TBMM - İsmail Çimen
TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun bugünkü faaliyetleri öncesinde usül yönünden yaşanan bir takım sorunları kapalı oturumda ele aldığını söyledi.
Alının kararlardan bazılarına değinen Petek, CHP grubunun AK Parti'yi terör örgütlerine yardım ve yataklık ettiği yönünde asılsız ithamlarda bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"AK Parti'yi FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerine yardım ve yataklık ettiği yönünde itham eden CHP grubunu komisyon olarak kınadık. Çünkü burada komisyonun büyük çoğunluğunu AK Parti oluşturuyor. Bir grup kalkıyor böyle bir bildiriyle buradaki komisyon üyelerine 'yardım ve yataklık yapıyorsunuz' diyor ve ondan sonra da burada bir takım meşru taleplerden bahsediyor. Toplantıda bunun yanlışlığına işaret edildi, komisyonumuz da bu tutumu kınandı."
Bilgilerine başvurulmak üzere davet edilenlerin dinlenilmesine başlanmadan önce basının görüntü aldığını, daha sonra kameraların dışarı çıkarıldığını vurgulayan Petek, "Ancak bazı milletvekillerinin cep telefonlarından canlı yayın yapma durumları söz konusuydu. Biz başkanlık olarak bu konuda kimseye izin vermemiştik. Yapılan çekimler dün bazı ekranlarda yayınlanmış. Davet ettiğimiz isimler canlı yayın yapılıyor düşüncesine kapılabilir. Konuklarımız da bundan rahatsız oluyor. Bununla ilgili aldığımız karar doğrultusunda bundan böyle buradan yayın yapılamayacak." dedi.
Petek, toplantıda, kullanılan süre ve davetlilerin seçiminin de ele alındığını belirtti.
"200 ismin dinlenmesi talebi var"
Kendilerine gelen önergelerin değerlendirilmesi sonucunda başkanlık olarak karar verildiğine ve akabinde basının bilgilendirildiğine değinen Petek, şu görüşlere yer verdi:
"Belki şu anda 200 ismin dinlenmesi talebi var. Bu 200 talebi dinleme gibi bir durumumuz yok. Bugün sınav yolsuzluklarını ele alan bir konuk dinledik, bu alan da boş kalmasın diye. Genelkurmayı, emniyeti dinliyoruz, din istismarı yönünden diyaneti dinliyoruz, akademisyen dinliyoruz.
Önümüzdeki hafta bazı gazileri dinleyeceğiz. Tüm yönüyle dendiği için başkanlık olarak bunu bizim dikkate almamız gerekiyor. Konumuzu aydınlatacak isimler arasından seçim yapıyoruz. İktidar, muhalefet demeden birlikte bir değerlendirme yapıyoruz."
Petek, 4 Ekim'de yapılan ilk toplantıda, görevlendirilecek uzmanlardan raporun hazırlanmasına, davet edilecek kişiler ve diğer incelemeler konusunda Başkanlık Divanının yetkili kılındığını belirterek, "Bu konunun aydınlanması konusunda çok hassas çalışıyoruz. Bir yanlış algı oluşmasını da istemiyoruz." dedi.
dikGAZETE.com