USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Çini Fırınları kazısı başladı

Bursa'nın İznik ilçesinde her yıl temmuz ayı ortalarında başlatılan ve ağustos ayı sonunda sonlandırılan 'İznik Çini Fırınları' kazı çalışmaları başladı. Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yürütülen 'İznik Çini Fırınları Kazısı 2015' sezonu

Çini Fırınları kazısı başladı
10-08-2015 15:05
Google News

Bursa'nın İznik ilçesinde her yıl temmuz ayı ortalarında başlatılan ve ağustos ayı sonunda sonlandırılan 'İznik Çini Fırınları' kazı çalışmaları başladı. 

Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yürütülen 'İznik Çini Fırınları Kazısı 2015' sezonu çalışmalarına, İstanbul Üniversitesi ağırlıklı çeşitli uzman ve öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 20 kişilik bir ekiple 20 Temmuz da başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen çalışmalarda çini ve seramik üretim teknolojilerini aydınlatmaya yönelik veri sağlama araştırmalarının eylül ayı başına kadar sürmesi planlanıyor. Kazı Başkanı Demirsar, “Çalışmalar bu yıl da İznik II. Murat Hamamı’nın doğusunda yer alan BHD kodlu kamulaştırılmış alanda, 14. ve 17. yüzyıllar arasında faaliyet gösterdiği tespit edilen çini fırınları ve atölyelerin bulunduğu şantiyede devam edecek. 2013 yılında kamulaştırılarak BHD kodlu alanımıza eklenen, alana kuzeyden bitişik yaklaşık 500 metrekarelik yeni bölümde geçtiğimiz yıl başlanan çalışmalar, bu yıl daha da yoğunlaştırılarak devam edecektir. İstanbul Üniversitesinin en uzun soluklu kazılarından biri olan İznik Kazıları, bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, İznik halkının anlayış ve ilgisiyle sürdürülebilmektedir” dedi.

ÇİNİ FIRINLARI NASIL BULUNDU

Yüzyıllar boyunca toprak altında kalarak varlığını hissettirmeyen İznik Çini Fırınları, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından keşfedildi. 1994 yılından itibaren çalışmalar yine aynı bölüme ait öğretim üyesi Prof. Dr. Ara Altun başkanlığında, çeşitli bilim adamları ve öğrencilerin katılımıyla sürdürüldü. Bugün ise bu görevi Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı yürütmekte. 11-17. yüzyıllar arasında İznik keramik ve çinilerinin üretim merkezi olan bu yörede ortaya çıkan eserler, ziyaretçileri büyülemekte. İznik Müzesinde sergilenen bu tür eserlerin yüzde 99'u bilimsel kazılar sonucu 'Çini Fırınları'ndan ortaya çıkarılmıştır.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ