HATAY - Cem Genco
Yazar, çevirmen ve eğitimci merhum Cemil Meriç'in anısı, doğduğu Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki kültür evi ile adının verildiği lise ve kültür merkezinde yaşatılıyor.
Hatay Valiliği ile Reyhanlı Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından, Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Meriç anısına, Reyhanlı'da doğduğu ev 2014'de "kültür evi" haline getirildi. Gerçekleştirilen restorasyonla turizme kazandırılan evde, Cemil Meriç'in kısa hayat öyküsünü içeren üç boyutlu animasyon film gösteriliyor.
Kültür evinde, 12 Aralık 1916'da dünyaya gelen Cemil Meriç'in hayatından çeşitli karelerin yer aldığı fotoğraflar bulunurken ziyaretçilere ışık, ses ve görsel efektler eşliğinde yazarın kendisi ve ailesine ait kronolojik hayat hikayesi, eserleri ve sözlerini içeren bir sunum gerçekleştiriliyor.
Açıldığı günden bu yana çok sayıda kişinin ziyaret ettiği ev, usta ismin genç kuşaklara tanıtılmasında önemli yer tutuyor.
Meriç'in 2012'de adının verildiği bir lise ile kültür merkezi de Reyhanlı'da Cemil Meriç isminin yaşatılmasını sağlıyor.
"Vefa örneği"
Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cemil Meriç'e büyük vefa gösterildiğini söyledi.
Babasının Reyhanlı'da doğduğu evin müze haline getirilmesinin önemine değinen Meriç, ilçeye gezmeye geleceklerin bu evi ziyaret ederek usta ismin yaşamı ve eserleri hakkında bilgi sahibi olabildiklerini anlattı.
Cemil Meriç'in anısına yapılan ve çok başarılı öğrencilerin yetiştiği Anadolu lisesi de olduğunu hatırlatan Meriç, "Ailemiz için Antakya'nın, Reyhanlı'nın ve İskenderun'un önemli bir payı vardır. Türkiye'nin düşünürüne karşı gösterdiği vefayı sevinç ve hürmetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.
İstanbul'da 1955 yılında görme yetisini kaybeden Meriç, o dönemlerde yazılarına devam ederek eserleri ve fikirleri ile yeni nesilleri aydınlatmayı sürdürmüş, 13 Haziran 1987'de yaşamını yitirmişti.
dikGAZETE.com