USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: KYK ile ilgili son düşüncem şu, tamamının silinmesi lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan alınan kredi borçlarının tamamının silinmesi gerektiğini bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: KYK ile ilgili son düşüncem şu, tamamının silinmesi lazım
30-10-2020 18:35
Google News

ANKARA (AA) - CHP'den yapılan açıklamaya göre, KılıçdaroÄŸlu, Cumhuriyet'in ilanının 97'nci yıl dönümünde, gençlerle buluÅŸtu.

Video konferans yöntemiyle gerçekleÅŸtirilen buluÅŸmada, gençlerin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları nedeniyle yaÅŸadıkları sorunları ve taleplerini dinleyerek notlar alan KılıçdaroÄŸlu, çözüm önerilerini anlattı.

KılıçdaroÄŸlu, gençlerin Kredi Yurtlar Kurumundan aldıkları kredilerin ne olacağına iliÅŸkin sorusu üzerine, görüÅŸlerini ÅŸöyle paylaÅŸtı:

"Ä°ktidar diyorsa ki 'bizim mutlaka bir miktar paraya ihtiyacımız var.' O zaman faizi silersin, ana parayı da taksitlendirirsiniz ve insanlar belli bir zaman dilimi içinde bu taksitlerini ödeyebilirler. Ama bunların içinden gerçekten iÅŸ bulamayanlar, herhangi bir ÅŸekliyle gelir elde edemeyenler için bu uygulamanın iÅŸ buluncaya kadar sürdürülmesi lazım. Ä°ÅŸi olur, iÅŸ bulur ondan sonra siz faizi silerseniz, ana parayı taksitlendirebilirsiniz bu birinci çözüm. EÄŸer bir devlet 'benim mutlaka paraya ihtiyacım var ve ben mutlaka para almalıyım' diyorsa faizi silmeli ve devam etmeli."

KılıçdaroÄŸlu, bir gencin "Neden krediye mecbur kalıyoruz?" ÅŸeklindeki sorusu üzerine, krediye genelde ailelerin belli bir gelir düzeyinin altında gelir elde etmeleri durumunda, öÄŸrencilerin doÄŸal olarak üniversiteyi bitirmek için kredi almak zorunda olduÄŸunu anlattı.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde de baÅŸarılı öÄŸrencilere bazı paralı okullarda kredi verildiÄŸine dikkati çeken KılıçdaroÄŸlu, "DüÅŸük gelirli ailelerin çocuklarına hemen hemen bütün ülkelerde devlet yardım yapar. Çünkü her halükarda okumak yani çocuÄŸun üniversiteyi bitirmesi, bir topluma, ülkeye sınıf atlatır. EÄŸitimli bir toplumun geleceÄŸinin parlak olduÄŸunu aslında bütün dünya biliyor." ifadelerini kullandı.

KYK'deki faiz yüküne iliÅŸkin KılıçdaroÄŸlu, gençlerin görüÅŸlerine katılarak faiz yükünün çok fazla olduÄŸunu dile getirdi.

Gelir durumu iyi olmayan veya iÅŸi olmayan birisi için ana paranın ödenmesi sorunken, faiz ödemesinin de baÅŸlı başına bir sorun olduÄŸunu belirten KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Bunun kalkmasını zaten söylüyoruz, CHP olarak da dillendiriyoruz. EÄŸer KYK borçları silinirse vatandaÅŸ ÅŸuna itiraz edecek, 'ya arkadaÅŸ ben vergimi ödedim, sen de devletten para aldın o zaman sen de vergini ödeyeceksin, yani borcunu ödeyeceksin.' Åžunun altını çizelim; vergiyi ödeyen kiÅŸi çalışan ve gelir elde eden kiÅŸi. Siz çalışmıyorsunuz ve gelir elde etmiyorsunuz dolayısıyla böyle bir eleÅŸtirinin size gelmesi haksızlık. Siz eÄŸitiminizi tamamlıyorsunuz, üniversiteyi bitiriyorsunuz. Türkiye'ye katkı vermek istiyorsunuz ama siyasal iktidar sizin verdiÄŸiniz çabanın gereÄŸini yerine getirmiyor. Yani size iÅŸ bulamıyor. size iÅŸ vermiyor. Dolayısıyla borcun silinmesi kadar doÄŸal bir ÅŸey olamaz."

KılıçdaroÄŸlu, sosyal devletin düÅŸük gelirlilerin yanında olan devlet demek olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Sosyal devletin "gelir dağılımını dengeleyen, herkese istihdam alanı yaratan devlet" demek olduÄŸunun altını çizen Kemal KılıçdaroÄŸlu, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Anayasamızda deÄŸiÅŸtirilmesi dahi teklif edilemeyen madde; 'Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir.' Yani sosyal devlet kavramını hiç kimse deÄŸiÅŸtiremez. Soru ÅŸu, Türkiye Cumhuriyeti devleti sosyal bir devlet mi? Fakirin fukaranın yanında olan bir devlet mi? Kredi borcunu yüksek faizler nedeniyle ödeyemeyen ve ödemediÄŸi için icraya verilen veya bankadaki hesabına el konulan devlet mi o zaman sosyal devlet? Sosyal devleti sorgulayacaksınız."

"Siz oy verirseniz yüzde 100 iktidara geliyoruz"

Gençlerin "umutsuz" olduklarına iliÅŸkin görüÅŸlerini deÄŸerlendiren KılıçdaroÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Niye umutsuzsunuz? Önümüzde seçimler gelecek mi gelecek, niye örgütlenmiyorsunuz? 'Beni iÅŸsiz bırakan siyasi iktidara oy vermem' diye kampanya açın. Niye böyle bir kampanya açmıyorsunuz? Milyonlarsınız siz, CHP iktidara gelecek mi, gelsek bunları yapacağız. Peki nasıl geleceÄŸiz iktidara? Siz oy verirseniz yüzde 100 iktidara geliyoruz. Gençler, önümüzdeki seçimlerde kendilerine iÅŸsiz bırakan iktidara deÄŸil de kendilerine iÅŸ vadeden iktidara oy verirlerse o zaman bu sorun çözülüyor. Aklınıza ÅŸu soru gelebilir ya iktidar bana iÅŸ bulmak zorunda mı? Devlet bana iÅŸ bulmak zorunda mı? Evet, devlet size iÅŸ bulmak zorunda."

Anayasa'nın 49'uncu maddesinde yer alan "çalışma hakkı ve ödevi" baÅŸlığında, "çalışma herkesin hakkı ve ödevidir." hükmünün yer aldığını anımsatan KılıçdaroÄŸlu, gençlere bu çalışma hakkının verilmediÄŸini öne sürdü.

13 milyon gencin, bir partiye oy verdiÄŸi zaman o partiyi tek başına iktidara getirebileceÄŸini vurgulayan CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, "Siz oy verdiÄŸiniz zaman 'biz size ÅŸu koÅŸulla oy veriyoruz. Türkiye'de herkese istihdam yaratacaksınız' diyeceksiniz. 'Beni iÅŸsiz bırakana oy yok' kampanyası açın, benim sizden isteÄŸim bu. Bu kampanya çok deÄŸerli bir kampanyadır. Milyonlar bu kampanyaya destek vermek zorundadır." ifadelerini kullandı.

"Lütfen gücümüzü fark edin"

Gençlerin güçlerinin farkında olmadığını belirten KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Lütfen, gücümüzü fark edin. Çok güçlüsünüz, bütün siyasi partiler size muhtaç biliyor musunuz? El avuç açacaklar size yarın öbür gün, 'ne olursunuz bize oy verin' diye. Güçlü olmanız için bir arada olmanız lazım, ortak karar vermeniz lazım. KYK ile ilgili son düÅŸüncem ÅŸu; tamamının silinmesi lazım. Niçin silinmesi lazım; devlet sizi iÅŸsiz bıraktı ya, bana iÅŸ bulması gereken devlet beni iÅŸsiz bıraktıysa benim bir seferlik borçlarımı sileceksin. Ben bunları, bu borcu niye aldım? Okuyayım diye aldım. Okuma konusunda her türlü desteÄŸi vermesi gereken siyasi iktidar o da anayasada var."

KılıçdaroÄŸlu, Ä°stanbul ve Ankara BüyükÅŸehir belediyeleri ile birçok belediyenin öÄŸrencilere karşılıksız burs verdiÄŸini hatırlattı.

Kayyum atamalarına iliÅŸkin bir soru üzerine KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Kayyum için baÅŸtan beri düÅŸündüÄŸüm ÅŸu; seçimle gelen seçimle gider, demokrasidir. Demokrasiyi bu ülkede kabul ediyorsak halkın seçtiÄŸi bir belediye baÅŸkanını görevden alacaksın yerine bir kayyum atayacaksın bu yanlıştır. Hiç bir demokraside böyle bir ÅŸey olmaz. Bir daha söyleyeyim ÅŸunu da ifade edeyim; 20 Temmuz OHAL sürecine girdikten sonra Türkiye'de bir sivil darbe oldu. Åžu anda bir sivil darbenin içindeyiz zaten. Dolayısıyla kayyum bu sivil darbenin oluÅŸturduÄŸu hukukun gereÄŸi olarak ortaya çıkıyor. Biz ayrıca kendi hukuk sistemimizin darbe hukukundan arındırılmasını, düÅŸünce özgürlüÄŸünü, gençlerin düÅŸüncelerini özgürce ifade etmelerini, siyasal partileri diledikleri kadar en sert söylemlerle eleÅŸtirmeleri gerektiÄŸini bütün bunların hepsini savunuyoruz. Yani diyoruz ki bu ülkenin insanı neden 3. sınıf bir demokrasiye mahkum neden 1. sınıf demokrasi bizim ülkemizde olmasın? Bunu istiyoruz."

KılıçdaroÄŸlu, gençlere teÅŸekkür ederek, bu düÅŸüncelerini yeri geldiÄŸinde kamuoyuyla da paylaÅŸtığını ifade etti.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun gençlerle buluÅŸmasına, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel BaÅŸkan Yardımcıları Lale Karabıyık, Fethi Açıkel ve Gökçe Gökçen, Gençlik Kolları Genel BaÅŸkanı Emre Yılmaz ile Parti Meclisi Üyesi Deniz Demir de eÅŸlik etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Pouyan Broukhim
Pouyan Broukhim 2 yıl önce
Güzel gün ! Kredi talep eden tüm değerli müşterilerimize kısa bir duyuru, şu anda %3 uygun kredi faiz oranı ile kredi planındayız. şimdi bize ulaşın: infocalhardcapital@gmail.com
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi