USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Bu spor selam ve besmeleyle başlıyor

Kickboks Milli Takım Antrenörü Talat Ayhan, Osmanlı’ya ait olan ’Oba Boksu’nu yaşatmaya çalışıyor. Sporcular ringde birbirlerini ’Selam-un aleyküm’ diye selamladıktan sonra ’Bismillahirrahmanirahim’ diyerek müsabakaya başlıyor. İslami kültürü, Osmanlı gel

Bu spor selam ve besmeleyle başlıyor
02-04-2015 13:44
Google News

Kickboks Milli Takım Antrenörü Talat Ayhan, Osmanlı’ya ait olan ’Oba Boksu’nu yaşatmaya çalışıyor. Sporcular ringde birbirlerini ’Selam-un aleyküm’ diye selamladıktan sonra ’Bismillahirrahmanirahim’ diyerek müsabakaya başlıyor.

İslami kültürü, Osmanlı geleneğini, Anadolu adetleriyle harmanlanmış tüm sporlardaki tekniklerin uygulandığı bir sanat olan Osmanlı Oba Boksu ile sporcular kendilerini daha rahat hissetmenin yanı sıra İslam kültürünü ve Osmanlı adetlerini öğreniyor. 

Osmanlı ve İslam kültürü yansıtan Osmanlı Oba Boksu’nda ’Osmanlı tokadı’, ’Elense’, ’Tek dalış’, ’Çift dalma’, ’Çelme takma’, ’Döner tekme’, ’Alttan yan tekme’ gibi bazı teknikler yer alıyor. Osmanlı Oba Boksu’nda ’Selam-ün aleyküm’, ’Bismillahirrahmanirahim’ ve ’Hakkını helal et’ gibi dini unsurlar da dövüşün başlamasında ve bitişinde sporcuların söylediği cümleler arasında yer alıyor. Osmanlı Oba Boksu’nda antrenmanların tamamlanmasının ardından bütün sporcular hocalarının arkasında bağdaş kurup oturarak dua ederek çalışmalarını tamamlıyorlar.

'SEKİZ AY ASLANLA YAŞADIM'

Bu sporla az teknikle direkt sonuca gitme amaçlarının olduğunu belirten Kickboks Milli Takım Antrenörü ve Kickboks Profesyonel Şube Başkan Yardımcısı Talat Ayhan, 8 ay aslanla beraber yaşadığını ifade etti. Talat Ayhan, 'Osmanlı Oba Boksu’nu ortaya çıkarırken hayvanlardan çok etkilendim. 

Özellikle aslandan çok etkilendim. Hatta aslanla beraber 8 ay yaşadım. Diğer sporlara baktığımız zaman bizim yaptığımız spor az teknikle direkt olarak sonuca gitme amacı var. Bu spor kesinlikle atalarımızın bize mirasıdır. Atalarımız çocuklarını iyi savaşçı, iyi dövüşçü, iyi kılıç kullansınlar diye köpeklerle ve hayvanlarla yetiştirirlerdi. Osmanlı Oba Boksu aslına bir savaş sanatıdır ama biz bunu bir spor haline getirdik. Tekniklerini belli bir kural haline getirerek antrenmanlara başladık' dedi.

'SPORCULARI İSLAM VE OSMANLI KÜLTÜRÜ İLE YETİŞTİRİYORUZ'

Talat Ayhan yaklaşık 8 yıldır konu ile ilgili araştırma yaptığını anlatarak, sporcularının İslam ve Osmanlı kültürü ile yetişmelerini sağladıklarını söyledi. Ayhan, 'Şu anda da 40-50 civarında öğrencimiz var. Kıyafetimizin alt tarafı şalvar, doğu kültürünü anlatıyor. Üst tarafta ise, tamamıyla cübbe İslam kültürünü anlatıyor. Osmanlı da bu şekilde giyinirdi. Bizim buradaki farkımız içeriye girdiğimiz zaman ‘Selam-ün aleyküm’ diyoruz. 

Maç başlarken de ‘Bismillahirrahmanirahim’ diyoruz. Osmanlı ve İslam kültürü içerisinde çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Diğer buna benzer spor dallarına baktığınız da bir branşta ringde dans ediyor. Sporcuya ’Niye dans ediyorsun?’ dediğiniz zaman ’Kötü ruhları kovduğunu’ söylüyor. Biz böyle felsefeleri çocuklarımıza anlatmıyoruz. Yanlış felsefeler içerisinde çocuklarımız yetişsin istemiyoruz. Tamamıyla Osmanlı ve İslam kültürü içerisinde yetişsin istiyoruz' şeklinde konuştu.

'OBA BOKSU SPORUNU ÜLKEYE VE DÜNYAYA MİRAS BIRAKMAK İSTİYORUM'

Osmanlı Oba Boksu sporunu ülkeye ve dünyaya miras olarak bırakabilmek istediğini belirten Talat Ayhan, 'Osmanlı’nın devamını sağlayabilmek çünkü biz bu sporu Türkiye genelinde 16 ilde temsilcilikler aracılığıyla yaymaya çalışıyoruz. Seminerler yapıyoruz. Ayrıca Osmanlı Oba Boksu’nu, Almanya’da mahkeme kararıyla uluslararası federasyona bağladık. Dünya federasyonuna da Osmanlı Oba Boksu olarak bağlıyız. 

Osmanlı Oba Boksu’nda kilo yok. Bu da kendine has özelliklerini ortaya koyuyor. Seyirciye görsel izleme alanını fazlasıyla veriyor. Bizim maçlarımız çok farklı başlıyor. Maçların bitişinde de iki sporcunun yanına hakem gelerek haklarınızı helal edin diyor. Sporcular da birbirlerinin yanına gelerek haklarını helal ediyorlar. O şekilde de ringden uğurlanıyorlar. Bu spor bir savaş sanatıdır ama biz bunu spor haline getirdik' ifadelerini kullandı.

'BU SPOR KENDİMİ DIŞARIDA KORUMAMI SAĞLIYOR'

Bir yıldır Oba Boksu yaptığını söyleyen Ayşe Taş, bu sporun diğer spor dallarına göre daha özgür olduğunu belirterek, 'Oba Boksu diğer sporlara göre daha özgür. Bu yüzden de resmi olmasını istiyorum. Diğer sporlara göre dışarıda kendimizi korumamız açısından mükemmel bir spor dalı. O yüzden bu spora destek sağlanmasını istiyorum. Bu spor kendimi dışarıda korumamı sağlıyor. Kötü insanlara karşı tedbirimi alabiliyorum' dedi.

'MÜSLÜMANLIĞIN ÖNEMİNİ GÖRÜYORUZ'

Muharrem Dere isimli sporcu ise, 'Bu spor hem kendimizi korumamıza hem de mirasımıza sahip çıkmamızı sağlıyor. Eski tarihimizi ve kültürümüzü öğreniyoruz. Bu sporda Müslümanlığın önemini görüyoruz. Kıyafetlerimiz Osmanlı kıyafetleri. Altta şalvarımız var. Bunun amacı rahat olmamızı sağlamak. Müslümanlığı çağıran bir kıyafetimiz var. Bu spor kendimize güvenimizi ve Osmanlı kültürünü yaşatmamızı sağlıyor” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ