ANKARA - Mehmet Kara
Denetimli serbestlik kapsamında kitap tasnifi yaparak cezaları infaz edilen hükümlüler, kitapların büyülü dünyasında geleceklerine yeni rotalar çiziyor.
Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında hükümlüler, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünde, Türkiye genelindeki bin 400 il ve ilçe kütüphanesi için kitap tasnifliyor. Projede görev alan hükümlüler, son 3 yılda 4,5 milyon kitabı tasnifledikten sonra paketleyerek kütüphanelere gönderdi.
Kitapları düzenlemekten ve insanların kitap okumalarına vesile olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten hükümlüler, boş vakitlerinde ise kitap okuma fırsatı elde ediyor.
Mesleklerine uygun işlerde çalışabiliyorlarAnkara Denetimli Serbestlik Müdürü Sinan Yaşar, denetimli serbestlikte kamu yararına çalışma yükümlülüğün detaylarını ve yürüttükleri projeleri AA muhabirine anlattı.
Yaşar, Ankara'da yılda yaklaşık 20 bin hükümlünün huzurevi, kütüphane, hastane, belediye, kaymakamlık ve eğitim kurumları gibi sosyal alanlarda çalıştırıldığını belirterek "Günlük ortalama 800 hükümlü topluma hizmet için bizim projelerimizde görev alıyor. Aralarında doktor, öğretmen, boyacı gibi birçok meslekten hüküm giyenler var. Onları önceki mesleklerini devam ettirebilecekleri yerlerde istihdam etmeye çalışıyoruz. Ayrıca birçok kişiyi de meslek sahibi yapıyor ve hayata hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünde kitaplarla iç içe çalışan hükümlülerin diğerlerinden daha şanslı olduğunu dile getiren Yaşar, şöyle devam etti:
"Burada son 3 yılda 4,5 milyon kitap tasnif edilerek ülke çapındaki bin 400 kütüphaneye gönderildi. Kitapları tasnif ve paket işiyle ilgileniyorlar. Ülke ekonomisine de 5 milyon liraya yakın katkı sağladılar. En önemlisi ise ortaya bir ürün çıktığı için mutlu olmaları ve hayata farklı bir gözle bakmaya başlamaları."
Yaşar, birimde çalışanların kitapların oluşturduğu pozitif atmosferde keyifle çalıştıklarının altını çizerek toplum yararını hedef alan benzer işlerde görev alan hükümlülerin hayata entegrasyon süreçlerinde önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı.
"Kitaplarla çalıştığımız için mutluyuz"Denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkan ya da kamu yararına çalışma şartıyla cezaevine girmekten kurtularak kitap tasnifi yapan hükümlüler, yaptıkları işin kendilerini çok mutlu ettiğini ve yeni bir hayata başlamak için bunun bir fırsat olduğunu anlattı.
Cezaevinden toplum yararına çalışma şartıyla serbest bırakılan Ö.K, kitapların kendisini çok etkilediğini ve geçmişte yaptıklarını sorgulama imkanı verdiğini dile getirerek "Burada devletimize, milletimize, çocuklarımıza bir fayda sağlıyoruz. Kitaplarla çalıştığımız için mutluyuz. Seviniyoruz. 1,5 aydır buradayım. Daha önce burada çalışan arkadaşlarımız da vardı. Hepimiz memnunuz. Huzurluyuz." dedi.
Tasnif ettikleri ve paketledikleri kitapların çocuklar tarafından okunduğunu bilmenin kendilerini daha fazla sevindirdiğini aktaran Ö.K, "Buradaki işim bittikten sonra yine burada çalışmak için müracaat edeceğim. Bundan sonra da kitapla alakalı bir işte çalışmak istiyorum. Burada biz de kitap okuyoruz. Biraz önce de kitap okurken dalıp gitmişim. Çok güzel kitaplar var." diye konuştu.
Aynı birimde iki hafta önce çalışmaya başlayan S.T. de kendilerine bu fırsatı veren kurumlara teşekkür ederek bu iş sayesinde hayata yeniden tutunma fırsatı elde ettiğini söyledi.
Topluma yeniden adapte olmak için kendisine verilen bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceği sözünü veren S.T. şunları kaydetti:
"Bir hata yaptık ama yeniden kendimizi düzeltmenin peşindeyiz. Kitap işini severek yapıyoruz. Ailemizi geçindirelim diye kitaplarla ilgileniyoruz. Birilerine faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize. Burada kitap da okuyorum ve bundan sonra da hep okuyacağım. İşimizi eğlenerek, severek yapıyoruz. Önceden boyacıydım fakat kitapların olduğu bir işte çalışmayı tercih ederim."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com