USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

CHP, PM Bildirisinin yansımalarından umutlu

CHP, pazar günü Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplanan Parti Meclisi bildirisinin beklenenden fazla ses getirdiğini ve dikkate alındığını değerlendiriyor.

CHP, PM Bildirisinin yansımalarından umutlu
08-11-2016 18:32
Google News

CHP, pazar günü Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplanan Parti Meclisi (PM) bildirisinin, beklenenden fazla ses getirdiğini ve dikkate alındığını değerlendiriyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, parti, yeni anayasa, başkanlık sistemi, OHAL uygulamaları, HDP'li milletvekilleri ve bazı gazetecilerin tutuklanması ile dış politikada yaşanan gelişmelere karşı yeni yol haritasını belirlemek için çalışmalarını hızlandırdı.

İzmir'de 4-5 Kasım'da partisinin belediye başkanlarıyla bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'li milletvekillerinin tutuklanması üzerine programını yarıda keserek Ankara'ya geldi.

Merkez Yönetim Kurulunu (MYK) 5 Kasım akşamı olağanüstü toplayan Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri ile HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasını değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, 6 Kasım'da da Parti Meclisini olağanüstü topladı. Yaklaşık 6,5 saat süren toplantının ardından yayımlanan bildiride iktidara yönelik eleştirilerde bulunularak, "Vatanını seven, demokrasiye inanan, temel ve hak ve özgürlükleri savunan her yurttaşımız cumhuriyetimize yönelen bu büyük tehdidi bertaraf etmek için bir araya gelmelidir. CHP bu yaşamsal özgürlük, demokrasi, birlik ve bağımsızlık hareketinin öncülüğünü yapmaya hazırdır." ifadesine yer verildi.

CHP'lilerin sokağa inmesi ve kitlesel mitingler yapması, yaşananların yurt dışında anlatılması, Meclis Genel Kurulu ve komisyon çalışmalarında daha sert muhalefet yapılması ve "demokrasi cephesi" oluşturulması yönünde önerilerin dillendirildiği PM toplantısında, CHP’nin baskılara karşı daha etkin mücadele etmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Gazetecilerin ve milletin temsilcisi olan milletvekillerinin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunun altı çizilen toplantıda, parti yöneticileri ve il başkanlarının bir araya gelmesi, mevcut duruma ilişkin yeni politikaların belirlenmesi için "küçük kurultay" toplanması yönünde de görüş bildirildi.

Referanduma hazırlık

Başkanlık sistemi tartışmaları kapsamında CHP, "referandum" ihtimalini de göz ardı etmiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışının ardından, başkanlık sistemiyle ilgili referandum ihtimalinin güçlenmesiyle CHP, örgütlerini daha aktif hale getirmek için çalışma başlattı.

Toplantılarla örgütleri dinamik tutmayı hedefleyen CHP, kapı kapı dolaşarak vatandaşlara "parlamenter sistemin gerekliliğini" anlatacak.

Kılıçdaroğlu'nun, CHP'nin yol haritasını belirleme çalışmaları kapsamında 12-13 Kasım'da Ankara'da partisinin milletvekilleriyle, 19 Kasım'da ise Trabzon'da 81 ilin il başkanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

"Ses getirdi, dikkate alındı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, PM'nin olağanüstü toplandığını hatırlatarak, burada son siyasi gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Cuma günü yapacakları PM'nin ise tüzük gereği 2 ayda bir yaptıkları olağan PM toplantısı olacağına dikkat çeken Bingöl, burada birçok gündem maddesini ele alacaklarını vurguladı.

"PM'nin yayınladığı bildiri, etkili ve önemli tespitlerin olduğu bir bildiri ki bu kadar ses getirdi, dikkate alındı, cevap verme ihtiyacı duyuldu." ifadesini kullanan Tekin Bingöl, şöyle devam etti:

"Bu, bildirinin amacına ulaştığını net bir şekilde gösteriyor. Orada demokrasiye özellikle vurgu yapılıyor, orada Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne vurgu yapılıyor. Terörün her türlüsüne karşı olunduğu açık bir şekilde ifade ediliyor. Dolayısıyla birileri farklı anlamlar çıkarmaya çalışıyor, bu çok doğal ama bildiri tam zamanında ve çok ses getiren bir bildiri olmuştur. Zaten olumlu-olumsuz tepkilerin de gelmesi bunu ortaya koyuyor. Başka siyasi partiler de bildiri yayınlıyor ama hiçbirisi bu ölçüde bir ses getirmedi. Dün sabahtan itibaren tartışılan, değerlendirilen, üzerinde yorum yapılan bir bildiri."

PM'nin ardından "yol haritasını" belirlemek için sık sık bir araya geldiklerini aktaran Bingöl, şu değerlendirmelerde bulundu:

"O nedenle daha bugünden 'madde madde şunları yapacağız' demenin yerine süreç içinde gelişmeler doğrultusunda ve kurullarımızın değerlendirmesi sonucunda elbette tepkimiz de olacak, tavrımız da olacak, girişimlerimiz de olacak. Ama hiçbir şekilde sessiz kalmayacağımızı ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin içinde bulunduğu olumsuz süreçten çıkması adına, Türkiye'nin en dinamik gücü olan CHP'nin elbette etkili muhalefeti, olaylara karşı suskun kalmayıp tavır koyması son derece doğal. Biz bu tavrımızı, tepkimizi, öneriler de yaparak çok net bir şekilde hala hükümete, duyarlı olunması noktasında, demokrasi adına yapılması gerekenlerle ilgili düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Yani o hassasiyetimizi hala sürdürüyoruz."

Hafta sonu anayasa konuşulacak

Bingöl, 12-13 Kasım'da akademisyenlerin katılımı ile bir de "anayasa çalıştayı" düzenleyeceklerini bildirdi.

Tekin Bingöl, PM üyeleri, milletvekilleri, YDK üyeleri ve akademisyenlerin oturumlar halinde düzenleyecekleri çalıştayla, hükümetten gelen bir öneriyi değil, kendi çalışmalarını ele alacaklarını söyledi.

Burada akademisyenlerin süreçle ilgili değerlendirmeler yapacağına işaret eden Bingöl, şunları kaydetti:

"Biz de onları dinleyeceğiz. Bize hükümetten gelen herhangi bir şey yok. Hatta henüz hiçbir yere giden bir şey yok. Biz sadece değerlendirme yapmak, ciddi birikimi olan akademisyenleri dinlemek adına bu çalıştayı düzenliyoruz. Hazırladığımız bir metnin tartışılması diye bir şey söz konusu değil. Elbette çalışmamız var ama bu sadece çalıştay."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ