Bulgaristan Batıya'ya boyun eğip Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinden vazgeçti ama Sofya yönetiminin botle yapmakla hiçbir şey kazanamadığı bildirildi.
Brookings Enstitüsü’nün internet sitesi için kaleme aldığı makalede, Gazeteci Tim Boersma, bu projenin doğalgazın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya transiti konusunda Moskova ve Kiev arasında uzun süren anlaşmazlıkta Rusya için bir son nokta özelliğini taşıdığını yazdı.
Doğalgazı Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine taşıyan doğalgaz boru hattını kontrol eden Kiev yönetiminin defalarca Kremlin’i tehdit ettiğini savunan gazeteci, “vananın sıkılması” yönündeki tehdidin aslında Avrupa Birliği’ne yöneltildiğini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, "siyasi ve finansal anlamda aşırı pahalı hale gelmesi"ni gerekçe göstererek Güney Akım’ı kapatma kararını aldığını ifade eden Boersma, sonuçta, Rusya’nın Güney Akım yerine Çin, Türkiye ve Hindistan ile anlaştığını kaydetti.
Rusya'nın Güney Akım Projesi'nden vazgeçişinin, Avrupa Birliği için zafer olsa da yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan “Pirus Zaferi” olduğunu savunan Boersma, AB’nin öncelikle enerji ve yakıt politikasının temel sorunlarını çözmesi gerektiğini belirtti.
Rusya’nın gelecekte enerji alanında Çin, Türkiye ve muhtemelen Hindistan, Kore ve Japonya ile işbirliğini geliştireceğini iddia eden gazeteci Boersma, “Bu arada Avrupa, başka enerji kaynaklarını aramak zorunda kalacak. Bu, onun için gerçekten de çok zor bir ödev haline gelecek” yorumunda bulundu.