USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Çiftçi, App'ten uzman desteğini sevdi

"GÜBRETAŞ Etkili Gübreleme Programları aplikasyonu ile çiftçilerimiz bitkilerde merak ettikleri konuları rahatça ziraat mühendisi uzmanlarımıza sorabiliyorlar. "

Çiftçi, App'ten uzman desteğini sevdi
30-11-2019 13:23
Google News

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Türkiye'de teknoloji kullanımına aşina bilinçli çiftçilerin sayısının arttığını belirterek, "GÜBRETAŞ Etkili Gübreleme Programları (EGP) aplikasyonu ile çiftçilerimiz bitkilerde merak ettikleri konuları rahatça ziraat mühendisi uzmanlarımıza sorabiliyorlar. Bu inovatif çözüm sayesinde çiftçilerimizin 4 yılı aşkın süredir devrede olan uygulamaya ilgisi günden güne katlanarak artıyor." dedi.

Yumaklı, Dünyanın en büyük örtü altı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı'nda AA muhabirine, gübre endüstrisi ve GÜBRETAŞ'ın yenilikçi çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Gübrenin temel girdileri olan azot, fosfat ve potasyumun büyük oranda ithalatla karşılandığını hatırlatan Yumaklı, bu ham maddelerin belli üretim proseslerinden geçerek gübrelere dönüştürüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin yerli gübre üretiminde GÜBRETAŞ'ın yenilikçi üretim çalışmalarının da etkisiyle son yıllarda önemli mesafeler kat ettiğini anlatan Yumaklı, "Türkiye’nin son 10 yıllık gübre tüketim ortalaması yıllık 5,5 milyon civarındadır. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu ülkemizde üretilirken, kalan miktar ise doğrudan emtia ürün olarak yurt dışından ithal edilmektedir. Ülkemizde kullanılan gübrelerin yaklaşık 3'te birini tek başına karşılayan GÜBRETAŞ, yüzde 30 civarındaki pazar payıyla sektör liderliğini sürdürmektedir." bilgilerini verdi.

- Tüketimde artış beklentisi
 

Yumaklı, kurdaki oynaklığın zaman zaman ham madde tedariğinde finansman sorunlarına yol açtığını ifade ederek, buna karşın iç pazarda ürün tedariği sorununun yaşanmadığını söyledi.

Yumaklı şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gübre sektörü, global bir sektör olduğu için ham madde ve ürün fiyatları uluslararası piyasalarda belirlenmektedir. Fiyatların seyrine etki eden birçok faktör var ve aynı zamanda ülkelerin gübre arz veya taleplerine göre dünyadaki gübre fiyatlarında iniş çıkışlar yaşanmaktadır. Türkiye’nin dünyadaki toplam gübre tüketiminin yaklaşık yüzde 1,5 civarında bir paya sahip olduğunu ve sektörün ham madde yönüyle büyük oranda ithalata dayalı olduğunu da unutmamak gerek.

Bu yıl döviz kurlarının daha stabil bir seyir izlemesi nedeniyle kur dalgalanmalarıyla ilgili sektöre doğrudan büyük bir etki söz konusu değildi. Ülkemizdeki toplam gübre tüketiminin de geçen yılın biraz daha üzerine çıkmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ