USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cerabluslu çiftçilerde 'ekim' heyecanı

Terör örgütleri DAEŞ ve PYD'nin yaşattığı olumsuzluklar nedeniyle uzun süredir tarlalarını ekemeyen Cerabluslu çiftçiler verimli tarım arazilerini ekmeye hazırlanıyor. - Anadolu Ajansı

Cerabluslu çiftçilerde 'ekim' heyecanı
09-10-2016 15:37
Google News

GAZİANTEP/HALEP - Halil Fidan

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan Cerablus'ta önceden yaşanan sıkıntılar nedeniyle uzun süredir tarlalarını ekemeyen çiftçiler, yeniden toprakla uğraşacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu tarafından DAEŞ'ten temizlenen Cerablus'ta hayat normale dönüyor.

Fırat Nehri sayesinde sulak tarım arazileriyle çevrili ilçede, DAEŞ dönemindeki olumsuzluklar ve terör örgütü PYD'nin tehditleri nedeniyle arazilerini uzun süredir ekemeyen çiftçiler de tarlalarını ekmeye hazırlanıyor.

Cerablus Meclis Başkanı Habeş: Bölge Türkiye'nin desteğiyle mutlu günlere ulaştı

Cerablus Meclis Başkanı Muhammed Habeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin Türkiye'nin desteğiyle özgür ve mutlu günlere ulaştığını söyledi.

Bölgedeki tarım arazilerinin verimli olduğunu ve doğuda Fırat Nehri, güneyde ise Esat Gölü sayesinde sulanabilir arazinin fazla olduğunu aktaran Habeş, ancak yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yaklaşık 3 yıldır tarlaların boş bırakıldığını ifade etti.

"İnşallah tarlalarımız yeniden yeşerecek"

Habeş, Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde bu yıl arazileri ekmeyi planladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Önceden burada her şey yetişirdi. Su sayesinde kavun, karpuz, üzüm, ceviz, kayısı, nar, incir, domates, marul, fıstık, zeytin, buğday, pamuk gibi ne ekersen verimli bir şekilde yetişirdi ama DAEŞ geldikten sonra her şey zorlaştı. Çiftçilik yapanlardan yüklü miktarda para aldılar. PYD geldi, Fırat'tan su almamızı engelledi, çiftçi elde ettiği ürünü satamadı. Böyle olunca da tarlalar boş kaldı. Bu yıl inşallah tarlalarımız yeniden yeşerecek. Çiftçilerimiz buğday ekimi hazırlıklarına başlıyor. Sonrasında da pamuk ve mısır ekilmesini düşünüyoruz. Cerablus'ta 50 bin hektarın üzerinde ekilebilir arazi var. Bunun 4 bin hektarı kolayca sulanabiliyor ama geriye kalanın sulanması için bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu konuda da Fırat'a ulaşmamız lazım. Önceden PYD buna müsaade etmiyordu. Oradan su almaya çalışanlara ateş ediliyordu. İnsanlar korkudan su alamadı. Tohum ihtiyacımızı da giderirsek zirai anlamda sorunları aşmayı umuyoruz."

Kimi tohum kimi su peşinde

Kentin güneyinde 70 dönümlük tarlası bulunan Semir Gattaf da DAEŞ döneminde evini terk edip Türkiye'ye sığındığı ve kısa bir süre önce Cerablus'a döndüğünü dile getirdi.

Bahçesinde bulunan zeytin ağaçlarının bakımsızlıktan kuruduğunu anlatan Gattaf, "Yeniden evimize döndüğümüz için mutluyuz. 2 yıldır tarlam boş. Eğer tohum bulabilirsem, kısa süre içinde buğday ekmeyi düşünüyorum." dedi.

Çiftçilerden İbrami el-Fehed ise uzun süre ailesiyle Türkiye'de kaldıklarını ve Kurban Bayramı'ndan sonra evlerine döndüklerini ifade ederek, Fırat Nehri'nden su çekebildiği takdirde pamuk ekmeyi planladığını kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ