USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: Milli istihdam seferberliğinin 2. fazı başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, "Milli istihdam seferberliğinin 2. fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: Milli istihdam seferberliğinin 2. fazı başlıyor
30-11-2017 17:24
Google News

Ä°STANBUL (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SarıeroÄŸlu, "Ä°nÅŸallah bugüne kadar 15 Temmuzun sonrasında Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde baÅŸlatılan milli istihdam seferberliÄŸinin 2. fazını önümüzdeki günlerde baÅŸlatacağız. Özellikle kadınlarla alakalı bugüne kadar getirdiÄŸimiz teÅŸviklerin beklediÄŸimiz faydayı saÄŸlamamasındaki temel sebebin diÄŸer teÅŸviklerle örtüÅŸüyor olması ve tercihlerin genelde baÅŸka alanlara doÄŸru kaymasına sebep olacak bir nitelikte olması olarak görüyoruz. Bunu engelleyecek ÅŸekilde düzenlemeler hazırladık." dedi.

SarıeroÄŸlu, Türkiye Kadın GiriÅŸimciler DerneÄŸi (KAGÄ°DER) tarafından Hilton Ä°stanbul Bomonti Hotel'de düzenlenen geleneksel kahvaltı programında, çalışma hayatının çok ciddi geliÅŸim ve dönüÅŸümden geçtiÄŸini belirtti.

Bu deÄŸiÅŸim ve geliÅŸim sürecinden en çok kadınların ve gençlerin etkilendiÄŸini dile getiren SarıeroÄŸlu, "Özellikle kadınlarla ilgili yeni politikaların, yeni söylemlerin yeni yaklaşımların geliÅŸtirilmesi baÄŸlamında ortaya çıkacak fırsatlara göre KAGÄ°DER'in görüÅŸlerine, önerilerine her zaman açık olduÄŸumuzu da ifade etmek istiyorum. Sosyal diyaloÄŸa inanıyorum. KonuÅŸmak, ortak akılla çözüm üretmenin baÅŸarının anahtarı olduÄŸunu düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.

SarıeroÄŸlu, ülkemizde ve bölgemizde olaÄŸanüstü geliÅŸmeler yaÅŸandığını ifade ederek, bu geliÅŸmelerin çalışma hayatını da etkilediÄŸini söyledi.

Tüm risklere, fırsatlara karşı hazırlıklı ve güçlü olmak için daha çok bir arada olmak gerektiÄŸini vurgulayan SarıeroÄŸlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaların, kadın, erkek, genç, yaÅŸlı, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiÄŸini belirtti.

SarıeroÄŸlu, kadın konusunun önemli olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"AK Parti iktidarları döneminde 15 senedir devrim niteliÄŸinde çok güçlü adımlar atıldı. BaÅŸta Anayasa olmak üzere tüm mevzuatlarda ciddi düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin uygulamaya yansımasını da pek çok alanda gördük. Tüm dünya ülkeleriyle kıyasladığınızda gerçekten istediÄŸimiz aÅŸamada olmasak da önemli bir ivme saÄŸladığımızı, kadınların hayatın her alanında daha aktif, daha etkin yer almalarıyla alakalı olarak hem nicel hem de nitel verilerimizde çok ciddi iyileÅŸmeler olduÄŸunu görüyoruz. Bundan sonraki aÅŸamamızda bu verilerimizi daha da güçlendirmek, kadınların daha güçlü ÅŸekilde her alanda yer almasını saÄŸlamak öncelikli hedefimiz. Kadın güçlü olursa ülkemizin daha da güçlü olacağına inanıyoruz. EÄŸer kadınlar çalışma hayatında daha aktif ÅŸekilde yer alırlarsa kalkınmamızın daha hızlı ÅŸekilde ilerleyeceÄŸine inanıyoruz."

Kadın konusunu siyaset üstü bir melese olarak gördüklerini ifade eden SarıeroÄŸlu, bakanlık olarak da baÅŸta istihdam olmak üzere kadınların sosyal güvenliÄŸi, eÄŸitimleri alanlarında çok ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı.

"Milli istihdam seferberliğinin 2. fazı başlıyor"

SarıeroÄŸlu, öncelikle istihdam olmak üzere çok yoÄŸun çalışmalar yürüttüklerini aktararak, ÅŸöyle devam etti:

"Yaklaşık 1 aydır gece, gündüz bu konuyla alakalı olarak yoÄŸun bir mesai içindeyiz. Ä°yi bir hazırlık yapıyoruz. Ä°nÅŸallah bugüne kadar 15 Temmuzun sonrasında Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde baÅŸlatılan milli istihdam seferberliÄŸinin 2. fazını önümüzdeki günlerde baÅŸlatacağız. Özellikle kadınlarla alakalı bugüne kadar getirdiÄŸimiz teÅŸviklerin beklediÄŸimiz faydayı saÄŸlamamasındaki temel sebebin diÄŸer teÅŸviklerle örtüÅŸüyor olması ve tercihlerin genelde baÅŸka alanlara doÄŸru kaymasına sebep olacak bir nitelikte olması olarak görüyoruz. Bunu engelleyecek ÅŸekilde düzenlemeler hazırladık. Cuma günü bu yeni dönemde uygulayacağımız, uygulamayı planladığımız teÅŸviklerin bir sunumunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Çok yakın bir zamanda iÅŸ dünyamızla paylaÅŸacağız. 15 Temmuz sonrası önemli süreçleri geride bıraktık. Hiçbir ülkenin kaldıramayacağı ağır bir süreci yaÅŸadık. Ama öyle bir ülkeyiz ki zor zamanda kenetlenme, birlik beraberlik ruhumuz, tekrardan ayaÄŸa kalkmayla alakalı heyecanımız, azmimiz, bizim bu süreçlerde daha az hasarla çıkmamızı saÄŸladı. Bunu çalışma hayatımızda görüyoruz."

Türkiye ekonomisinin üst üste 2 defa büyüme performansı gösterdiÄŸini vurgulayan SarıeroÄŸlu, büyüme performansının ilk çeyrekte yüzde 5.2, 2. çeyrekte 5.1 olduÄŸunu ve 3. çeyrekte de daha büyük bir performans beklediklerini dile getirdi.

SarıeroÄŸlu, bu büyüme performansının istihdama yansıması olarak son bir yılda güçlü bir istihdam artışı yaÅŸandığını ifade ederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"SGK verilerine göre, yaklaşık 1 milyon 400 bin yeni istihdam söz konusu. DiÄŸer taraftan ihracatta rekorlar kırılmaya tekrardan baÅŸlandıysa, turizmde yaÅŸanan bu dar boÄŸazlar aşıldıysa bu iÅŸverenlerimizin ve hükümetimizin birlikte yaratmış olduÄŸu sinerji ve iÅŸverenlerimizin Türkiye'ye inanması, Türkiye ile ilgili hedeflerinin geleceÄŸe iliÅŸkin öngörülerinin güçlü olarak devam etmesinin bir göstergesi. Biz bu heyecan ve azmin devam etmesini arzu ediyoruz. Bu heyecanın, azmin, istihdam yaratma konusunda, daha fazla ihracat yapma konusunda, daha fazla kapasite kullanımı oranlarına ulaÅŸma konusunda iÅŸ dünyamızın heyecan ve azminin devam etmesi ve bunun rakamlara yansımasıyla ilgili hükümetimiz önümüzdeki dönemde de her türlü imkanı, her türlü süreci, ortamı oluÅŸturma konusunda kararlılığını koruyor. Bunun yansımasını da inÅŸallah gelecek ay içerisinde açıklayacağımız paketlerimizde iÅŸ dünyamızla birlikte göreceÄŸiz, yaÅŸayacağız diye inanıyorum."

"Kadın istihdamı yüzde 29"

Politikaların odağında kadının olacağını vurgulayan SarıeroÄŸlu, Türkiye'nin güçlü olmasında kadının önemli rol oynadığını söyledi.

SarıeroÄŸlu, kadınlarla ilgili ilk istihdam eylem planının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlandığını dile getirerek, "2018 yılına kadar uygulanacak. 2. dönemiyle alakalı olarak inÅŸallah revizyon çalışmalarımızı yapacağız. Bunun dışında iÅŸ gücü piyasasının aktifleÅŸtirilmesiyle ilgili programlarımızı uyguluyoruz. Bu baÄŸlamda yine kadınlar politikalarımızın temel odağında. Yasal düzenlemelerimizi gerçekleÅŸtiriyoruz. En önemli konu kadınların hem çalışma hayatına giriÅŸleri hem de çalışma hayatına girdikten sonra devamları. Bu baÄŸlamda yaÅŸamış oldukları zorlukları, engelleri ortadan kaldırmayla alakalı yeni politikalar üretmemiz gerekiyor. Bugüne kadar oluÅŸturduÄŸumuz politikalar rakamsal olarak bizi iyi bir aÅŸamaya getirdi. Ä°stihdam oranlarımız yüzde 29'ları aÅŸmış durumda. Ä°ÅŸ gücüne katılımla ilgili yüzde 34.1 hedefine gelmiÅŸ durumdayız. GeleceÄŸe iliÅŸkin yüzde 41 ÅŸeklinde 2023 yılına iliÅŸkin bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaÅŸmak için daha iyi bir performans göstermemiz, daha güçlü politikalar ortaya koymamız gerekiyor."

Ä°ÅžKUR'un programlarına en çok kadınların ilgi gösterdiÄŸini belirten SarıeroÄŸlu, bu talebi karşılamak için yoÄŸun bir ÅŸekilde çalıştıklarını anlattı.

SarıeroÄŸlu, 2017'nin 10 aylık döneminde 302 bin kadının Ä°ÅžKUR aracılığıyla iÅŸe yerleÅŸtirildiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:

"2002'den bugüne kadar 1 milyon 695 bin kadını iÅŸe yerleÅŸtirmiÅŸiz. Mesleki eÄŸitim kurslarımızdan 744 bin kadın faydalanmış. Bu gerçekten güçlü bir rakam. Ä°ÅŸbaşı eÄŸitim programlarımız ÅŸu an en önem verdiÄŸimiz eÄŸitim programlarımızdan birisi. Hem nitelik kazandırıyor hem tecrübe kazandırıyor. Bu programlardan 397 bin kadın faydalanmış durumda. Toplum yararına çalışma programımızdan da 600 bin kadınımız faydalanmış durumda. Toplum yararına çalışma programında da uzun süreli iÅŸsizlerimiz, dezavantajlı kesimlerimize yönelik tekrardan iÅŸ hayatı disipliniyle tanışmaları, tekrardan o disiplin içine girmeleriyle ilgili olarak kullandığımız bir program."

Belediyelerin çocuk bakım hizmetleri konusunda daha aktif olması için çalışmalar yapıldığını anlatan SarıeroÄŸlu, toplum yararına çalışma programıyla personel desteÄŸi saÄŸlanacağını söyledi.

SarıeroÄŸlu, Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi üye ülkeleri içinde son 10 yılda kadın istihdamını en fazla arttıran ülke olduÄŸunu, yaklaşık 7 milyon 775 bin kiÅŸinin iÅŸgücü piyasasına girdiÄŸini, 6,5 milyonlu yeni istihdamın 3 milyonunun kadınlardan oluÅŸtuÄŸunu vurguladı.

KAGÄ°DER BaÅŸkanı Sanem Oktar, KAGÄ°DER'in 1,6 milyar dolar cirosu ve 200 bin istihdam yaratan büyüklüÄŸüyle 46 sektörden 300 üyesi olan bir sivil toplum kuruluÅŸu olduÄŸunu ifade etti.

Muhabir: Zehra Melek Çat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi