USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Çadırlarda 'caretta caretta' nöbeti

Dünyanın dört bir yanından Antalya'ya gelen gönüllü 120 öğrenci, caretta carettaların varlıklarını sürdürmesi için yürütülen proje kapsamında dört ay boyunca kaldıkları çadırlarda nöbet tutuyor.

Çadırlarda 'caretta caretta' nöbeti
09-09-2017 16:02
Google News

ANTALYA - SÜLEYMAN ELÇİN

Antalya'ya, dünyanın dört bir yanından gelen gönüllü 120 öğrenci, nesli tükenme tehlikesi olan caretta carettaların varlıklarını sürdürmesi için yürütülen "Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi" kapsamında dört ay boyunca kaldıkları çadırlarda "yaşam" nöbeti tutuyor.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Ali Fuat Canbolat başkanlığında hazırlanan ve Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAP) ile Mavi ve Orta Anadolu gruplarının destek verdiği projeyle her yıl Belek Turizm Merkezi'ne gelen 100'ü Türk, 20'si yabancı uyruklu gönüllü, dört ay boyunca carettaların yumurtlama sahalarını koruyor.

BETÜYAP'ın arazisinde çadırlar ve prefabriklerden oluşan yaşam alanında kalan gönüllüler, yumurta bırakma döneminde gece gündüz sahilde nöbet tutuyor. Tüm gözlerin gün boyu üzerlerinde olduğu yuvaları tek tek işaretleyen gönüllüler, kaplumbağalarının gece yarısı denizden çıkıp yuva yapmasına, yumurtlamasına, yavruların denizle buluşmasına şahit oluyor.

Projenin başladığı 1998'de 400 yuva bulunan Belek Turizm Merkezi'nde yapılan çalışmalar ve iklim değişiklikleri dolayısıyla bu sayı 2 bin 500'lere kadar yükseldi.

"Burası çadır kent gibi oluyor"

EKAD Başkanı Ali Fuat Canbolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazirandan eylül sonuna kadar gönüllü öğrencilerin çadırlarda ve prefabriklerde konakladıklarını söyledi.

Alanı çadır kente benzeten Canbolat, "Bir çok arkadaşımız ailesinden ilk defa koparak buraya geliyor. Buradan da ciddi kazanımlarla dönüyor. Genelde 19-23 yaş arasındaki arkadaşlar geliyor. Arkadaşları tatildeyken gönüllülerimiz, doğanın korunması için emek sarf ediyor. Bir hayvanın neslinin sürmesine yardımcı olmanın mutluluğunu yaşıyor, buradaki tecrübeleriyle öz güven kazanıyorlar." ifadelerini kullandı.

Proje asistanı Kerem Yekta Atatunç ise projeyi gönüllüler sayesinde yürüttüklerini dile getirdi. Gönüllülerin tatil imkanlarından, ailelerinden, arkadaşlarından feragat ederek aralarına katıldığını vurgulayan Atatunç, "Kamp ortamında yaşıyoruz. Günlerinin çoğu arazide geçiyor. Bunu 'yaşam nöbeti' gibi değerlendirebiliriz. Eğlenceli ve yorucu bir ortamda büyük bir tecrübe edinerek geleceklerine yatırım da yapmış oluyorlar." dedi.

"Amacımız carettaların neslinin korunmasını sağlamak"

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Nazlıcan Türkmen ise iki yıldır Belek'e geldiğini söyledi. Kaldığı çadırda her sabah 04.30'da uyandığını anlatan Türkmen, çıktıkları arazide yavruları bulup verileri topladıklarını, öğle saatlerinde kampa döndüklerini belirtti.

Yavruların insan kaynaklı engellerden dolayı çıkamadığı anlarda kendi yardımlarıyla denize ulaşabilmesinin mutluluk verici olduğunu aktaran Türkmen, "Hayvanları çok seviyorum. Nesli tükenen bir hayvanın yaşamını sağlayabilmek, onu denize ulaştırmak çok güzel. Ailem ve arkadaşlarım bana büyük destek veriyor. Bazen 'Nasıl erken uyanabiliyorsun?' diye soruyorlar. Hayvanlara olan aşkımızdan dolayı sıkıntı olmadığını söylüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ