ERZİNCAN (AA) - Darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle tutuklanan dönemin eski 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile örgütün "3. Ordu Komutanlığına bağlı komutanlardan sorumlu mahrem imamı" olduğu iddia edilen eski akademisyen Veli Karagöz, dönemin eski il jandarma komutanı albay Murat Orhan Tonğ ve subayların da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, önemli detaylara yer verildi.
Erzincan'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin açılan ilk davanın iddianamesinde, Çağlar'ın örgüt mensuplarınca sözde "Erzincan Sıkıyönetim Komutanı" olarak görevlendirildiğine işaret edilerek, bu kişinin darbe girişiminden 2 gün önce Ankara'ya giderek FETÖ üyeleriyle yüz yüze görüştüğü belirtildi.
Bu görüşmede Çağlar'ın darbe girişimini Erzincan ve 3. Ordu Komutanlığı sorumluluk bölgesinde uygulanmasıyla ilgili talimatları alıp 14 Temmuz'da Erzincan'a dönüp sözde "Sıkıyönetim Direktifi" isimli belgeyi imzalayan dönemin Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ü arayarak görüştüğü aktarılan iddianamede, Çağlar'ın daha sonra gerçekleştirilmesi planlanan darbe girişimi sırasında Erzincan’da yapılacak olan iş ve işlemler hususunda gerekli talimatları verdiği kaydedildi.
Pilotlara "hazır ol" emriİddianamenin sonuç kısmında, Çağlar'ın, darbe teşebbüsü sırasında Genelkurmay Başkanlığından uçuş yasağı emri gelmesine rağmen helikopterlerin hazırlanması ve bir albaya helikopter pilotlarının hangar bölgesinde hazır olması talimatı verdiği ifade edildi.
İddianamede yer alan 3. Ordu Disiplin Soruşturması Sonuç Raporunda ise Çağlar'ın, Erzincan'da herhangi bir toplumsal olay olmaması ve valinin talebinin bulunmamasına rağmen Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme ( KOKTOD) takımının hazırlanmasını ve çevre emniyetinin takviye edilmesini emrettiği yer aldı.
"O Tugay Komutanı cezasını görür"Orgeneral Savaş'ın, 9. Kolordu Komutanlığına bağlı bir tugay komutanının, Kolordu Komutanını dinlemediği şeklinde bilgi verilmesi üzerine "O tugay komutanı cezasını görür" şeklinde ifadeler kullandığı anlatılan iddianamede, Çağlar'a birliklere ilettiği emrin geri çekilmesi söylendiğinde "zaten herkes öğrendi" şeklinde konuşarak emri geri çekmek istemediğine yer verildi.
Tutuklu sanıklar Çağlar, Karagöz ve Tonğ'un da yer aldığı 14'ü tutuklu, 21'i askeri personel 22 sanığın, "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyor.