İSTANBUL
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli yazışma uygulaması ''ByLock''u kullanan emniyet mensuplarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye getirilen 60 polisin savcılık işlemleri sona erdi.
Savcılık, aralarında 46 başkomiser ve yardımcılarının da bulunduğu 58 polisi, ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti. Savcılık, 2 polis memurunu ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılması istemiyle hakimliğe gönderdi. Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli polislerin ifadesini aldıktan sonra kararını açıklayacak.
Soruşturmanın geçmişi
Soruşturmayı yürüten savcılığın ''ByLock'' kullanan şüpheli polisler hakkındaki sevk yazısında, FETÖ'yü diğer örgütlerden ayıran ve etkin kılan en önemli faktörün, istihbarat ve casusluk şebekesi gibi yapılanıp faaliyet göstermesi olduğu belirtilerek, kamu kurumunda çalışan örgüt mensuplarının elde ettikleri bilgileri ve temin ettikleri belgeleri, bağlı oldukları kişi aracılığıyla örgüte aktardıkları kaydedilmişti. Toplanan tüm bilgiler ve belgelerin, örgüt tarafından amaca uygun hale getirilip hedef alınan, hasım görülen kişi ve kurumların aleyhine kullanıldığı vurgulanan yazıda, örgütün yasal takibattan kurtulmak için, özel iletişim ve haberleşme yöntemleri kullandığı dile getirilmişti.
Yazıda, FETÖ tarafından geliştirilen "ByLock", "17-25 Aralık sürecinden sonra örgüt elebaşısının 'tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur' talimatıyla örgütün kullanmaya başladığı kriptolu haberleşme programı" olarak tanımlanmıştı.
Soruşturma kapsamında, ''ByLock'' programını kullandığı tespit edilen, aralarında 5 emniyet müdürü, 3 amir ve başkomiserlerin de bulunduğu 99 polis tutuklanmıştı.
Muhabir: Muhammed Enes Can-Murat Kaya
dikGAZETE.com