USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Burak Kılanç: ‘YGS sorularının kolay olması adaylara başarıyı artırdı’

Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, açıklanan YGS sonuçları değerlendirirken adayların tercihlerini nasıl yapmaları konusunda ipuçları verdi.

Burak Kılanç: ‘YGS sorularının kolay olması adaylara başarıyı artırdı’
26-03-2016 03:17
Google News

YGS barajının 140’tan 150’ye çıkartılmasının adayların elenmesinde etkili olduğunu söyleyen Burak Kılanç, “Geçen sene, YGS barajını aşabilen aday oranı yüzde 91,5 iken bu sene yüzde 90 olmuş, eleme söz konusu bu da barajın artmasının işe yaradığının gösterir. LYS’ ye girme ile ilgili 180 barajı var, bu barajı geçenlerin sayısı da, oranı da artmış durumda. Geçen sene her 100 öğrenciden 70’i fakülte okuyabilecek LYS barajını geçerken, bu sene 77’si fakülte okuyabilecek barajı geçmiş. Bu da soruların kolaylığını ve öğrencilerin geçen seneye göre daha iyi performans çıkardığını gösterir” diye konuştu.

“YGS SORULARI KOLAYDI, BAŞARI ARTTI”

“Akademik olarak vasat olanlar elenip gitti, başarı gösterenler ise bu sene oran olarak daha da yukarıya çıktı ve LYS’ ye girmeye hak kazandı” diyen Burak Kılanç, “Baktığımızda YGS soruları kolaydı. Tüm adaylar dikkate alındığında geçen yıla göre Türkçede ortalama net 2,3 artmış, Soysal bilgilerde net sayısı aynı kalmış, Matematikte net 2,7 artmış. Fen bilgisinde de 0,7 artmış.Bir öğrenci bu yıl aynı başarı sırasını elde edebilmek için geçen yıla oranla daha çok net yapmak zorunda kaldı. Geçen sene ortalama bir kişi 160 soru da 35,6 net yapmış, bu sene ortalama bir kişi 42,4 nete çıkmış” dedi.

“ADAYLAR, BAŞARILI OLDUKLARINI ANLAMAK İÇİN YÖK BAŞARI ATLASINA BAKSINLAR”

Bu sene çapraz testlere adayların daha çok önem verdiğini vurgulayan Burak Kılanç, “Geçen sene 500 bine yakın kişi matematik testine dokunmamışken, bu sene 320 bin kişi matematik testine dokunmamış. Geçen sene 850 bin kişi Fen bilgisi testine dokunmazken bu sene 750 bin kişi Fen bilgisi testine dokunmamış. YGS sonrasında Fakülte hedefleyenler için iki devreli maç gibidir bu, ilk yarı bitti sonucu aldılar acaba başarılılar mı bunu anlamak için YÖK başarı atlasına baksınlar. Başarı sihirbazına da bakmaları gerek, adaylar, istedikleri bölüme geçen sene yerleşenler kaçıncı sıradaymış, bunu görüp kendi başarı sırasıyla karşılaştırabilirler, böylece performanslarını kıyaslamış olacaklar. Tercihlerde puanlar değişebilir ama başarı sıralaması esastır. Adayların başarı sırasına özellikle bakmaları gerekiyor, bilinçli sayısal verilere dayalı tercih yapmaları önemlidir” açıklamalarında bulundu.

GÜL KABA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ