TBMM
TBMM Genel Kurulunda 2017 yılı bütçesinin görüşülmesine başlandı.
Genel Kurul, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.
Kahraman, 2017 bütçesi üzerinde yapılacak görüşmelerin ve alınacak kararların millet için hayırlara vesile olması dileğiyle başladığı konuşmasında, Siirt Şirvan'daki maden kazası ve Adana Aladağ'da öğrenci yurdundaki yangın nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.
Her iki olayda hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dileyen Kahraman, "Benzer olayların olmamasını diliyorum. Olaydan ibret alınması ve eksikliklerin giderilmesi icap eder." dedi.
İsmail Kahraman, terörle mücadelede ülkenin esenliği, devletin güvenliği ve insanların huzuru için şehit olanları rahmet ve minnetle andığını belirterek, yaralananlara da şifa dileğinde bulundu.
Kahraman'ın konuşması sırasında, HDP Grubundaki milletvekilleri ayağa kalkarak, eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarını gösterdi. HDP'liler bir süre sonra alkışlarla eylemlerini sonlandırdı.
Daha sonra bütçe görüşmelerine geçildi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Genel Kurulunda 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'ne ilişkin sunumunu yapmaya başladı.
Ağbal'ın konuşması sırasında Genel Kurula katılan Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurulda hazır bulunarak, Ağbal'ın sunumunu dinledi.
"Fed'in faiz artırımlarına daha hızlı devam etme olasılığı arttı"
Bakan Ağbal, bütçe sunumunda, "Küresel ölçekte büyümenin hızlanması ve ekonomik canlanmanın sağlanması amacıyla uygulanan genişlemeci para politikalarının tek başına yeterli ve sürdürülebilir olmadığı yönündeki kanaatler yaygınlaştı." dedi.
Ağbal, Fed'in faiz artırımlarına daha hızlı devam etme olasılığının da arttığını kaydetti.
"Büyümenin tekrar ivme kazanacağını tahmin ediyoruz"
Bakan Ağbal, "Ara vermeden hızla uygulamaya koyduğumuz ekonomik reformlar, iç talebi canlandırmaya yönelik aldığımız tedbirler, vergide yapılandırma ve işletmelere sağladığımız kolaylıklar sayesinde büyümenin tekrar ivme kazanacağını tahmin ediyoruz. Bunun ilk işaretlerini de görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşan korumacı politikalar 2017 yılında küresel ticarete ilişkin en önemli risk unsuru olarak görülmektedir." diyen Ağbal, "Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk yarısında yurt içi talepten gelen destek ile yüzde 3,9 büyümüştür. Bu oran Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme oranının 2,5 katı seviyesindedir." şeklinde konuştu.
Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı, Erdal Çelikel, İbrahim Yılmaz