TOKAT - Ekber Türkoğlu
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde, çivi kullanılmadan ahşap ve kesme taştan yapılan Malum Seyit Camisi, 8 asırdır hizmet veriyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, çandı yöntemiyle (çivi kullanılmadan) inşa edilen tarihi cami, Malum Seyit Tekke köyünde bulunuyor.
Duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülen cami, mimari yapısıyla ziyaretçilerden ilgi görüyor. Caminin ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniğiyle işlenen geometrik desenler de dikkati çekiyor.
Ahşap tavanlı ve kubbeli, dikdörtgen planlı cami, 8 asırdır hizmet veriyor.
Malum Seyit Camisi imam hatibi Salim Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır burada görevli olduğunu söyledi.
Caminin Selçuklular döneminde 1200'lü yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini anlatan Özdemir, "Selçuk Üniversitesi profesörlerinin yaptığı çalışmada, bölgede bu özelliklerde 3 çivisiz cami bulunduğu belirtildi. Bunlardan biri de bizim camimiz. Direkler birbirine çiviyle değil, 32 demir dövülerek geçmiş. Çivi kullanılmadan inşa edilmiş." dedi.
Özdemir, 1940'ta çatı kısmı onarılan caminin, 1970'te ve son olarak 2006'da Vakıflar Genel Müdürlüğünce aslına uygun restore edildiğini bildirdi.
Camiyi görmek için Almanya ve Fransa'dan gelenler olduğunu dile getiren Özdemir, "Öğretim üyeleri, özellikle Fransa'dan öğrenciler araştırma yapmak için geliyor. Haberdar olan turistler, çivisiz camiyi görmek için köyümüzü ziyaret ediyor." ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com