ERZURUM
Erzurum'da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) bünyesinde bir ay önce hizmete giren ve Doğu Anadolu'da tek olan ergoterapi ünitesinde, otizm, gelişim geriliği, dikkat eksikliği, hiper aktivite bozukluğu, dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü ve yazı yazma beceri problemi bulunan 0-12 yaş aralığındaki çocuklar, ünitedeki bir odada oluşturulan trambolin, top havuzu, tırmanma duvarı, şekil yansıtıcı ve salıncak gibi terapatik ürünler eşliğinde tedavi ediliyor.
Çocukların tedavilerinin yanı sıra eğlenmelerini de sağlayan ünitede, sağlık sorunu bulunan çocukların, ergoterapist desteğiyle günlük hayattaki yaşam aktivitelerinin de geliştirilmesi hedefleniyor.
Ergoterapinin son yıllarda Türkiye'de hizmet vermeye başlayan birimlerden olduğunu anlatan BEAH Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Savaş Karahasanoğlu, "Kurduğumuz ergoterapi ünitesi hem görselliği hem de uygulanan tedavi açısından tüm imkanlara sahip. Odada oluşturulan özel alanlarla çocuklar eğlenerek tedavi ediliyor ve günlük yaşamlarında daha uyumlu hale geliyor." dedi.
"Ergoterapi, hastaların tedavilerini eğlenceli hale getiren ünite"
Ergoterapistlerin günlük yaşam aktivitelerini geliştirerek, bireylerin yapmak istediği aktivitelere katılımına yardımcı olduğunu anlatan Tekin, "Ergoterapi ünitesinde bireylerin fiziksel, psikolojik ve bilişsel açıdan iyi olmalarını hedefliyoruz. Burası görselliği ve uyguladığımız tedavi yöntemleri açısından hastaların tedavilerini eğlenceli hale getiren bir ünite." diye konuştu.
Tekin, söz konusu ünitede çocukların eğlenerek engellerini aştıklarını vurgulayarak, "Burada otizm, gelişim geriliği, dikkat eksikliği, hiper aktivite bozukluğu, ince motor beceri sorunları, dil ve konuşma ile özel öğrenme güçlüğü ya da yazma becerilerinde sorun olan nörogelişimsel problemli çocukları değerlendiriyoruz. Belirli aralıklarda takip edip ev programı vererek ya da çocuğun durumuna göre haftalık seanslarla terapi programına alıyoruz." dedi.
"Ünite, otizm ve gelişim geriliği olan çocuklar için hazırlandı"
Nurşah Tekin, duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların bu odada duyu bütünleme terapisiyle duyularını organize etmeye başladıklarını dile getirerek, "Ergoterapi odasının duyu bütünleme özelliği sayesinde çocukların günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmaları sağlanıyor. Burası daha çok otizm, gelişimsel geriliği olan çocuklar için hazırlandı. Ama bilişsel, denge, yazı yazma, ince motor becerileri, dikkat, oryantasyon ve planlama gibi algısal becerileri içeren tedavilerde de kullanılıyor. Şu anda burada düzenli olarak takip ettiğimiz hastalar var. Kent dışından gelenlere de ev programı veriyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com