USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Burun kanamalarına dikkat! Ölümcül sonuçlar doğurabilir

Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Burcu Kaman, burun kanamasının kontrol altına alınmadığı takdirde ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Burun kanamalarına dikkat! Ölümcül sonuçlar doğurabilir
22-06-2016 20:02
Google News

Tekirdağ Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Burcu Kaman, yaz aylarında artan burun kanaması durumlarına dikkat çekerek, "Burun kanaması kulak burun boğaz hekimlerinin sık karşılaştığı durumlardan biridir. Bir kulak burun boğaz acili olarak değerlendirilen bu kanamaların kontrol altına alınamadığı nadir durumlarda ölümcül sonuçlar dahi doğabilmektedir. Toplumun yaklaşık yüzde 10’u ömründe en az bir kez burun kanaması geçirmektedir. Bu kanamaların çoğunluğu kulak burun boğaz hekimine gerek kalmadan durmaktadır. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte daha sıklıkla karşılaştığımız burun kanamalarında risk güneşte fazla kalmakla artmaktadır. Nem oranı düşük, sıcak ve kuru havalarda daha sıklıkla görülmektedir" dedi.

"BURUN KANAMALARI, ÖN BURUN KANAMALARI VE ARKA BURUN KANAMALARI OLARAK İKİYE AYRILIR"
Burun kanamalarının 2’ye ayrıldığını hatırlatan Op. Dr. Kaman, kanamaların hafife alınmaması gerektiğini belirterek, "Burun kanamaları ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları olarak ikiye ayrılır. Ön burun kanamaları daha sıklıkla gözlenmekte olup, arka burun kanamaları daha az sıklıkla karşılaşıldığı halde daha riskli ve dikkat edilmesi gereken kanamalardır. Ön burun kanamalarında burnun ön kısımdan kanama olup, çoğunlukla çocuk ve genç yaş grubunda görülür. Bu tip kanamalarda genellikle burun ön kısımdaki kılcal damarların çatlamasıyla tek veya çift taraflı kanama olabilmektedir. Enfeksiyonlar, alerjik nezle, burun içi kemik-kıkırdak eğrilikleri, yüksek tansiyon, kan sulandırıcı ilaç kullanımı özellikle çocuklarda yabancı cisimler, burun karıştırılması önde gelen sebepler arasındadır. Burun sümkürme, burunla oynama, hatta ufak dokunma ile bile burun kanayabilmektedir. Nadiren burun içi veya geniz kaynaklı iyi veya kötü huylu kitleler de burun kanaması ile kendini göstermektedir. Arka burun kanamalarında kanama daha çok genze doğru olmaktadır. Arka burun kanamaları daha çok ileri yaşlarda görülür. Genellikle altta yatan yüksek tansiyon hastalığı, damar hastalığı, kan sulandırıcı ilaç kullanımı ya da travma öyküsü vardır" diye konuştu.

BURUN KANAMALARI DURUMUNDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARA DİKKAT
Kanama durumlarında yapılması gerekenlere de değinen Op. Dr. Kaman, "Kanama olduğunda ilk olarak panik yapmadan dik oturup, başı hafif öne eğerek burun kanatlarını baş parmak ve işaret parmağıyla sıkarak birkaç dakika beklemek gerekmektedir. Burun kanamasında yapılan yanlışlardan biri de buruna pamuk gibi madde sokup başın geriye atılmasıdır. Bu, kanamayı durdurmaz, sadece genizden ve sonrasında ağızdan gelmesine neden olur. Özellikle öne eğilerek kanın arkaya ve alt solunum yollarına kaçmasını engellemek çok önemlidir. Takibinde tercihen ince bir beze buz koyarak burunun etrafına buz tatbik etmek faydalı olabilmektedir. Bu müdahalelerle çoğu burun kanaması hastaneye gelmeden durabilmektedir. Ancak buna rağmen durmayan kanamalarda hastaneye başvurmak gerekir. Aktif burun kanamalarında lokal bası yöntemiyle kanama durmadığı taktirde burun tamponlamasına başvurulur. Ön kısım kanamalarda ön tampon, arka kısım kanamalarda ön ve arka tampon uygulanır. Bu tamponlar 24-48 saat civarında burunda kalır. Bu esnada antibiyotik kullanılır. Tamponlamaya rağmen durmayan kanamalarda genel anestezi altında kanama durdurucu, damar bağlayıcı müdahaleler yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

"SIK TEKRARLAYAN BURUN KANAMALARINDA ALINABİLECEK ÖNLEMLER MEVCUTTUR"
Sık sık tekrarlayan burun kanamalarını önlemek için bazı yollar olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kaman açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:
"Kanamanın tekrarlamaması için serum fizyolojikle yıkama, burun spreyleri ve yara iyileştirici krem ve merhemler kullanılmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanının uyguladığı bir yöntem de poliklinikte kanama eğilimli damarlara müdahaleyi sağlayan gümüş nitrat çubuklarıdır. Sık tekrarlayan burun kanamalarında alınabilecek önlemler mevcuttur. Özellikle ortamın nemlendirilmesi, sıcak su ile değil ılık su ile banyo yapılması, burunun karıştırılmaması, sıcak havalarda çok fazla güneş altında kalınmaması, ek hastalıkların kontrol altında tutulması, burun nemlendirici spreyler kullanılması alınabilecek önlemler arasında bulunmaktadır."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ