PEKİN
Pekin yönetimi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde dini, kültürel ve siyasi baskı uygulandığı görüşünü savunduğu için "bölücülük" suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Uygur Türkü İlham Tohti'ye, İsviçre'de insan hakları ödülü verilmesine sert tepki gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, yaptığı açıklamada, Tohti’ye "Martin Ennals Ödülü" verilmesini eleştirdi.
Gıng, Tohti’nin "teröristleri ve radikalleri" kahraman olarak adlandırdığını, insanları yurt dışına çıkmaya ve Doğu Türkistan ayrılıkçı aktivistlerine katılmaya zorladığını öne sürdü.
Pekin yönetiminin Tohti’nin yargılanmasını Çin hukukuna göre ele aldığını belirten Gıng, Çin’in içişlerine ve yargı bağımsızlığına müdahale edilemeyeceğini bildirdi.
Gıng, Tohti davasının insan hakları ile bir ilgisinin olmadığını ileri sürerek, onun terör eylemlerini savunduğu, bölücülük faaliyetleri ve nefreti teşvik ettiği iddiasında bulundu.
Üst düzey Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad el Hüseyin'in ödül törenine katılmasının BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına aykırı olduğunu iddia eden Gıng, Çin’in içişlerine müdahale edildiğini savundu.
İlham Tohti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Urumçi Orta Halk Mahkemesinde 2014 yılında yargılanmıştı. Bu yargılama, basına ve uluslararası gözlemcilere kapalı yapılmıştı. Davada hakkındaki bütün suçlamaları reddeden Tohti ömür boyu hapis cezasına çaptırılmış ve tüm mal varlığına el konulmuştu. Çin'in bu kararı, başta Avrupa Birliği (AB) üyeleri olmak üzere birçok ülke tarafından kınanmıştı.
dikGAZETE.com