USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Büyümek için kaynağa ihtiyaç var'

BDDK Başkanı Akben, "Büyümemiz için, istihdam için, yatırım için can suyuna, kaynağa ihtiyacımız var. Biz büyümek zorundayız. Biz üretmek zorundayız." dedi. - Anadolu Ajansı

'Büyümek için kaynağa ihtiyaç var'
20-04-2017 18:17
Google News

KAHRAMANMARAŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 47. Olağan Meclis Toplantısında, Türkiye'de bankacılık sektörünün gecikmiş alacak ortalamasının yüzde 3,3 civarında, Kahramanmaraş'ta ise bu oranın yüzde 2,6 civarında olduğunu anımsattı.

Bunun, bankacılar açısından güzel olduğunu dile getiren Akben, ayrıca Kahramanmaraş'ın krediye erişiminin önemli de bir noktada olduğunu belirtti.

Akben, Kahramanmaraş'ın kredi mevduat gastrosunda da Türkiye'de üçüncü sırada yer aldığını, bunun da önemli bir veri olduğunu belirterek, "Bu oranın içerisinde gecikmiş alacak oranının bu kadar düşmüş olması hakikaten iftihar edilecek bir tablo. Kahramanmaraş'ın bu alanda ne kadar borcuna sadık, ödeme kapasitesi ve yatırım düzeyi gelişen, büyüme kapasitesi olan bir tüccar kapasitesine sahip bir il olduğunu Ankara'da iletişim yoluyla anlatabilmek gerekiyor. Bunu seve seve yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz." dedi.

Bugüne kadar kurum olarak düzenleme alanında yaptıkları işin geçmiş çalışmaların tamamına bedel olduğunu vurgulayan Akben, şunları kaydetti:

"Basel standartları dediğimiz, dünyada bütün bankaların erişmek için çaba sarf ettiği bu standartları Türkiye bankacılığı, geçen senenin mart ayında yakaladı. Amerika dahil, Avrupa'nın birçok ülkesinin aynı standartlara daha tam kavuşamadığı ortamda tam uyumlu bir bankacılık sektörüne sahip olduk. Türkiye'nin Avrupa Birliğine girme macerasında bankacılık sektörü, Avrupa Birliği standartlarını sağladı ve Avrupa Komisyonu tarafından da Türk bankacılık sistemi eşdeğer ülke statüsüne kavuşmuş ve bu komisyon tarafından da onaylanmış durumda. Biz bunu niye yaptık? AB'ye uyarsak ne olur, AB'ye uymazsak ne olur bazında bakarsak tabii ülkemizde bankacılık sektörünün yüzde 46'sı yabancı sermayeli bankaların kontrolünde."

"Büyümek için kaynağa ihtiyaç var"

Akben, yıllardan beri bir problemleri olduğunu dile getirerek, "Ülkede tasarruf üretemiyoruz, tasarruf açığımız var. Biraz önce Maraş için de bahsettiğimiz gibi tasarruf ettiğimiz 4,7 milyar şubat sonu itibarıyla bir mevduat toplamışız. Bunun 3 katı kredi kullanmışız. Aslında Türkiye de buna benzer. Topladığımız Türkiye'nin toplam mevduatı 1 trilyon 500 milyar civarında bir mevduat var. Kredi 1 trilyon 800 milyar civarında bir kredi hacmi var. Büyümemiz için, istihdam için, yatırım için can suyuna, kaynağa ihtiyacımız var. Nüfusumuz genç. İşsizlik yüzde 13 rakamlarına ulaştı biliyorsunuz. Biz büyümek zorundayız. Biz üretmek zorundayız." diye konuştu

Ülkenin kalkınabilmesi için toplanan kaynakları verimli kullanmak gerektiğine işaret eden Akben, her kur artışında dalgalanmanın yaşandığına değindi.

Mehmet Ali Akben, bir cari açık probleminden bahsedildiğini aktararak, "150 milyar dolar civarında bir ihracatımız var. Her ne kadar geçen sene biraz o 150'nin altına düşmüşse de şu anki veriler fena değil. İnşallah onun da üzerine çıkarız. Bunun yanında 2023 hedeflerinde de bunun 500 milyar dolara çıkmasıyla ilgili de bir hedef var. Bizim Türkiye olarak ihracatımızı 3-4 katı artırmamız gerekiyor. 200 milyar dolardan fazla da ithalatımız var. Dış ticaret dengesi açısından da baktığımızda da yaklaşık 50 milyar dolardan fazla bir açık görünüyor. Bir kısmını turizmde, bir kısmını döviz kanalındaki faaliyetlerle telafi ediyoruz ama netice itibarıyla 30 milyarın üzerinde 30-35 milyar dolar arasında üzerinde bir cari açıkla karşı karşıya kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

En önemli kalemlerinden birinin enerji olduğuna dikkati çeken Akben, "Enerji alanında, yurt dışına verdiğimiz kaynak 54 milyar dolardan fazla. Şu anda son yıllardaki politikalarla bu rakam biraz daha aşağı çekilmiş durumda. Bu şekle gelmiş durumda, 54'e gelmiş durumda. Yüzde 49'unu yerli enerjiyle sağlamaya çalışıyoruz, yerli kaynakla sağlamaya çalışıyoruz ama gerek petrol ve türevleri gerek doğalgaz veya diğer harcamalar ciddi manada bizim cari açık içerisinde önemli bir yer tutuyor. Bundan dolayı bir enerji alanında rüzgar enerjisi, güneş enerjisi bir takım çalışmalar yapılıyor, oralardan sağlanacak yerli kaynaklarla burada 30 milyar dolar daha bir tasarruf sağlayabilirsek bu cari açık konusunu da inşallah halledeceğiz. O zaman da bu kurlar konusunda da herhalde daha stabil, daha önümüzü görecek bir pozisyona geleceğiz diye düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Yeter Erdine, İsmail Hakkı Demir

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ