USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Çip bebek' yöntemi çocuk sahibi olmak isteyenlere umut ışığı oldu

Muğla'nın Milas ilçesinde Harvard teknolojisi olan mikroçip yöntemi uygulandı. Dünyada çığır açan ‘Çip bebek’ yöntemi, çocuğu olmayanlara umut ışığı oluyor.

'Çip bebek' yöntemi çocuk sahibi olmak isteyenlere umut ışığı oldu
18-03-2016 14:34
Google News

Milas’ta Harvard Üniversitesi teknolojisi olan mikroçip yöntemi uygulanmaya başladı. Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yöntemi, Milas’ta bebek sahibi olmak isteyen Karataş çiftinin umudu oldu. 2 yıldır evli olan ve farklı yöntemler deneyerek bebek sahibi olamayan Ayşegül Karataş, büyükşehre gitmeden Milas’taki özel bir klinikte uygulanan ‘Çip Bebek’ yöntemiyle hamile kaldı.

Bundan 2 yıl önce evlenen Ayşegül ve Arif Karataş bebek sahibi olamayınca farklı merkezlerde ilaç tedavisi görerek bebek sahibi olmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Milas’ta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Kavas’a başvurdu ve aşılama yöntemine karar verildi. ‘Çip bebek’ de denen mikroçip yöntemiyle sperm ayrıştırılarak aşılama yapıldı ve ilk seferde başarılı oldu. 17 haftalık gebe olan ve kız bebek bekleyen genç çiftin mutluluğu gözlerinden okunurken, “Çip bebek yöntemini büyük şehirlerdeki tüp bebek merkezlerine gitmeden Milas gibi küçük bir şehirde deneyebilmek bizim için büyük bir nimet” dedi.

ABD’DEKİ TÜRK BİLİM ADAMLARININ BULUŞU

Biyoteknoloji alanında 'Dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı' arasında gösterilen Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçipler, İzmir’deki Depark Laboratuvarları’nda üretiliyor. Prof. Demirci halen 40 kişiye ulaşan araştırma ekibiyle araştırmalarına Stanford Üniversitesi'nde devam ediyor. Çipler, spermler arasında en kaliteli ve sağlıklı olanı tespit edip döllemeyi gerçekleştiriyor. Böylece az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olarak dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde yaygın olarak kullanılıyor.

“NORMAL YÖNTEME GÖRE BAŞARIMIZ 3 KAT ARTTI”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Kavas, mikroçip yönteminin bir yıl kadar kısa bir süredir uygulanmasına rağmen sonuçların oldukça başarılı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:“Erkek kısırlığında ve sebebi açıklanamayan kısırlık tedavisinde kullandığımız mikroçip yöntemini uygulamaya başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen sonuçlar yüz güldürüyor. Bir istatistik vermek için erken, ama başarı oranlarımız 3 kat arttı diyebilirim. En büyük avantajı ise büyük laboratuvarlara, sağlık personeline gerek kalmadan çok basit ve küçük bir ekipmanla uygulanabilecek kadar gelişmiş, akıllı ve küçük bir teknoloji olması."

ÇİPLER NASIL GÖREV YAPILIYOR?

Mikroçiplerin spermlerin doğal ortamda döllemeyi gerçekleştirirken izlediği yol ve davranışlar taklit ederek geliştirildiğini belirten Kavas, “Doğal ortamda spermler anne adayına geçtikten sonra nasıl ki mikro kanallarda yarışarak yol alıyor, zayıf olan spermler elenip yumurtaya değebilen en iyi sperm döllemeyi sağlıyorsa, mikroçiplerde de bu düzenek yer alıyor. Yöntemde baba adayından alınan sperm örneklerinin görevi döllemeyi sağlayacak en iyi spermi seçmek olan mikroçipteki kanallara konulup doğal ortamındaki gibi yarışmaları sağlanıyor. Çipler kromozom yapısı en iyi olan, DNA’sı hasar görmemiş spermleri kolaylıkla elde elde etmemizi sağlıyor. Böylece gebelik şansı yükseliyor, düşük yapma riski de daha az oluyor” dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ