USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Çamurlu ellerle bir ömür

Karacasu ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Süleyman Sertkaya, dedesinin yanında öğrendiği çömlekçilik mesleğini 53 yıldır "sevgiyle" sürdürüyor. - Anadolu Ajansı

Çamurlu ellerle bir ömür
07-10-2016 18:17
Google News

AYDIN - FERDİ UZUN / BAHATTİN ALBAYRAK

Aydın'ın Karacasu ilçesinde yaşayan Süleyman Sertkaya, dedesinden öğrendiği ve 53 yıldır sürdürdüğü çömlekçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Karacasu ilçesinde sabah namazının ardından Osmanlı döneminden kaldığı bilinen Eski Çömlekçiler Sokağındaki iş yerinin kepenklerini kaldıran Süleyman Sertkaya, "ömrüm" adını verdiği ve 53 yıldır başına geçtiği tezgahında, eleriyle şekillendirdiği çamurdan ürettiği ürünleri müşterilerinin beğenisine sunuyor.

İlçedeki en eski testi üreticisi olan 66 yaşındaki Sertkaya, siparişe yada müşterilerin tercihine göre elleriyle şekillendirdiği, yüksek ateşte fırınladığı, ardından da küçük dokunuşlarla son halini verdiği ürünlerini, iş yerindeki raflarda sergiliyor.

Sertkaya, AA muhabirine, 5 bin yıla yakın süredir insan yaşamına hizmet veren çömlekle, dedesi Mehmet Kuyucu'nun yanında tanışmasını "1958 yılında okul çıkışları dedemin yanına giderek seramik çamuruyla oynar, onun göstermesiyle birşeyler hazırlamaya çalışırdım. İlkokul sonrası, okul önlüğünü çıkararak seramik tezgahı başında 53 yılı geçireceğim önlüğü giydim." diyerek özetledi.

En zahmetlisi "gelin testisi"

Çömlekçiliğin çok zahmetli ve emek isteyen bir iş olduğuna dikkati çeken Sertkaya, atölyesinde 100'ün üzerinde çeşit yaptığını, en zahmetli ürünün gelin testisi olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"Gelin testisinin yapımı yaklaşık bir saatli alıyor. El işçiliğinin ardından yaklaşık 6 gün bekleniyor. Güneşte beklerse çatlama yapar, gölgede bekletmek gerekiyor. Bekleme işi tamamlandıktan sonra 700 derecelik fırınlara atıp 8 saat burada kalıyor ardından soğumaya alınıyor. Yani bu uğraşlar sonrası 1 haftaya hazır hala geliyor."

Gelin testisine son yıllarda yoğun istek olduğunu, Türkiye'nin farklı illerinden sipariş aldıklarını dile getiren Sertkaya, bu testinin özelliğini de "Hem yemin hem de gelin testisi diyorlar. Testinin sadece ortasındaki delik çalışır, bu tek eşlilik anlamına geliyor. Etrafındaki diğer deliklerde neslin devam edeceği anlamına geliyor. Damat bunu geline düğün öncesi hediye veriyor. Tanesini 50 liradan satışa sunuyoruz." sözleriyle anlattı.



Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ