SAO PAULO
Brezilya'da ortaya çıkan bozuk et skandalının ardından Çin, Güney Kore ve Şili, bu ülkeden et ithalatına kısıtlamalar getirdi.
Brezilya’da bozuk et skandalı
Güney Kore Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, Brezilya'dan ithal edilen tavuk etine yönelik incelemelerin artırılacağı ve bu ülkedeki en büyük et üreticilerinden BRF şirketinden et alımının geçici yasaklanacağı belirtildi.
Açıklamaya göre, Brezilyalı tavuk eti tedarikçilerinin Brasilia hükümeti tarafından çıkarılan sağlık sertifikasını Güney Kore'ye göndermesi gerekecek.
Güney Kore'ye geçen yıl ithal edilen 107 bin 400 ton kümes hayvanı etinin yüzde 80'inden fazlasının Brezilya'dan geldiği ve neredeyse yarısının BRF tarafından tedarik edildiği kaydedildi.
Çin de "ihtiyati tedbir" gereği askıya aldı
Brezilya Tarım Bakanlığı, Çin'in Brezilya'dan et ithalatını "ihtiyati tedbir" olarak geçici askıya aldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin'in bozuk et operasyonu hakkında bilgi talep ettiği, bundan sonra Brezilya'dan Çin limanlarına ulaşan etlerin bu bilgiler gelene kadar bekletileceği bildirildi.
Brezilya Tarım Bakanı Blairo Borges Maggi, 65 şirketin Çin'e et ihraç yetkisi bulunduğunu ve Çin'in Brezilya ürünlerini limanlarında tutma kararının tüm şirketleri etkilediğini söyledi.
Çin'e Brezilya'dan sığır eti ithalatı 2013'te 445 milyon dolar iken bu rakam 2016'da 1,75 milyar dolara yükselmişti.
Şili'den de yasaklama
Şili de Brezilya'dan et ithalatını geçici askıya alma kararı verdi.
Başlangıçta bu kararın sadece sığır eti için geçerli olacağını kaydeden Şili hükümeti, ancak daha sonra yasağı her türlü eti kapsayacak şekilde genişletti.
Şili Tarım Bakanı Carlos Furche, skandalla ilgili tüm bilgiler sağlandığında askıya alma kararının gözden geçirilebileceğini ifade etti.
BRF yetkilileri ise bu ülkelerden şirkete henüz resmi bir bildirim yapılmadığını açıkladı. Yetkililer, şirketin Brezilya yetkili makamları ve faaliyet gösterilen ülkeler tarafından istenen tüm standartları karşıladığını savundu.
Muhabir: Ömer Yetkin Acar
dikGAZETE.com