TBMM
CHP, 2010'dan bu yana gerçekleşen iş kazaları ve bunların sonucu gerçekleşen yaralanma ve ölümlerin araştırılarak gerekli hukuki ve cezai işlemlerin yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve milletvekili arkadaşlarının Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporunda, 2016'nın Ağustos ayında en az 199, 2016 yılının ilk sekiz ayında en az 1250 işçinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiğini aktardı.
Raporda yer alan bilgiler ve işçi ölüm vakalarının, tam sayıyı değil, "en az" ibaresiyle sadece tespit edilebilen ihlalleri ve ölüm vakalarını yansıttığı belirtilen gerekçede, "Bu bağlamda, gerçekleşen işçi ölümlerinin ve meydana gelen ihlallerin nicel olarak çok daha fazla olduğu söylenebilir." ifadesi yer aldı.
Gerekçede, iş kazalarının nitelik olarak önlenebilir kaza ve durumlar sonucunda meydana geldiği, bu durumun işverene ve denetleme görevinin eksiksiz yerine getirilmesini sağlamadığı için ilgili resmi makamlara ihlaller bakımından ciddi bir sorumluluk yüklediği ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:
"Ülkemizde denetimsizlik, iş güvenliği konusunda eğitim eksikliği ve yeterli güvenlik donanımı sağlanmaması ve uygulamadaki eksiklikler nedeniyle meydana gelen ve bu yanlış uygulamaların ortadan kaldırılmaması sonucu gerçekleşmeye devam eden işçi ölümlerinin toplum tarafından kaza değil 'cinayet' şeklinde adlandırılması haklı bir serzeniş olarak önümüzde durmaktadır. Hal böyleyken cezasızlık mefhumu, iş cinayetlerinin ortadan kaldırılması ve bundan sonra önlenebilir durumların cinayete dönüşmemesi bakımından esas öneme sahiptir. Bu bağlamda, 2010'dan bugüne gerçekleşen iş kazaları, iş kazası sonucu yaralanma ve ölümlerin araştırılarak gerekli hukuki ve cezai işlemlerin yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir."
Muhabir: Alp Özden
dikGAZETE.com