu anlayışınız için Türk özel sektörü adına size yürekten teşekkür ediyorum. Konya tarihten bu yana tarımın merkezi oldu. Ama açık söyleyeyim, Konya bugüne kadar bu işten hak ettiğini kazanamamıştı. Malı istediğin kadar üret. Piyasaya sunamazsan bir işe yaramaz. Konya Ticaret Borsamız tarım ürün ve ticaretinde devrim yapıyor. Şu an içinde bulunduğumuz tesisler ürün borsacılığının dünyanın en önemli noktalarından bir tanesidir. Biz bu noktaya kolay gelmedik. 14 yıldır oda ve borsalarımızın kalitesini artırmak için müthiş çalışmalar yaptık. Borsa ve odalarımız dünyada 5 yıldızlı hizmet verir hale geldi.

Bundan dolayı oda ve borsalarımı kutluyorum. Dünyanın en modern alt yapısını Konya borsamız burada kurdu. Borsamız Türkiye’nin ilk elektronik satış salonunu hayata geçirdi. Hububatta bütün dünyada sözü geçen bir laboratuvarı var. Şimdi bugün iş birliğinde bir adım daha ileri atıyorlar. Bu ülkemize, Konya’mıza hayırlı uğurlu olsun. Kamuoyunda zaman zaman duyuyoruz. Oda ve borsalar ne iş yapar diye. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak diye bir söz var. Bunu söyleyenler gelsinler buraya baksınlar, görsünler. Tarım ürünleri ticaretinde borsalarımızın 100 yılı aşan bir tecrübesi var. 

Dünyada ise tarım ve ürün borsacılığının ilk topraklar yine Anadolu. Bu anlamda artık bütün dünyaya model olacak bir tecrübe ve kaliteye sahibiz. Türkiye tarımını küresel piyasalara taşımamız için ürün ihtisas borsasını da kurmamız gerekiyor. Bunu kurduğumuzda Türkiye’nin bütün coğrafyasında tarım ürünleri tek bir çatı altında alınıp satılmaya başlanacak. Böylelikle Türkiye en büyük devrimi yapmış olacak ve bunun da sayın başbakanım size nasip olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

KONYA TİCARET BORSASI BU ANLAŞMA İLE ULUSLARARASI İSTANBUL FİNANS MERKEZİ STRATEJİSİNİN EMTİA ÜRÜN VE HİZMETLERİNİN SUNULMASI AYAĞINDA EN ÖNEMLİ PAYDAŞLARDAN BİRİ HALİNE GELMİŞ OLACAK

Bu işbirliği kapsamında, Borsa İstanbul Konya Ticaret Borsası, yerli ve yabancı tüm yatırımcılara sermaye ve emtia piyasaları gelişmiş ülke vadeli borsalarında olduğu gibi, Türkiye’de de buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatlı işlem yapma imkanı sağlanacak. Sürecin devamında, buğday sözleşmeleri başta olmak üzere tahıl ürünlerine dayalı ve fiziki teslimatlı vadeli işlem sözleşmelerinin likidite kazanması ve bu yolla özellikle üretici, tüccar ve reel sektör şirketlerine etkin risk yönetim imkanlarının sağlanması hedefleniyor. Artan likiditenin katkısıyla piyasaların derinlik kazanması hem Konya Ticaret Borsası’na, hem Borsa İstanbul’a, hem de Türkiye ekonomisine önemli faydalar sağlayacak. Konya Ticaret Borsası bu anlaşma ile Uluslararası İstanbul Finans Merkezi stratejisinin emtia ürün ve hizmetlerinin sunulması ayağında en önemli paydaşlardan biri haline gelmiş olacak. 

Bu iş birliği anlaşması kapsamında açılacak buğday vadeli işlem sözleşmelerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda yatırımcılar nezdinde ilgi görmesi bekleniyor. Türkiye’de ilk defa buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatın devreye girmesi ile Türk sermaye ve ürün piyasalarının uluslararası piyasalarda prestijinin artması, ayrıca artan piyasa derinliği ile özellikle üreticiler açısından alternatif ve daha az maliyetli finansman imkanlarının sağlanması da hedefleniyor. Borsa İstanbul ile KTB’nin gerçekleştirdiği iş birliği anlaşması çerçevesinde Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) dayanak varlıklı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmelerinin Şubat, Mayıs, Temmuz ve Eylül vadeli olarak işlem görecek vade sonunda da BorsaKonya üzerinden yapılacak işlemlerle ELÜS teslimatı ile sonuçlanacak. 

Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında imzalanan söz konusu İş birliği anlaşması ayrıca Borsalar arasında veri paylaşımını ve gözetim işbirliğini de içeriyor. Böylece spot ve vadeli piyasalar arasındaki etkileşim, fiyat, işlem hacmi ve yatırımcı hareketleri her iki borsa tarafından uyumlu bir şekilde takip edilerek piyasa bozucu hareketlerin hızlıca tespiti ve önlenmesi de hedefleniyor.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ