USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Çavuşoğlu: Belgeleri ABD ile paylaştık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG ile PKK’nın aynı olduğunu, YPG’nin PKK’nın bir kolu olduğunu, YPG’nin içinde önemli pozisyonlarda PKK’lı teröristlerin olduğu bilgileri, belgeleri ABD’li dostlarımızla da paylaştık"...

Çavuşoğlu: Belgeleri ABD ile paylaştık
22-02-2016 15:31
Google News
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG ile PKK’nın aynı olduğunu, YPG’nin PKK’nın bir kolu olduğunu, YPG’nin içinde önemli pozisyonlarda PKK’lı teröristlerin olduğu bilgileri, belgeleri ABD’li dostlarımızla da paylaştık" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni ile ikili ve heyetler arası görüşme yaptıktan sonra, ortak basın toplantısı düzenledi.
İkili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Suriye, Irak, Libya ve ikili ilişkileri değerlendirdiklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, iş adamlarının arasındaki bağı kuvvetlendirmek için yatırımları ve ticareti arttırmak için İş Formunu yılın ilk yarısında yapmak istediklerini, 3. ülkelerdeki işbirliğini sağlamak için çaba sarf edeceklerini söyledi.
Suriye’de çatışmaların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması konularını değerlendirdiklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Bölgeye gerçekçi, objektif bakıyoruz. Herhangi bir gizli ajandamız olmadığı gibi, bölgedeki gelişmeleri daha gerçekçi değerlendirebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, Libya’nın istikrarı için birlikte çalışacaklarını dasözlerine ekledi.
Türkiye’deki terör faaliyetlerinden duyulan ortak acıdan bahseden konuk Gentiloni, ekonomi, siyaset ve kültür ilişkilerini güçlendirmek için çalışacaklarını belirterek, "Türkiye’de bin 300 İtalyan sermeyeli şirket faaliyet gösteriyor. Karşılıklı iş hacmimiz 15 milyar euroyu aşmış durumda. Enerji konusunda TAP Transadriyatik Aşırı Boru Hattı, TANAP Boru Hattı ile birleşen bir koridor. Bu konuda Türkiye sürekli çalışma yapıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sürece girdiğini vurgulayarak bu süreçte de Türkiye’yi destekleyeceklerini ifade eden Gentiloni, "Açılmakta olan Kıbrıs krizi çözümü adımları atılmakta. Avrupa süreci dahilinde federal bir çözüm yararlı olabilir. Türkiye’de, Yunanistan’da diğer ülkeler de katkı vermeye çalışıyorlar" değerlendirmesini yaptı.
DAEŞ’e karşı güçlerini birleştirmeye işaret eden Gentiloni, "Bazı mutabakatlar var. Amerika’dan da bilgilerin açıklandığını duyduk" ifadelerini kullandı. Göçmen akımına ilişkin olarak ise Gentiloni, "2,5 milyonu aşan göçmen Türkiye için ağırlık oluşturmakta. İki taraflı bir etkin işbirliği var" şeklinde konuştu.

ABD-RUSYA ANLAŞMASI
Çavuşoğlu, ABD ile Rusya’nın arasında yapılan anlaşmaya ilişkin soruya, "11 Şubat deklerasyonunun bir başka yansıması olan taslak anlaşma konusunda bilgimiz var. Bu sabah buraya gelmeden önce de, John Kerry ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Söz verdiği gibi anlaşma taslak metnini ve ortak açıklamasının metnini bize gönderdi. Önemli olan Rusya’nın hava saldırılarını durdurması ve anlaşmanın uygulanması. Yarın Riyad’da muhalefet anlaşma taslağı üzerinde görüşecek. Biz her zaman olduğu gibi teşvik edeci çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Muhalefete müzakerelere katılması konusunda teşvik edici çalışmalarımız oldu. Burada gizli ajandası olan ülkelerin de bu faaliyetleri durdurması gerekiyor" diye cevap verdi.
Bakan Çavuşoğlu kara harekatı konusunda ise,"Biz 65 ülke ile birlikte koalisyon oluşturduk DAEŞ’e karşı. Her toplantıda bunu değerlendirdik, etkili mücadele nasıl olması lazım. Hava saldırılarının yetersiz olacağını ve DAEŞ’e karşı hava saldırılarının yok etmeyeceğini söyledik. Biz ilk toplantılarda bile bir stratejinin olması gerektiği, saldırıların yanında karadan müdahalenin olması gerektiği, tüm koalisyon üyelerin, özellikle önemli ülkelerin bunu birlikte yapması gerektiğini söyledik. Türkiye hiçbir zaman tek başına bir operasyon yapmayacağını söyledi veya başka bir ülke ile bir operasyon yapmayacağımızı da söyledik. Suudi Arabistan ile müdahale edeceğimiz nereden çıktı?" ifadelerini kullandı.
Gentiloni, NATO ülkesinin Suriye’ye müdahalesi konusunda İtalya’nın pozisyonu ile ilgili olarak, "Türkiye Dışişleri Bakanı’nın sözleri zaten son derece açıklayıcı oldu. Koalisyon karar verir. Koalisyon dahilinde her ülkenin payı vardır. İtalya’nın bazı ülkelerde özelikle Irak’ta daha konsantre olduğu biliniyor. Diplomatik sürece açığız" şeklinde konuştu.

"DAHA SEKÜLER DİYE TERÖR ÖRGÜTÜNE BEL BAĞLAMAK ACZİYETTİR"
Bakanm Çavuşoğlu, ABD ile YPG konusunda görüş ayrılığına ilişkin olarak, "Kendi içindeki kurumların veya kurumlar arası farklı görüşlerin ya da aynı kurumlardaki farklı kişilerin görüşleri bizi bağlamaz. Kerry ile görüşmemizde YPG’nin güvenilir olmadığını, dolayısıyla DAEŞ ile mücadelede bir şeyler yapmamız gerektiğini söyledi. Amerika içinde de bu gerçekler tüm kurumlarda bu anlaşılır, kendi içindeki farklı görüşler ortadan kalkar. YPG ile PKK’nın aynı olduğunu, YPG’nin PKK’nın bir kolu olduğunu, YPG’nin içinde önemli pozisyonlarda PKK’lı teröristlerin olduğu bilgileri, belgeleri ABD’li dostlarımızla da paylaştık. Son Ankara’daki terör olayında da bunların gerçekleştirdiğine dair belgeleri Sayın başbakanımız bizzat paylaştı. PKK, YPG terör örgütüdür. DAEŞ’e göre daha seküler diye başka bir terör örgütüne bel bağlamak acziyettir, çaresizliktir. Biz belgelerle, delillerle konuşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Gentiloni, ABD’nin Libya’da DAEŞ’e karşı faaliyetleri konusunda, "Libya hükümetinin oluşturulması konusunda sürekli gayretimiz devam etmektedir. Mevcut ülkelerin çabası devam etmektedir. Bir mutabakat konusu var. Mısır’ın da katkıda bulunacağı meselelerden. Teröre karşı Libya topraklarında gerçekleştirilen müdahalelere baktığımızda nokta atışı olduklarını söyleyebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri sürdürüyor. Libya’da herhangi bir askeri müdahale görüşleri yok. Teröre karşı müdahale yapılmayacak anlamına gelmez" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Libya’da varılan anlaşma önemli. Tam destek verdik. Her şeyden önce bugüne kadar sürece katılmayanları ikna etmemiz gerekiyor. Bir çalışma grubu önerimiz oldu. Mısır’ın da bu çalışma grubu içinde yer almasını söyledik. Özellikle iki meclisin başkanının ikna edilmesi gerekiyor. Hükümetin bir an önce Trablus’a taşınması için çatışmaların durması gerekiyor."
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ